Διπλωματικό επεισόδιο Βελιγραδίου-Σκοπίων λόγω …γραμματοσήμου

Από το Kappa Newsdesk

Ένα αναπάντεχο διπλωματικό επεισόδιο προκλήθηκε το Σάββατο ανάμεσα στη Σερβία και τη Βόρεια Μακεδονία λόγω ενός γραμματοσήμου που εξέδωσαν τα Ταχυδρομεία στα Σκόπια για να τιμήσουν την κροατική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμπίπτει με την έγκριση που δόθηκε στη Βόρεια Μακεδονία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ένωση.

Το συγκεκριμένο γραμματόσημο εμφανίζει χάρτη της “Μεγάλης Κροατίας”, μιας οντότητας που δημιουργήθηκε από τις δυνάμεις κατοχής της Ιταλίας και της Γερμανίας τον Απρίλιο του 1941 και περιλάμβανε το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών της σημερινής Κροατίας, ολόκληρη τη σημερινή Βοσνία-Ερζεγοβίνη, και εδάφη της σημερινής Σερβίας. Την κατοχική διοίκηση της ‘Ανεξάρτητης Κροατίας’, αυτού του κράτους-μαριονέτα είχαν αναθέσει οι δυνάμεις του Άξονα στην κροατική φασιστική οργάνωση Ούστασε υπό τον Άντε Πάβελιτς, η οποία προέβη σε σωρεία εγκλημάτων πολέμου κατά Σέρβων, Ρομά και άλλων εθνοτήτων.

Η έκδοση του γραμματοσήμου την Παρασκευή υπέπεσε στην αντίληψη της σερβικής Κυβέρνησης, και το Υπουργείο Εξωτερικών στο Βελιγράδι εξέδωσε μια αυστηρή διπλωματική νότα το Σάββατο, χαρακτηρίζοντας την “εχθρική προβοκάτσια που στρέφεται κατά της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Δημοκρατίας της Σερβίας. Καθώς επίσης και προσβολή για όλους τους Σέρβους που εξοντώθηκαν κατά εκατοντάδες χιλιάδες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της ‘Ανεξάρτητης Κροατίας’ τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου”. Το σερβικό Υπουργείο Εξωτερικών πρόσθεσε πως “τέτοιες προσπάθειες ιστορικού αναθεωρητισμού διαταράσσουν σοβαρά τις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Δημοκρατίας της Σερβίας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς και τη συνεργασία και τη σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή” και ζήτησε την απόσυρσή του “πάραυτα” από την κυκλοφορία.

Ταχυδρομεία Σκοπίων: Μας συγχωρείτε, λάθος

Συγγνώμη ζήτησαν τα Ταχυδρομεία της Βόρειας Μακεδονίας για το επίμαχο γραμματόσημο, αναγνωρίζοντας το λάθος και απέσυραν το γραμματόσημο. “Λυπούμαστε για το μη σκόπιμο λάθος που συνέβη λόγω τεχνικής αστοχίας, ειδικά επειδή συμπίπτει με την επέτειο της Ημέρας της Ευρώπης”. Το διοικητικό συμβούλιο των σκοπιανών Ταχυδρομείων ανακοίνωσαν ότι απέσυραν ήδη όλη τη σειρά των 6.000 γραμματοσήμων, τα οποία όπως δήλωσαν να καταστραφούν και απέλυσαν τον διευθυντή της φιλοτελικής υπηρεσίας, όπως και το συμβούλιο γραμματοσήμων της υπηρεσίας.