Γράφει ο Γιάννης Κουτσομύτης
Σοβαρό προβληματισμό έχουν προκαλέσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα απεριόριστα έκτακτα μέτρα με τα οποία κυβερνά από τις 30 Μαρτίου την Ουγγαρία ο Πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν και το κόμμα του Fidesz, μέσω του νόμου έκτακτης ανάγκης που υπερψηφίστηκε από τα 2/3 της ουγγρικής Βουλής, η οποία ελέγχεται από τον Ούγγρο πολιτικό. Ο νόμος για τα έκτακτα μέτρα νομοθετήθηκε με αφορμή την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά υπάρχει η ανησυχία στην αντιπολίτευση και σε πολιτικούς αναλυτές ότι αποτελεί την νομότυπη πρόφαση για την επιβολή ενός απολυταρχικού καθεστώτος. Δεκατρείς ευρωπαϊκές χώρες εξέφρασαν με κοινή δήλωσή τους την “ανησυχία” τους για την κατάσταση με το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία, χωρίς όμως να την κατονομάζει. Η Κυβέρνηση Όρμπαν αντεπιτέθηκε και με μεγάλη δόση ειρωνείας και θράσους δήλωσε πως συνυπογράφει και εκείνη τη συγκεκριμένη δήλωση, αφού “συμμερίζεται και εκείνη τις ίδιες αξίες”.
Παράλληλα, δεκατρείς ηγέτες συντηρητικών κομμάτων που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, μεταξύ των οποίων και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απέστειλαν στις 2 Απριλίου επιστολή προς τον Πρόεδρο του κόμματος Ντόναλντ Τουσκ, με την οποία ζητούν την αποβολή του Fidesz από τις τάξεις του κόμματος της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς. Δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής από την πλευρά του ΕΛΚ κάποια αντίδραση στη συγκεκριμένη επιστολή.
Από την πλευρά της και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ανήσυχη για την υποχώρηση του κράτους δικαίου στην Ουγγαρία, χωρίς όμως να έχει υπάρξει μια επίσημη τοποθέτηση, καθώς η Κομισιόν έχει δηλώσει πως “μελετά” τον συγκεκριμένο νόμο των εκτάκτων μέτρων για να δει κατά πόσον συνάδει με την Ευρωπαϊκή Συνθήκη. Πολιτικοί αναλυτές πάντως και νομικοί, θεωρούν ότι είναι δύσκολο να βρεθεί κάτι μεμπτό με το συγκεκριμένο νόμο, καθώς τυπικά δεν έχει παραβιαστεί το Σύνταγμα της χώρας. Σε μια παράλληλη δε εξέλιξη, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε στις 2 Απριλίου την Ουγγαρία, μαζί με την Πολωνία και την Τσεχία για την άρνησή τους να υποδεχθούν στην επικράτειά τους πρόσφυγες στα πλαίσια του προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Την Πέμπτη ο Όρμπαν ανακοίνωσε με μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του προς τον ουγγρικό λαό την επ’ αόριστον απαγόρευση της κυκλοφορίας και είπε πως “αυτό το Πάσχα δεν θα έχει σχέση με τα προηγούμενα Πάσχα” και πως η Κυβέρνηση θα ανανεώνει την απαγόρευση σε εβδομαδιαία βάση. Παράλληλα η Κυβέρνηση λαμβάνει διάφορα διοικητικής φύσεως μέτρα που εκ πρώτης όψεως δείχνουν φιλολαϊκά και απλά αλλά στην ουσία υπονομεύουν κάθε ανεξάρτητο και αντιπολιτευόμενο φορέα στη χώρα.
Για την κατανόηση όμως της πολιτικής κατάστασης στην Ουγγαρία, τα κίνητρα του Βίκτορ Όρμπαν και το πως έφτασε η κατάσταση στο σημερινό αυταρχικό πλαίσιο είναι ιδιαίτερα διαφωτιστική η παρουσίαση που έκανε ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Rutgers Ντάνιελ Κέλεμεν στις 8 Απριλίου, στα πλαίσια μια διαδικτυακής συζήτησης που διοργάνωσε το δίκτυο ReConnect του Πανεπιστημίου του Lieuwen. Ο ουγγρικής καταγωγής Καθηγητής Κέλεμεν διδάσκει ευρωπαϊκό δίκαιο και θεωρείται από τους πλέον έγκυρους επιστήμονες πάνω στην πολιτική κατάσταση στην Ουγγαρία. Η παρουσίασή του, διάρκειας περίπου 24 λεπτών, είναι πραγματικά αποκαλυπτική και προκαλεί όχι μόνο ανησυχίες, αλλά και φόβο για το τι μπορεί να συμβεί ευρύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν και άλλες Κυβερνήσεις ακολουθήσουν το παράδειγμα του Όρμπαν και εγκαθιδρύσουν “δημοκρατικοφανή” αυταρχικά καθεστώτα.
Δείτε εδώ το βίντεο με την παρουσίαση του Καθηγητή Ντάνιελ Κέλεμεν: