Στουρνάρας στο Φόρουμ των Δελφών: Στο 4% το βασικό σενάριο για την ύφεση το 2020

Από το Kappa News

Στο 4% βλέπει η Τράπεζα της Ελλάδας τη συρρίκνωση του ελληνικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος για το 2020 ως βασικό σενάριο, σύμφωνα με τον διοικητή της Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος συμμετείχε την Τρίτη σε διαδικτυακή συζήτηση που οργάνωσε το Φόρουμ των Δελφών.

Ο διοικητής της ΤτΕ δήλωσε πως μόνο στο δυσμενές σενάριο προβλέπεται να φτάσει η ύφεση στο 8%, ενώ “τα μέχρι στιγμής στοιχεία” δεν οδηγούν σε καμία περίπτωση σε επίπεδα ύφεσης του ύψους 10% ή περισσότερο. “Αυτά τα σενάρια είναι ακραία και δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν”, τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Να επαναφέρουμε την παλιά πρόταση για ‘bad bank’

Ο κεντρικός τραπεζίτης είπε επίσης ότι εν όψει της αναμενόμενης δημιουργίας ενός νέου κύματος μη εξυπηρετούμενων δανείων “θα έπρεπε να επαναφέρουμε την παλιότερη ιδέα της δημιουργίας μιας εταιρείας διαχείρισης δανείων (‘bad bank’), είτε σε εθνικό είτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο”. Ο Γιάννης Στουρνάρας είπε ότι η πρόταση αυτή είχε αναδειχθεί από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών αλλά είχε απορριφθεί. Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, με το νέο πιο χαλαρό πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις που έχει θεσμοθετήσει για την πανδημική κρίση, είναι πιο εύκολο να εγκριθεί μια τέτοια πρόταση σε θεσμικό επίπεδο.

Δείτε στο βίντεο τις δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα: