Έμμεση επιβεβαίωση του Kappa News από την τουρκική Κυβέρνηση: Μιλάμε με Βρετανία και Ιαπωνία

Από το Kappa Newsdesk

Την αντίδραση της τουρκικής Κυβέρνησης προκάλεσε το χθεσινό αποκλειστικό δημοσίευμα του Kappa News, σύμφωνα με το οποίο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απέρριψε αίτημα της τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας TCMB για τη σύναψη συμφωνίας ανταλλαγής νομισμάτων [currency swap), καθώς το θέμα πήρε μεγάλη δημοσιότητα στην Τουρκία αφού αναδημοσιεύθηκε από τον ενημερωτικό ιστότοπο Ahval, στον οποίο μίλησε για το θέμα ο διευθυντής έκδοσης του Kappa News Γιάννης Κουτσομύτης.

Τρεις Τούρκοι αξιωματούχοι της TCMB και του τουρκικού Υπουργείου Οικονομικών μίλησαν στο πρακτορείο Reuters, και αφού απέφυγαν επιμελώς να διαψεύσουν το ρεπορτάζ του Kappa News, θέλησαν να διασκεδάζουν τις εντυπώσεις αναφέροντας πως η TCMB βρίσκεται σε συνομιλίες με τις κεντρικές Τράπεζες της Ιαπωνίας και της Βρετανίας για τη σύναψη συμφωνιών currency swap, ενώ διεξάγονται συνομιλίες με το Κατάρ και την Κίνα για την επέκταση των υπαρχουσών συμφωνιών. Ένας αξιωματούχος ανέφερε ότι οι συζητήσεις με το Κατάρ, την Κίνα και τη Βρετανία είναι αρκετά προχωρημένες και πως αναμένεται σύντομα θετικό αποτέλεσμα.

Η Τράπεζα της Αγγλίας απέφυγε να σχολιάσει τις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων, όπως και η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας και η Κυβέρνηση του Κατάρ. Μόνο ένας αξιωματούχος της ιαπωνικής Κυβέρνησης ανέφερε πως η Ιαπωνία δεν προτίθεται προς το παρόν να προβεί σε κάποια ενέργεια πέρα από τη στενή παρακολούθηση της πορείας της τουρκικής λίρας αλλά πρόσθεσε πως το G7 ή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα διασώσουν την Τουρκία “εάν η κατάσταση εξελιχθεί σε πραγματική κρίση”.