Άνοδος στις αγορές λόγω …Remdesivir

Από το Kappa Newsdesk

Ισχυρή ανοδική ώθηση έδωσε στις αγορές το απόγευμα της Τετάρτης η ανακοίνωση της φαρμακοβιομηχανίας Gilead Sciences για την τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών του πειραματικού φαρμάκου Remdesivir, το οποίο φέρεται να συγκεντρώνει αρκετές ελπίδες από την ιατρική κοινότητα για τη θεραπεία του COVID-19, με αποτέλεσμα και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και η Wall Street να κλείσουν πολύ υψηλότερα από τα επίπεδα που διαπραγματεύονταν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Η διάθεση των επενδυτών πριν από την ανακοίνωση για το Remdesivir ήταν αρκετά μουδιασμένη, με τις ειδήσεις για τις εγγραφές προβλέψεων για NPLs από τη Barclays σε ύψος 4,5 δισεκατομμύρια στερλίνες να βαραίνουν τον τραπεζικό κλάδο. Αρνητικές ήταν και οι ειδήσεις σε σχέση με την πορεία του αμερικανικού ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο του 2020, με την ύφεση να φτάνει στο 4,8% σε ετησιοποιημένη βάση. Η Federal Reserve διατήρησε μεν σταθερά τα αμερικανικά επιτόκια αλλά δήλωσε πως “παραμένει δεσμευμένη να χρησιμοποιήσει το πλήρες εύρος των εργαλείων” που διαθέτει για να στηρίξει την οικονομία των ΗΠΑ, μεγάλο μέρος της οποίας αντιστέκεται στην κρίση.

Από πλευράς εταιρειών, υπάρχουν και οι ωφελημένοι από την πανδημική και τα περιοριστικά μέτρα, όπως είναι κυρίως η Amazon, αλλά και οι φαρμακοβιομηχανίες GlaxoSmithkline και AstraZeneka, που είδαν τις πωλήσεις τους να αυξάνονται.

Άνοδος του πετερελαίου

Η τιμή του αμερικανικού αργού παρουσίασε σημαντική αύξηση, λόγω των εξελίξεων από το μέτωπου του φαρμάκου Remdesivir αλλά και από το γεγονός ότι δείχνουν να σταθεροποιούνται τα αποθέματα, τα οποία είχαν οδηγήσει στην κατακρήμνυση των τιμών του West Texas Intermediate. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης ώρα Ελλάδας, το βαρέλι του WTI διαπραγματευόταν στα 15,2 δολλάρια, ενισχυμένο κατά 22,9%. Σημαντική άνοδο σημείωση και η τιμή του Brent, με το βαρέλι να διαπραγματεύεται στα 22,9 δολλάρια, ενισχυμένο κατά 12,1%.

Τα χρηματιστήρια

Ο δείκτης Stoxx 600 των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εταιρειών έκλεισε με άνοδο 1,75%, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX-30 σημείωσε άνοδο κατά 2,89%, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 ανέβηκε κατά 2,63%, το Παρίσι έκλεισε στο +2,22%, το Μιλάνο στο +2,21%, ενώ η Μαδρίτη είχε άνοδο κατά 3,21%.

Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 641,94 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 1,10%, με τις Τράπεζες να σημειώνουν κέρδη για άλλη μια συνεδρίαση κατά 2,43%.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε στις 24,633.86 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο κατά 2,21%, ο δείκτης S&P 500 έκλεισε στις 2,939.51 μονάδες, με άνοδο κατά 2,66% και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε στις 8,914.71, σημειώνοντας άνοδο κατά 3,57%.