Η χαλάρωση των μέτρων και τα πακέτα διάδωσης ανεβάζουν τα χρηματιστήρια

Από το Kappa Newsdesk

Με ιδιαίτερα θετική διάθεση ξεκίνησαν την εβδομάδα οι διεθνείς αγορές, καθώς οι συνεχείς ανακοινώσεις κρατών για χαλάρωση των μέτρων περιορισμού κατά της πανδημίας αλλά και τα συνεχή δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα ενίσχυσης των οικονομιών και των επιχειρήσεων έχουν τονώσει την αισιοδοξία των επενδυτών.

Στην Ευρώπη τον τόνο έδωσαν οι ανακοινώσεις την Κυριακή του Ιταλού Πρωθυπουργού Τζιουζέπε Κόντε για τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων στην Ιταλία, όπως και τα κυοφορούμενα πακέτα διάσωσης των ευρωπαϊκών κολλοσών των αερομεταφορών, της Lufthansa και της Air France-KLM. Θετική έκπληξη πάντως ήρθε και από την Deutsche Bank, η οποία προανήγγειλε κέρδη 66 εκατομμυρίων ευρώ για το 1ο τρίμηνο του 2020, παρότι ενέγραψε προβλέψεις για απώλειες 500 εκατομμυρίων ευρώ από μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Γράφημα της Citigroup που δείχνει το σύνολο της πιστωτικής επέκτασης που έχει διοχετευθεί στις αγορές από τις Κεντρικές Τράπεζες σε σχέση με τις προηγούμενες κρίσεις.

Στις ΗΠΑ, όλο και περισσότερες πολιτείες χαλαρώνουν τα μέτρα περιορισμού, ενώ στην πολιτεία της Γεωργίας ετοιμάζονται να ανοίξουν ακόμη και τα εστιατόρια. Οι αισιόδοξοι επενδυτές είναι σαφώς περισσότεροι από τους απαισιόδοξους, αφού τα στοιχεία από τις μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες δείχνουν ότι η πιστωτική επέκταση που έχει δρομολογηθεί είναι πρωτοφανής και η ρευστότητα που έχει τροφοδοτηθεί στις αγορές ενδέχεται να υπερκεράσει σε δυναμική την πτωτική τάση από τη μεγάλη μείωση του τζίρου και των κερδών των επιχειρήσεων. Μεγάλες είναι πάντως οι ζημιές που εξακολουθεί να καταγράφει η αγορά του πετρελαίου στις ΗΠΑ, αφού τα διυλιστήρια και οι παραγωγοί δεν έχουν πλέον άλλες δεξαμενές να αποθηκεύσουν το πετρέλαιο που δεν μπορεί να διοχετευθεί στη λιανική αγορά που έχει παγώσει, και αναγκάζονται να ναυλώνουν δεξαμενόπλοια απλά για αποθήκευση πετρελαίου ή να τα διοχετεύουν σε τρίτες χώρες. Το αργό πετρέλαιο Brent διαπραγματευόταν λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας ώρα Ελλάδας στα 19,9 δολλάρια το βαρέλι.

Τα χρηματιστήρια

Ο δείκτης Stoxx 600 των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εταιρειών έκλεισε με άνοδο 1,77%, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX-30 σημείωσε άνοδο κατά 3,13%, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 ανέβηκε κατά 1,64%, το Παρίσι έκλεισε στο +2,55%, το Μιλάνο στο +3,09%, ενώ η Μαδρίτη είχε άνοδο κατά 1,78%.

Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 626,16 μονάδες σημειώνοντας ισχυρή άνοδο κατά 3,26%, με τις Τράπεζες να σημειώνουν κέρδη κατά 6,02%, αλλά με ισχυρή και τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση που σημείωση άνοδο κατά 3,49%.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε στις 24,133.78 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο κατά 1,51%, ο δείκτης S&P 500 έκλεισε στις 2,878.48 μονάδες, με άνοδο κατά 1,47% και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε στις 8,730.16, σημειώνοντας άνοδο κατά 1,11%.