Μαύρες σκιές στις αγορές από την πετρελαϊκή καθίζηση

Από το Kappa Newsdesk

Σε πτωτική τροχιά βρέθηκαν την Τρίτη τα διεθνή χρηματιστήρια, μετά την πρωτοφανή καθίζηση της αμερικανικής αγοράς πετρελαίου αλλά και την πτώση του Brent, που ρίχνουν βαριά σκιά στις αγορές σπάζοντας έναν ανοδικό κύκλο πολλών συνεδριάσεων. Πολλές εταιρείες του ενεργειακού κλάδου βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση και είναι χαρακτηριστικό ότι το United States Oil Fund, το πιο σημαντικό ίσως ETF του αμερικανικού ενεργειακού κλάδου σημείωσε την Τρίτη πτώση 24% που είναι η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση που έχει σημειώσει ποτέ. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έγραψε στο Twitter πως έδωσε εντολές στα Υπουργεία Ενέργειας και Οικονομικών να ετοιμάσουν ένα σχέδιο βοηθείας των σημαντικών εταιρειών του κλάδου και των θέσεων εργασίας,. Εν τω μεταξύ έκλεισε το απόγευμα της Τρίτης στη Γερουσία η συμφωνία για το νέο πακέτο βοήθειας προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ύψους 484 δισεκατομμυρίων δολλαρίων.

Το αμερικανικό αργό WTI παράδοσης Ιουνίου σημείωσε πτώση 35,8% στα 11,6 δολλάρια, μετά την ιστορική πτώση του αντίστοιχου WTI παράδοσης Μαΐου τη Δευτέρα σε αρνητικές τιμές. Το Brent έπεσε στα 19,7 δολλάρια σημειώνοντας πτώση 23,2%, ενώ κυκλοφόρησαν φήμες στην αγορά ότι η Σαουδική Αραβία ετοιμάζει κάποια νέα κίνηση στον OPEC+ για να περιοριστεί η κατρακύλα των τιμών.

Στην Ευρώπη, οι ανησυχίες για τη δραματική πτώση του πετρελαίου οδήγησαν τον δείκτη των εταιρειών ενέργειας σε πτώση 4,3%, ενώ σημαντική ήταν η πτώση των εταιρειών της μεταλλουργίας και των μεταλλευμάτων. Το μοναδικό θετικό νέο ήταν η ανάκαμψη του δείκτη ZEW για το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία από το -49,5 τον Μάρτιο στο +22,2 τον Απρίλιο, που δείχνει ότι οι παράγοντες της αγοράς στη Γερμανία “βλέπουν κάποιο φως στο τέλος του τούνελ”.

Τα χρηματιστήρια

Ο δείκτης Stoxx 600 των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εταιρειών έκλεισε με πτώση 3,39%, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX-30 σημείωσε πτώση κατά 3,99%, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έπεσε κατά 2,99%, το Παρίσι έκλεισε στο -3,77%, το Μιλάνο στο -3,63%, ενώ η Μαδρίτη είχε πτώση κατά 2,88%. Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 591,02 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 2,59%, με αρνητικό πρωταγιστή για μια ακόμη φορά τις Τράπεζες που είχαν απώλειες 10,53%.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε στις 23,018.88 μονάδες, σημειώνοντας πτώση κατά 2,67%, ο δείκτης S&P 500 έκλεισε στις 2,737.20 μονάδες, με πτώση 3,04% και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε στις 8,263.23, σημειώνοντας πτώση 3,48%.