Από το Kappa Newsdesk
Την ετήσια εαρινή του έκθεση για την παγκόσμια Οικονομία δημοσίευσε την Τρίτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σκιαγραφώντας με μελανά χρώματα τις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης στις οικονομίες της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου Γκίτα Γκοπίνατ κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, η πανδημική κρίση, ή “The Great Lockdown” όπως αναφέρεται στην έκθεση, αποτελεί τη χειρότερη οικονομική υποχώρηση από την εποχή της Μεγάλης ‘Υφεσης του 1929~1933, και κατά πολύ χειρότερη από τη Παγκόσμια Χρηματοοικονομική Κρίση του 2008~2012.

Όπως αναφέρει η έκθεση του Ταμείου, “ο κόσμος έχει αλλάξει δραματικά από τότε που το Ταμείο δημοσίευσε την προηγούμενη έκθεσή για την παγκόσμια Οικονομία πριν από τρεις μήνες”, καθώς “κανείς από εμάς δεν είχε μια σαφή εντύπωση για το πως η πανδημία του κορωνοϊού θα αποτυπωνότταν στην πράξη και το τι θα σήμαινε για την Οικονομία”. “Τώρα συναντάμε μια ζοφερή πραγματικότητα”, αφού αυτή η κρίση “δεν συγκρίνεται με καμία άλλη” καθώς πρώτον, το σοκ είναι μεγάλο. Η απώλεια σε παραγόμενο ακαθάριστο προϊόν δεν συγκρίνεται καν σε μέγεθος με τις απώλειες που προκλήθηκαν από την Παγκόσμια Χρηματοοικονομική Κρίση, αναφέρει η έκθεση. “Δεύτερον, όπως και σε έναν πόλεμο ή σε μια μεγάλη πολιτική κρίση, συνεχίζεται μια σοβαρή αβεβαιότητα σχετικά με τη διάρκεια και την ένταση του σοκ. Τρίτον, υπό τις παρούσες συνθήκες είναι αναγκαίος είναι ένας πολύ διαφορετικός ρόλος για την οικονομική πολιτική. Στις κανονικές κρίσεις οι υπεύθυνοι χάραξης της οικονομικής πολιτικής προσπαθούν να ενθαρρύνουν την οικονομική δραστηριότητα με την τόνωση της συνολικής ζήτησης το συντομότερο δυνατόν. Αυτή τη φορά όμως η κρίση είναι σε μεγάλο βαθμό συνέπεια των απαιτούμενων μέτρων περιορισμού του πληθυσμού. Αυτό καθιστά την προσπάθεια διέγερσης της οικονομικής δραστηριότητας πιο δύσκολη και σε κάποιους τομείς που πλήττονται περισσότερο, ακόμη και ανεπιθύμητη.
Οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ αναφέρουν με έκδηλη αμηχανία πως “η πρόβλεψη για την παγκόσμια Οικονομία που διατυπώνεται στην έκθεση αντικατοπτρίζει την τρέχουσα κατανόησή μας για την πορεία της πανδημίας και των μέτρων που απαιτούνται για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού, “ωστόσο παραμένει σημαντική αβεβαιότητα γύρω από την πρόβλεψή μας, την ίδια την πανδημία, τη μακροοικονομική της επίδρασης και τις σχετικές πιέσεις στον χρηματοοικονομικό τομέα και τις αγορές των βασικών προϊόντων”. “Με το Great Lockdown προβλέπεται να συρρικνωθεί δραματικά η παγκόσμια ανάπτυξη, ενώ προβλέπεται μεν μια μερική ανάκαμψη για το 2021 με υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά το επίπεδο του ΑΕΠ θα παραμείνει κάτω από την τάση που είχε πριν από την έλευση του κορωνοϊού, με σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με τη δύναμη της ανάκαμψης”, τονίζει η έκθεση και συνεχίζει αναφέροντας πως είναι πιθανά και ίσως πιθανότερα πολύ χειρότερα αποτελέσματα ως προς την ανάπτυξη. “Αυτό θα συμβεί εάν η πανδημία και τα μέτρα περιορισμού διαρκέσουν αρκετά περισσότερο, εάν οι αναδυόμενες και οι αναπτυσσόμενες οικονομίες πληγούν ακόμη περισσότερο, εάν η χρηματοοικονομική ρευστότητα είναι σφιχτή ή εάν προκληθούν εκτεταμένες βλάβες λόγω του lockdown και της μεγάλης αύξησης της ανεργίας”.
Οι τεχνοκράτες του Ταμείου θεωρούν πως η κρίση αυτή θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε δύο φάσεις: μια φάση περιορισμού και σταθεροποίησης, ακολουθούμενη από μια φάση ανάκαμψης. Και στις δύο φάσεις κρίσιμο ρόλο θα παίξουν οι πολιτικές για τη δημόσια υγεία και οι οικονομικές πολιτικές. Οι καραντίνες, το lockdown και οι φυσικές αποστάσεις στους δημόσους χώρους και τους χώρους εργασίας είναι κρίσιμες παράμετροι για την επιβράδυνση της μετάδοσης, παρέχοντας στα συστήματα υγείας επαρκή χρόνο για να αντιμετωπίσουν τη δραματικά αυξημένη ανάγκη περίθαλψης του πληθυσμού, ώστε να κερδηθεί χρόνος για τους ερευνητές που προσπαθούν να εφεύρουν μια θεραπεία για τη νόσο COVID-19 και ένα εμβόλιο. Αυτά τα μέτρα μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή μιας ακόμη πιο σοβαρής και παρατεταμένης πτώσης στην οικονομική και παραγωγική δραστηριότητα και να ορίσουν το στάδιο έναρξης της οικονομικής ανάκαμψης, αναφέρουν οι οικονομολόγοι του Ταμείου.
Οι προβλέψεις για την Ελλάδα, την Ευρωζώνη και τις ΗΠΑ
Η έκθεση του Ταμείου προβλέπει για την Ελλάδα ύφεση σε ποσοστό 10% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος για το 2020, ενώ για το 2021 προβλέπει ανάκαμψη που θα φτάσει το 5,1% του ΑΕΠ. Για την ανεργία προβλέπεται εκτίναξη από το 17,3% το 2019 στο 22,3% το 2020 και μείωσή της το 2021 στο 19%. Για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών προβλέπεται αύξηση του ελλείμματος στο 6,5% το 2020 από 2,1% το 2019, με μείωση του ελλείμματος το 2021 στο 3,4%. Ο πληθωρισμός σε επίπεδο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή προβλέπεται να είναι αρνητικός κατά 0,5% το 2020, ενώ θα επανέλθει σε θετικά επίπεδα το 2021 στο 1%. Το Ταμείο προβλέπει επιστροφή σε ελλείμματα για τον ελληνικό προϋπολογισμό, με το έλλειμμα του 2020 να φτάνει το 9% του ΑΕΠ και το -7.9% το 2021.
Για την Ευρωζώνη η έκθεση προβλέπει ύφεση 7,5% του ΑΕΠ για τη φετινή χρονιά και επιστροφή σε ανάπτυξη το 2021 με 4,7%, αύξηση της ανεργίας στο 10.4% το 2020 από 7.6% το 2019 και μείωσή της στο 8.9% το 2021.
Για τις Ηνωμένες Πολιτείες το Ταμείο προβλέπει για το 2020 ύφεση 5.9% του ΑΕΠ από ανάπτυξη 2.3% του 2019, με επιστροφή στην ανάπτυξη το 2021 με ποσοστό 4.7%. Για το σύνολο της παγκόσμιας Οικονομίας το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 3% για το 2020 από ανάπτυξη 2.9% το 2019, ενώ για το 2021 προβλέπεται επιστροφη στην ανάπτυξη με ποσοστό 5.8%.
Διαβάστε εδώ ολόκληρη την εαρινή έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου: