Η Ευρώπη ανοίγει από την καραντίνα και η αισιοδοξία κυριαρχεί στις αγορές

Από το Kappa Newsdesk

Τα καλά νέα από τον δείκτη επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία, η συμφωνία για τη διάσωση της Lufthansa και η απόσυρση των περιοριστικών μέτρων από πολλές ευρωπαϊκές χώρες γέμισαν αισιοδοξία τις ευρωπαϊκές αγορές, σε μια ημέρα που τα χρηματιστήρια του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης ήταν κλειστά λόγω της spring bank holiday και της Memorial Day.

Ο δείκτης του γερμανικού Ινστιτούτου Ifo για το επιχειρηματικό κλίμα ανέβηκε στο 79,5 τον Μάιο από 74,2 τον Απρίλιο, ενώ οι αναλυτές περίμεναν να ανέβει μέχρι το 78,5. Οι περισσότερες επιχειρήσεις στη Γερμανία περιμένουν βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας τους επόμενους, αν και υπάρχουν ακόμη πολλές επιχειρήσεις που είναι απαισιόδοξες για τις οικονομικές τους προοπτικές.

Η οριστικοποίηση της συμφωνίας ανάμεσα στη γερμανική Κυβέρνηση και την αεροπορική εταιρεία Lufthansa AG για ένα πακέτο διάσωσης ύψους 9 δισεκατομμυρίων ανέβασαν συνολικά τις μετοχές του τουριστικού κλάδου. Η μετοχλη της Lufthansa ανέβηκε κατά 7,5%, ενώ ο τίτλος του ταξιδιωτικού οργανισμού TUI ανέβηκε κατά 15,3%, ενώ η Airbus ανέβηκε κατά 8,5%.

Τα χρηματιστήρια

Ο δείκτης Stoxx 600 των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εταιρειών έκλεισε με άνοδο 1,47%, ο δείκτης STOXXE των εταιρειών της Ευρωζώνης ανέβηκε κατά 2,11%, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX-30 σημείωσε άνοδο κατά 2,87%, το Παρίσι έκλεισε στο +2,15%, το Μιλάνο στο +1,61%, ενώ η Μαδρίτη είχε άνοδο κατά 2,38%.

Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 624,32 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 2,48%, ενώ οι Τράπεζες ενισχύθηκαν κατά 6,67%, με την μετοχή της ΔΕΗ να ενισχύεται κατά 6,7%, και την Τράπεζα Αττικής στο 5,8%.