Αμφιβολίες για το πειραματικό εμβόλιο και αποκόμιση κερδών έριξαν τα χρηματιστήρια

Από το Kappa Newsdesk

Μετά από μια πολύ δυναμική συνεδρίαση τη Δευτέρα, οι επενδυτές στην Ευρώπη προχώρησαν την Τρίτη σε αποκόμιση κερδών αλλά και σε πωλήσεις τραπεζικών τίτλων και μετοχών του κλάδου των τηλεπικοινωνιών. Αρνητικό ρόλο ενδέχεται να έπαιξε και η άρση της απαγόρευσης του short selling σε έξη χώρες της Ευρωζώνης, με αποτέλεσμα κάποια hedge funds να πάρουν αρνητικές θέσεις σε τραπεζικούς τίτλους της περιφέρειας της Ευρωζώνης.

Η πρόταση της Γερμανίας και της Γαλλίας για το Ταμείο Ανάκαμψης βοήθησε τα ομόλογα των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου και έριξε τα επιτόκια. Το επιτόκιο του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έπεσε στο 1,847%, το αντίστοιχο ιταλικό στο 1,642%, το ισπανικό στο 0,708% και το πορτογαλικό στο 0,758%

Στη Wall Street, ιδιαίτερα αρνητική διάθεση προκάλεσε στους επενδυτές ρεπορτάζ που αποδομεί τις ανακοινώσεις της φαρμακευτικής εταιρείας Moderna γύρω από τις κλινικές έρευνες για πειραματικό εμβόλιο κατά της COVID-19, με αποτέλεσμα οι δείκτες να κλείσουν με απώλειες ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρες κινούνταν θετικά. Πρόκειται για άλλη μια ένδειξη για το πόσο ευάλωτη είναι η αγορά σε ειδήσεις από τον τομέα των ερευνών για θεραπεία ή εμβόλιο κατά της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στιβ Μνούτσιν και ο Πρόεδρος της Federal Reserve κατέθεσαν στην Επιτροπή Τραπεζών της Γερουσίας και δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις από γερουσιαστές για τα αποτελέσματα του δημοσιονομικού πακέτου των τριών τρισεκατομμυρίων δολλαρίων, όπως και για την πρόωρη άρση των περιοριστικών μέτρων. Ο γερουσιαστής Σέροντ Μπράουν ρώτησε χαρακτηριστικά τον Μνούτσιν: “Πόσοι εργάτες πρέπει να χάσουν τη ζωή τους για να ανέβει λίγο το ΑΕΠ ή ο Dow Jones κατά 1.000 μονάδες;”

Το πετρέλαιο είχε νέα άνοδο λόγω της αύξησης της ζήτησης και της μείωσης των αποθεμάτων, με το αμερικανικό αργό WTI παραδόσεως Ιουνίου να σημειώνει άνοδο 2,1% και να κλείνει στα 32,5 δολλάρια το βαρέλι, ενώ το Brent παραδόσεως Ιουλίου είχε ελαφρά πτώση 0,5% και έκλεισε στα 34,6 δολλάρια.

Το ευρώ σημείωσε μικρή άνοδο έναντι του δολλαρίου και έκλεισε στο 1,0924 δολλάρια, ενώ η τουρκική λίρα ενισχύθηκε και έκλεισε στις 6,7777 λίρες ανά δολλάριο.

Τα χρηματιστήρια

Ο δείκτης Stoxx 600 των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εταιρειών έκλεισε με πτώση 0,61%, ο δείκτης STOXXE των εταιρειών της Ευρωζώνης έπεσε κατά 0,72%, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX-30 σημείωσε μικρή άνοδο κατά 0,15%, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έπεσε κατά 0,77%, το Παρίσι έκλεισε στο -0,89%, το Μιλάνο στο -2,11%, ενώ η Μαδρίτη είχε πτώση κατά 2,51%.

Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 601,16 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 1,37%, ενώ οι Τράπεζες σημείωσαν απώλειες κατά 5,7%, με την μετοχή της Alpha Bank να είναι η περισσότερο χαμένη κατά 7,6%, ενώ από μη τραπεζικές μετοχές απώλειες 5,7% είχε η μετοχή της Aegean και κέρδη 3,2% η μετοχή της Motor Oil..

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε στις 24,206.86 μονάδες, σημειώνοντας πτώση κατά 1,59%, ο δείκτης S&P 500 έκλεισε στις 2,922.94 μονάδες, με πτώση κατά 1,05% και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε στις 9,185.10 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες κατά 0,54%.