Μικρά κέρδη στις αγορές στο τέλος μιας ανήσυχης εβδομάδας

Από το Kappa Newsdesk

Με μικρά κέρδη ολοκληρώθηκε μια πολύ ασταθής εβδομάδα στις αγορές, με τις ανησυχίες για το μέλλον των οικονομιών να μεταφέρονται πλέον στο προσκήνιο, μετά από αρκετές εβδομάδες εφησυχασμού και υπέρμετρης αισιοδοξίας για το τέλος της πανδημικής κρίσης. Τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα, όπως και οι δηλώσεις σημαντικών παραγόντων της διεθνούς οικονομίας αποδομούν σε μεγάλο βαθμό το αφήγημα της σύντομης εξόδου από την κρίση.

Η αρχή έγινε την Τετάρτη από τον Πρόεδρο της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος περιέγραψε με μελανά χρώματα τη ζημία που προκαλεί η κρίση στις παραγωγικές δομές της οικονομίας των ΗΠΑ και προέβλεψε ότι η ανάκαμαψη δεν θα έρθει τόσο γρήγορα, ενώ υπάρχουν και πολλοί κίνδυνοι που δεν έχουν ακόμη υπολογιστεί. Ο κεντρικός τραπεζίτης των Ηνωμένων Πολιτειών αναμένεται να δώσει μια σημαντική συνέντευξη την Κυριακή στο CBS, όπου αναμένεται να εξηγήσει με λεπτομέρειες τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας. Παράλληλα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πιέζει έντονα τη Fed να μειώσει και άλλο τα επιτόκια και να περάσει τον νομισματικό Ρουβίκωνα προς τα αρνητικά επιτόκια, ενώ στο Κογκρέσο το Δημοκρατικό Κόμμα πιέζει για άλλο ένα δημοσιονομικό πακέτο ενίσχυσης της οικονομίας, ύψους 3 τρισεκατομμυρίων δολλαρίων, το οποίο βρίσκει τη σθεναρή αντίσταση των Ρεπουμπλικανών και του Λευκού Οίκου.

Παράλληλα όμως ο Τραμπ αυξάνει δραστικά την πίεση προς την Κίνα, με διοικητικές αποφάσεις απαγόρευσης χρήσης κινεζικής υψηλής τεχνολογίας από τη Huawei και τη ZTE, ενώ παράλληλα ενισχύει την ταϊβανέζικη εταιρεία κατασκευής τσιπ TSMC, ώστε να αποκοπεί πλήρως από την Κίνα και να δημιουργήσει εργοστάσιο στις ΗΠΑ. Στο μέτωπο δε των εμπορικών διαπραγματεύσεων με την Κίνα, ο Τραμπ περιέγραψε μια άσχημη εικόνα, όπως και τη διάθεσή του να προχωρήσει σε εμπορικό πόλεμο με το Πεκίνο.

Η αγορά του πετρελαίου πάντως δείχνει σημάδια βελτίωσης, καθώς αυξάνεται σιγά-σιγά η ζήτηση και μειώνονται τα αποθέματα. Το αμερικανικό αργό WTI έκλεισε την Παρασκευή στα 29,4 δολλάρια, σημειώνοντας ημερήσια κέρδη 6,8%, ενώ το Brent έκλεισε στα 32,5 δολλάρια, με ημερήσια κέρδη 4,4%.

Το επιτόκιο του ελληνικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε μικρή πτώση την Παρασκευή στα 2,050%, χωρίς όμως να υπάρχει μεγάλη εμπορευσιμότητα. Το αντίστοιχο ιταλικό έκλεισε στο 1,855%, με το σπρεντ απέναντι στο ελληνικό να μειώνεται στις 20 μονάδες βάσης. Ανάκαμψη σημείωσε η τουρκική λίρα, η οποία έκλεισε στις 6.9012 λίρες ανά δολλάριο ΗΠΑ.

Τα χρηματιστήρια

Ο δείκτης Stoxx 600 των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εταιρειών έκλεισε με  άνοδο 0,47%, ο δείκτης STOXXE των εταιρειών της Ευρωζώνης ανέβηκε κατά 0,44%, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX-30 σημείωσε άνοδο κατά 1,24%, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 ανέβηκε κατά 1,01%, το Παρίσι έκλεισε στο +0,11%, το Μιλάνο στο -0,09%, ενώ η Μαδρίτη είχε πτώση κατά 1,08%.

Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 593,26 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 0,87%, ενώ οι Τράπεζες σημελιωσαν άνοδο κατά 1,78%, με την μετοχή της Alpha Bank να είναι η περισσότερο κερδισμένο κατά 3,1%. Ενισχυμένη κατά 5,7% η Aegean, κυρίως λόγω του σταδιακού ανοιγματος των δρομολογίων της.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε στις 23,685.42 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο κατά 0,25%, ο δείκτης S&P 500 έκλεισε στις 2,863.70 μονάδες, με άνοδο κατά 0,39% και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε στις 9,014.56 μονάδες, σημειώνοντας κέρδη 0,79%.