Γενική πτώση στα χρηματιστήρια με αποκόμιση κερδών

Από το Kappa Newsdesk

Πτώση κατέγραψαν την Πέμπτη όλα σχεδόν τα χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές επέλεξαν με το κλείσιμο του μήνα να ρευστοποιήσουν μέρος των χαρτοφυλακίων τους ώστε να αποκομίσουν τα κέρδη που έχουν καταγράψει στις τελευταίες συνεδριάσεις. Πολλοί αναλυτές επίσης είδαν ως αρνητικά τα αποτελέσματα που δημοσίευσαν οι εταιρείες για το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, θεωρώντας ότι προμηνύουν μεγάλη πτώση τζίρου και κερδών και για το επόμενο τρίμηνο. Στην Ευρώπη οι επενδυτές ήταν απογοητευμένοι από τις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς περίμεναν περισσότερα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης.

Η Amazon, η εταιρεία που αναμένεται να επωφεληθεί περισσότερο από την πανδημική κρίση, ανακοίνωσε ότι δεσμεύει το σύνολο των λειτουργικών της κερδών στο 1ο τρίμηνο, ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κρίσης. Σε μια άλλη ενδiαφέρουσα εξέλιξη, η AstraZeneca ανακοίνωσε ότι συμπράττει με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για την παραγωγή εμβολίου κατά της COVID-19 και η μετοχή της σημείωσε άνοδο 2%.

Τα χρηματιστήρια

Ο δείκτης Stoxx 600 των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εταιρειών έκλεισε με πτώση 2,03%, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX-30 σημείωσε πτώση κατά 2,22%, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έπεσε κατά 3,50%, το Παρίσι έκλεισε στο -2,12%, το Μιλάνο στο -2,09%, ενώ η Μαδρίτη είχε πτώση κατά 1,89%.

Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 628,25 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 2,13%, με τις Τράπεζες να σημειώνουν πτώση για άλλη μια συνεδρίαση κατά 2,43%. Ο Απρίλιος πάντως έκλεισε με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει συνολικά κέρδη 12,5%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος κατέγραψε απώλειες 4,95%.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε στις 24,358.27 μονάδες, σημειώνοντας πτώση κατά 1,12%, ο δείκτης S&P 500 έκλεισε στις 2,910.40 μονάδες, με πτώση κατά 0,99% και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε στις 8,878.51, σημειώνοντας πτώση κατά 0,41%.