Εγκαταστάθηκε για τα καλά η αγωνία στις αγορές

Από το Kappa Newsdesk

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα τα διεθνή χρηματιστήρια βρέθηκαν σε σοβαρές πιέσεις, καθώς η αγωνία και η απαισιοδοξία εγκαταστάθηκαν για τα καλά στη διάθεση των επενδυτών, καθώς συνεχίζεται αφενός η ανησυχία για το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης της πανδημίας COVID-19, αλλά αφετέρου υπάρχουν πλέον σαφείς αμφιβολίες για την ταχύτητα και το μέγεθος ανάκαμψης των μεγάλων οικονομιών, όπως τόνισε την Τετάρτη και ο Πρόεδρος της Federal Reserve.

Η ομιλία του Τζερόμ Πάουελ στο Peterson Institute προκάλεσε μεγάλη ανησυχία και στους επενδυτές και στους αναλυτές, καθώς ο Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης φάνηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για το βάθος της κρίσης και κάλεσε τον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο να μην φοβηθούν να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν από πλευράς δημοσιονομικής ενίσχυσης της οικονομίας, ωσάν να πρόκειται για πολεμική περίοδο. Το Κογκρέσο έχει ξεκινήσει να συζητά ένα νέο δημοσιονομικό πρόγραμμα ύψους τριών τρισεκατομμυρίων δολλαρίων, ενώ ο Λευκός Οικός ζητά περισσότερο χρόνοα για να φανεί πως θα αντιδράσουν οι ομοσπονδιακές πολιτείες στη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και το άνοιγμα των επιχειρήσεων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εν τω μεταξύ κάνει μια προσεκτική προσπάθεια να ανοίξουν σταδιακά και πολύροσεκτικά κάποιες τουριστικές αγορές, βάσει συγκεκριμένων υγειονομικών και ταξιδιωτικών προδιαγραφών, αν και ο τελικός λόγος θα ανήκει στα κράτη-μέλη. Οι αγορές πάντως δεν ενθουσιάστηκαν από τις προτάσεις της Κομισιόν, και ο χρηματιστηριακό δείκτης του τουριστικού κλάδου υποχώρησε κατά 5%. Μεγάλη πτώση και σε τραπεζικές μετοχές (Deutsche Bank -6,4%, Commerzbank -7,1%, ABN Amro -9,1%), ενώ σημαντική πτώση είχε και ο κλάδος των αυτοκινητοβιομηχανιών κατά 5%.

Το πετρέλαιο κινήθηκε πτωτικά, παρά τα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης που έδειξαν μείωση των αποθεμάτων, και έτσι το αμερικανικό WTI έκλεισε στα 25,2 δολλάρια το βαρέλι, μειωμένο κατά 1,9%, ενώ το Brent έκλεισε στα 29,2 δολλάρια, μειωμένο κατά 2,6%. Ο χρυσός συνέχισε να ανεβαίνει, και έκλεισε στα 1.716,40 δολλάρια η ουγγιά.

Το επιτόκιο του ελληνικού 10ετούς ομολόγου κινήθηκε ελαφρά πτωτικά και έκλεισε στο 2,077%. Η τουρκική λίρα ενισχύθηκε ελαφρά και έκλεισε στις 6,9760 λίρες ανά δολλάριο.

Τα χρηματιστήρια

Ο δείκτης Stoxx 600 των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εταιρειών έκλεισε με  πτώση 1,94%, ο δείκτης STOXXE των εταιρειών της Ευρωζώνης έπεσε κατά 2,19%, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX-30 σημείωσε πτώση κατά 2,56%, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έπεσε κατά 1,51%, το Παρίσι έκλεισε στο -2,85%, το Μιλάνο στο -2,14%, ενώ η Μαδρίτη είχε πτώση κατά 1,94%.

Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 590,84 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 0,97%, με τις Τράπεζες να καταρρέουν κατά 9,67%, μετά την υποβάθμιση της Alpha Bank, της Εθνικής και της Eurobank από τον δείκτη MSCI Greece Standard στον δείκτη MSCI Small Cap Greece.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε στις 23,247.97 μονάδες, σημειώνοντας πτώση κατά 2,17%, ο δείκτης S&P 500 έκλεισε στις 2,820.00 μονάδες, με πτώση κατά 1,75% και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε στις 8,863.17 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες 1,55%.