“Επιχείρηση Ειρήνη” στην Ανατολική Μεσόγειο για το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη

Από το Kappa Newsdesk

Ανακοινώθηκε την Τρίτη και επίσημα στις Βρυξέλλες η έναρξη της ναυτικής επιχειρήσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ανατολική Μεσόγειο για την επιβολή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, η οποία έλαβε την ονομασία “Επιχείρηση Ειρήνη” (EUNAVFOR MED IRINI), ενώ παράλληλα τερματίστηκε και τυπικά η “Επιχείρηση Σοφία” που αφορούσε κυρίως την παράνομη διακίνηση μεταναστών στην Κεντρική Μεσόγειο.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ, η “Επιχείρηση Ειρήνη” θα έχει ως βασική αποστολή την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ με τη χρήση εναέριων, δορυφορικών και θαλάσσιων μέσων. Ειδικότερα, “η επιχείρηση θα είναι σε θέση να διενεργεί επιθεωρήσεις σκαφών στην ανοικτή θάλασσα στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης, για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι μεταφέρουν όπλα ή συναφές υλικό προς και από τη Λιβύη, σύμφωνα με την απόφαση 2292 (2016) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών”.

Ως δευτερεύοντα καθήκοντα η “Επιχείρηση Ειρήνη”:

• θα παρακολουθεί και θα συλλέγει πληροφορίες σχετικά με τις παράνομες εξαγωγές πετρελαίου, αργού πετρελαίου και προϊόντων διύλισης πετρελαίου από τη Λιβύη
• θα συμβάλλει στην ανάπτυξη των επιχειρησιακών ικανοτήτων και στην κατάρτιση του λιμενικού, της ακτοφυλακής και του ναυτικού της Λιβύης για τις επιχειρήσεις επιβολής του νόμου στη θάλασσα
• θα συμβάλλει στην πάταξη του των δικτύων λαθρεμπορίου και διακίνησης μεταναστών μέσω συλλογής πληροφοριών και περιπολίες από αεροσκάφη

Η “Επιχείρηση Ειρήνη” θα διοικείται από τον Ιταλό υποναύαρχο Φάμπιο Αγκοστίνι, ως διοικητή επιχειρήσεων της ΕΕ, ενώ η έδρα της επιχείρησης θα βρίσκεται στη Ρώμη. Η εντολή της επιχείρησης θα διαρκέσει αρχικά μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021 και θα παρακολουθείται στενά από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, τα οποία που θα ασκούν τον πολιτικό έλεγχο και τη στρατηγική καθοδήγηση μέσω της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας υπό την ευθύνη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ύπατου Εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας.

Το απόγευμα της Τρίτης συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών-μελών για να αποφασίσουν τις επιμέρους εθνικές συνεισφορές σε πλοία, αεροσκάφη, εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό.

Ευαίσθητο το ζήτημα των διασώσεων

Ως το πλέον ευαίσθητο θέμα γύρω από την επιχείρηση θεωρείται η ενδεχόμενη εμπλοκή των πλοίων της Ένωσης στη διάσωση μεταναστών στα ανοιχτά της Μεσογείου βάσει των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Η απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών είναι σαφής πως η επιχείρηση δεν έχει ως αποστολή, ούτε καν δευτερευόντως, τη διάσωση μεταναστών από βάρκες στη Μεσόγειο, αλλά θα είναι υποχρεωμένα τα ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία να διασώζουν μετανάστες, εάν βρεθούν στην πορεία τους. Όπως είχε γίνει γνωστό τις προηγούμενες ημέρες, η συμφωνία στο Συμβούλιο κατέστη δυνατή μόνον μετά από προσφορά της Ελλάδας να αποβιβάζονται σε ελληνικά λιμάνια όσοι μετανάστες περισυλλέγονται στη Μεσόγειο. Ενώ στη συνέντευξη Τύπου την Τρίτη ο Ζοζέπ Μπορέλ ρωτήθηκε από δημοσιογράφο για αυτό το ζήτημα, απέφυγε επιμελώς να απαντήσει επί της ουσίας.

“Γκρίζα ζώνη” τα χερσαία σύνορα της Λιβύης

Σύμφωνα με πληροφορίες, η “Επιχείρηση Ειρήνη” έχει εξοργίσει την Τουρκία και το Κατάρ που υποστηρίζουν την “Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας” υπό τον Φαγιέζ αλ-Σαράζ, καθώς θα εκμηδενίσει πρακτικά τη δυνατότητα ανεφοδιασμού με όπλα και πυρομαχικά των δυνάμεών της, που ελέγχει μόνο την περιοχή της Τρίπολης και της Μισράτα. Αντιθέτως, οι δυνάμεις της Βουλής των Αντιπροσώπων υπό τον Στρατάρχη Χάφταρ έχουν πρόσβαση σε προμήθεια όπλων μέσω των χερσαίων συνόρων της Λιβύης με την Αίγυπτο.

Δείτε τη συνέντευξη Τύπου του Ζοζέπ Μπορέλ: