Πως μετακινήθηκαν οι Έλληνες από την αρχή της πανδημίας μέσα από στοιχεία της Google

Από το Kappa Newsdesk

Στοιχεία των μετακινήσεων των πολιτών σε 131 χώρες από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού δημοσίευσε η Google, μέσα από την εφαρμογή Google Maps και άλλες Android εφαρμογές του διαδικτυακού κολοσσού. Ανάμεσα στις χώρες που ανέλυσε η Google ήταν και η Ελλάδα, όπου και φαίνεται η δραματική μείωση της παρουσίας των πολιτών σε εμπορικούς χώρους, πάρκα, καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ) και φαρμακεία, χώρους μαζικής μεταφοράς (μετρό, σταθμοί τρένων και λεωφορείων, αεροδρόμια κλπ) και χώρους εργασίας, αλλά και την αύξηση της παρουσίας στις κατοικίες.

Η Google αναφέρει ότι συλλέγει τα στοιχεία ανώνυμα και χωρίς να πλήττεται η ιδιωτικότητα των χρηστών και πως θα δημοσιεύει επικαιροποίηση των στοιχείων σε εβδομαδιαία βάση, με χρονοκαθυστέρηση 48~72 ωρών.

Σε αυτό το βίντεο της Google δίδονται εξηγήσεις για τον τρόπο συλλογής των στοιχείων:

Τα στοιχεία έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως προς τις αλλαγές που χαρακτήρισαν τις μετακινήσεις και τον τρόπο ζωής των Ελλήνων πολιτών, αν και αφορούν αποκλειστικά χρήστες κινητών τηλεφώνων με λογισμικό Android, και όχι όλους τους πολίτες της χώρες, καθώς υπάρχει μια μερίδα πολιτών που δεν διαθέτει smartphone, όπως και μια άλλη που χρησιμοποιεί λογισμικό iOS.

Εμπόριο και διασκέδαση

Πτώση κατά 80% δείχνουν τα στοιχεία για την προσέλευση των χρηστών Android σε εμπορικά καταστήματα, εμπορικά κέντρα, κινηματογράφους, θέατρα, χώρους διασκέδασης κλπ.

Τρόφιμα και φάρμακα

Πτώση κατά 80% δείχνουν τα στοιχεία για την προσέλευση των χρηστών Android σε σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων και φαρμακεία.

Πάρκα

Πτώση κατά 80% δείχνουν τα στοιχεία για την προσέλευση των χρηστών Android σε πάρκα και άλση.

Σταθμοί μαζικής μεταφοράς

Πτώση κατά 80% δείχνουν τα στοιχεία για την προσέλευση των χρηστών Android σε μετρό, σταθμούς προστιακού, σταθμούς τρένων, αεροδρόμια και λιμάνια.

Χώροι εργασίας

Πτώση κατά 53% δείχνουν τα στοιχεία για την προσέλευση των χρηστών Android σε χώρους εργασίας.

Κατοικίες

Άνοδο κατά 80% δείχνουν τα στοιχεία για την προσέλευση των χρηστών Android σε κατοικίες.