Έντονες αντιδράσεις για τα επ’ αόριστον έκτακτα μέτρα στην Ουγγαρία

Από το Kappa Newsdesk

Αρκετές είναι οι αντιδράσεις στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ από πολιτικούς, αναλυτές, επιστήμονες και αρθρογράφους για το καθεστώς έκτακτων εξουσιών που υπερψήφισε τη Δευτέρα το Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας και με το οποίο η Κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν εξουσιοδοτείται επ’ αόριστον να κυβερνά τη χώρα με προεδρικά διατάγματα, όπως και μια σειρά από ποινικές διατάξεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη δίωξη αντιφρονούντων.

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από την Κυβέρνηση της Γερμανίας, η οποία εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: “Όλα τα κράτη-μέλη έχουν δικαίως αποφασίσει να αντιμετωπίσουν την απειλή της πανδημίας του κορωνοϊού. Αλλά μια ώρα κρίσης πρέπει να είναι και ώρα για το κράτος δικαίου. Γι αυτό και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην ανακοίνωσή του την περασμένη Πέμπτη κατέστησε σαφές ότι όλα τα μέτρα που λαμβάνονται για τον κορωνοϊό πρέπει να είναι συμβατά με τις ευρωπαϊκές αξίες. Θα κάνουμε όλα όσα είναι αναγκαία για την προστασία των πολιτών και την υπέρβαση της κρίσης, διατηρώντας παράλληλα τις ευρωπαϊκές μας αξίες και τον τρόπο ζωής”.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε και εκείνη δήλωση στο ίδιο πνεύμα: “Είναι εξαιρετικά σημαντικό τα μέτρα έκτακτης ανάγκης να μην αποβούν εις βάρος των θεμελιωδών αρχών και αξιών μας. Η δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ελεύθερα και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης. Ο σεβασμός της ελευθερίας της έκφρασης και της ασφάλειας δικαίου είναι απαραίτητος σε αυτούς τους αβέβαιους καιρούς. Η Επιτροπή θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς, με πνεύμα συνεργασίας, την εφαρμογή εκτάκτων μέτρων σε όλα τα κράτη-μέλη. Όλοι πρέπει να συνεργαστούμε για να υπερνικήσουμε αυτήν την κρίση. Σε αυτή την πορεία, θα υποστηρίξουμε τις ευρωπαϊκές μας αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό είμαστε και αυτό υποστηρίζουμε”.

Η πλέον έντονη και σαφής αντίδραση ήρθε από το υψηλόβαθμο στέλεχος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας Νόρμπερτ Ρότγκεν, ο οποίος προΐσταται της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του γερμανικού Κοινοβουλίου. Ο χριστιανοδημοκράτης βουλευτής έγραψε συγκεκριμένα στο Twitter: “Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης του Όρμπαν εξουδετερώνει εντελώς την αντιπολίτευση. Αυτό αποτελεί παραβίαση βασικών αρχών που η ΕΕ δεν μπορεί να αποδεχθεί. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να ενεργήσει αμέσως. Η ΕΕ των 26, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, πρέπει να αποδείξει ότι δεν θα ανεχτεί αυτή την κατάχρηση της κρίσης”.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του φιλελεύθερου Renew Europe στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έγραψε στο Twitter: ¨Οι εξελίξεις στην Ουγγαρία αποτελούν κόκκινο συναγερμό για τη φιλελεύθερη δημοκρατία στην Ευρώπη και όχι μόνο. Η μάχη κατά του COVID-19 δεν θα πρέπει να σημάνουν το κλείσιμο της δημοκρατίας”. Η αρθρογράφος του EURActiv Κλερ Σταμ έγραψε πως ο νόμος για τα έκτακτα μέτρα στην Ουγγαρία παραβιάζει τη διάκριση των εξουσιών, όπως τη μάθαμε από τον Μοντεσκιέ και θυμίζει τον νόμο Ermächtigungsgesetz στη Γερμανία τον Μάρτιο 1933, με τον οποίο ο Αδόλφος Χίτλερ επέβαλλε το ναζιστικό καθεστώς.

Στη διεθνή κριτική απάντησε ο Ούγγρος Υφυπουργός Διεθνούς Επικοινωνίας και Διεθνών Σχέσεων Ζόλταν Κόβατς με άρθρο του, όπου ισχυρίζεται πως “όσοι εκφράζουν αβάσιμες κατηγορίες ότι η διαχείριση της κρίσης από την Κυβέρνησή μας απειλεί τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία, στρέφονται κατά ενός φαντασιακού εχθρού”.

Αντιδράσεις και στις ΗΠΑ

Αντιδράσεις όμως έχουν υπάρξει και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού με δημοσιεύματα, δηλώσεις διπλωματών και ακαδημαϊκών. Ο αρθρογράφος της Washington Post Ισάν Ταρούρ έγραψε πως “ο κορωνοϊός σκότωσε ήδη την πρώτη του δημοκρατία”, ενώ η Κριστιάν Αμανπούρ φιλοξένησε στο πρόγραμμά της στο CNN το απόγευμα της Τρίτης τον έμπειρο Αμερικανό διπλωμάτη Μπιλ Μπέρνς, ο οποίος δήλωσε πως τέτοιου είδους έκτακτα μέτρα είναι “ένα παλιό εγχειρίδιο για αυταρχικούς ηγέτες” και πως ο Όρμπαν έχει “ήδη εδώ και καιρό καταπιέσει την κοινωνία των πολιτών”. Ο Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Johns Hopkins Γιάσα Μουνκ έγραψε πως ο νόμος του Όρμπαν αποτελεί μια “υπαρξιακή απειλή για την νομιμοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, ενώ η συγγραφέας και επισκέπτρια καθηγήτρια στο Johns Hopkins Αν Άπλμπαουμ έγραψε πως πρόκειται για την “πρώτη δικτατορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.