Οι “ανησυχίες” του Μπόλτον για ευνοϊκή μεταχείριση του Ερντογάν από τον Τραμπ

Από το Kappa Newsdesk

Τις “ανησυχίες” του φέρεται να εξέφρασε ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Προέδρου των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον στον Υπουργό Δικαιοσύνης Γουίλιαμ Μπαρ την περασμένη χρονιά ως προς τη διάθεση του Ντόναλντ Τραμπ να επιδείξει ευνοϊκή μεταχείριση απέναντι στον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ευαίσθητες υποθέσεις. Αυτό φέρεται να αναφέρει ο Μπόλτον στο υπό έκδοση βιβλίο του “The Room Where It Happend”, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 12 Μαΐου και μέρος του οποίου φέρεται να είδαν δημοσιογράφοι των New York Times.

Το βιβλίο αναφέρεται στα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στον Λευκό Οίκο κατά τον ενάμιση χρόνο που υπηρέτησε ο Μπόλτον στην ευαίσθητη θέση του Συμβούλου Ασφαλείας, όπου είχε πρόσβαση σε όλες σχεδόν τις συνομιλίες που είχε ο Αμερικανός Πρόεδρος με ξένους ηγέτες. Ανάμεσα σε αυτές τις συνομιλίες, υψηλή προτεραιότητα είχαν για τον Λευκό Οίκο οι συνομιλίες με τον Τούρκο Πρόεδρο για μια σειρά από θέματα που αφορούσαν στον πόλεμο στη Συρία, το εμπάργκο κατά του Ιράν και τις συλλήψεις Αμερικανών πολιτών στην Τουρκία, μεταξύ των οποίων και του πάστορα Άντριου Μπράνσον.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των New York Times, ο Μπόλτον εκμυστηρεύσθηκε τις “ανησυχίες” του στον Γουίλιαμ Μπαρ γύρω από πιθανές παρεμβάσεις του Ντόναλντ Τραμπ στην ποινική δίωξη που είχε ασκήσει το 2017 η Εισαγγελία της Νέας Υόρκης κατά ανώτατων στελεχών της τουρκικής κρατικής Τράπεζας Halkbank με τις κατηγορίες της παράνομης εμπορίας χρυσού και ξεπλύματος χρημάτων με την Κυβέρνηση του Ιράν, κατά παράβαση των κυρώσεων που είχε επιβάλλει η Κυβέρνηση των ΗΠΑ στο καθεστώς της Τεχεράνης. Ο Μπαρ φέρεται, σύμφωνα με τα γραφόμενα του Μπόλτον, να συμμερίστηκε τις ανησυχίες του πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, ειδικά ως προς τη δικαστική υπόθεση της Halkbank και την εντύπωση που μπορεί να έδιναν οι δηλώσεις του Τραμπ ότι μπορεί να υπάρξει παρέμβαση του Αμερικανού Προέδρου στην ανεξάρτητη δικαιοσύνη.

Η εν λόγω αναφορά φένεται να συνδέεται με δημόσιες δηλώσεις που είχε κάνει ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με τις οποίες ο Αμερικανός Πρόεδρος του είχε υποσχεθεί ότι θα δώσει “εντολές” σε Υπουργούς του να “τακτοποιήσουν” το ζήτημα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσίευσε το Bloomberg τον περασμένο Οκτώβριο, οι “εντολές” αυτές φαίνεται πως όντως δόθηκαν μετά από μια τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Ερντογάν τον Απρίλιο του 2019. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Bloomberg, ο Τραμπ έδωσε οδηγίες στον Μπαρ και τον Υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν να επιληφθούν του θέματος. Μετά από κάποιο διάστημα, και αφού η τουρκική πλευρά επανερχόταν φορτικά στο ζήτημα κατά τη διάρκεια διμερών επαφών, ο Μπόλτον φέρεται να είπε στον εκπρόσωπο του Ερντογάν Ιμπραήμ Κάλιν να μην επαναφέρει ξανά ο Ερντογάν το ζήτημα στον Τραμπ, καθώς ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε πλέον μεταφέρει το ζήτημα στους Υπουργούς. Ο δε Μπαρ φέρεται, σύμφωνα με το Bloomberg, να μετέφερε στον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλχαμίτ Γκιούλ πως εάν η τουρκική Κυβέρνηση επιθυμεί διευθέτηση του ζητήματος, θα πρέπει να κλείσει η ίδια η Τράπεζα μια συμφωνία ομολογίας με την Εισαγγελία της Νέας Υόρκης.

Τελικά τον περασμένο Οκτώβριο οι εισαγγελικές αρχές της Νέας Υόρκης άσκησαν δίωξη κατά της Halkbank, ενώ στις 31 Μαρτίου η τουρκική Τράπεζα δήλωσε ότι δεν αποδέχεται τις κατηγορίες και έτσι η υπόθεση θα εισαχθεί σε τακτική δικάσιμο. Η Κυβέρνηση Ερντογάν επιδεικνύει ιδιαίτερο “ενδιαφέρον” για την υπόθεση Halkbank, καθώς η τουρκική Τράπεζα ανήκει ιδιοκτησιακά στο Κρατικό Υπερταμείο της Τουρκίας, το οποίο βρίσκεται υπό τον απόλυτο έλεγχο της οικογένειας Ερντογάν. Σύμφωνα με ανεξάρτητους Τούρκους αναλυτές, πίσω από τις παράνομες δοσοληψίες της Halkbank είναι πιθανό να κρύβεται ένα κύκλωμα παράνομου πλουτισμού της οικογένειας Ερντογάν και το άνοιγμα της υπόθεσης ενώπιον της αμερικανικής δικαιοσύνης ενδέχεται να προκαλέσει πολύ οδυνηρές αποκαλύψεις για τον Τούρκο Πρόεδρο.

Η εκπρόσωπος πάντως του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ διέψευσε ότι ο Μπαρ “συμμερίστηκε” οποιεσδήποτε “ανησυχίες με τον Μπόλτον για το συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας και ο εκδοτικός οίκος Simon & Schuster διέψευσαν ότι διοχέτευσαν στους New York Times αντίγραφο του βιβλίου. Η εφημερίδα πάντως, με δήλωση του εκτελεστικού διευθυντής της, επιμένει στο ρεπορτάζ, λέγοντας πως κανείς δεν έχει αμφισβητήσει την ακρίβεια του δημοσιεύματος. Απομένει η δημοσίευση του επίμαχου βιβλίου στα μέσα Μαΐου τελικά τι ισχυρίζεται ο Μπόλτον.