Ανησυχίες στις αγορές για το ενδεχόμενο δεύτερου κύματος της πανδημίας

Από το Kappa Newsdesk

Μετά από πολλές εβδομάδες αισιοδοξίας, για πρώτη φορά την Τρίτη παρουσιάστηκαν στις αγορές ανησυχίες για το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης της πανδημίας του COVID-19, μετά τα στοιχεία που προκύπτουν και την κατάθεση στο Κογκρέσο του Δρ. Άντονι Φάουτσι, ο οποίος ανέφερε ότι η πρόωρη άρση των περιοριστικών μέτρων είναι πιθανό να προκαλέσει “άσκοπους θανάτους” και πως “πιθανότατα” ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι μεγαλύτερος από την επίσημη καταμέτρηση.

Οι ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν σχετικά θετικά, καθώς έκλεισαν πριν από την κατάθεση του Φάουτσι, και στηρίχθηκαν κυρίως από τις ανακοινώσεις της Vodafone, η οποία θα κόψει μέρισμα παρά την κρίση, και από εταιρείες του κλάδου των μέσων επικοινωνίας και των utilities. Ο τουριστικός κλάδος διατηρεί την αισιοδοξία του εν όψει της ανακοίνωσης της Τετάρτη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των προτάσεων για το άνοιγμα των ευρωπαϊκών τουριστικών προορισμών.

Το πετρέλαιο σημείωσε μετά τις πληροφορίες για άνοδο της ζήτησης στις ΗΠΑ και της δήλωσης της Σαουδικής Αραβίας ότι περικόπτει και άλλο την παραγωγή της. Το Brent ανέβηκε στα 30,0 δολλάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό West Texas Intermediate στα 25,8 δολλάρια.

Το επιτόκιο του ελληνικού 10ετούς ομολόγου σημείωση μικρή πτώση στο 2,135%. Η τουρκική λίρα ενισχύθηκε λίγο και έκλεισε στις 6,9970 λίρες ανά δολλάριο ΗΠΑ.

Τα χρηματιστήρια

Ο δείκτης Stoxx 600 των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εταιρειών έκλεισε με άνοδο 0,26%,  ο δείκτης STOXXE των εταιρειών της Ευρωζώνης ανέβηκε 0,08%, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX-30 σημείωσε ελαφρά πτώση κατά 0,05%, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 ανέβηκε κατά 0,93%, το Παρίσι έκλεισε στο -0,40%, το Μιλάνο στο +1,02%, ενώ η Μαδρίτη είχε άνοδο κατά 1,36%.

Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 596,65 μονάδες σημειώνοντας μικρή άνοδο κατά 0,05%, με τις Τράπεζες να σημειώνουν πτώση κατά 0,17%, μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής προοπτικής των ελληνικών Τραπεζών από την Moody’s. Θετική εικόνα ξανά για την Μυτηλιναίος με άνοδο κατά 5,4%, ενώ άνοδο κατέγραψε η Viohalco κατά 5,9%. Άνοδο κατά 2,3% σημείωσε η μετοχή της Aegean.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε στις 23,764.78 μονάδες, σημειώνοντας πτώση κατά 1,89%, ο δείκτης S&P 500 έκλεισε στις 2,870.12 μονάδες, με πτώση κατά 2,05% και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε στις 9,002.55 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες 2,06%.