Συνεχίζεται το ράλι στην Ευρώπη, ενώ η Wall Street πάτησε φρένο λόγω Κίνας

Από το Kappa Newsdesk

Για τέταρτη ημέρα συνεχίστηκε το ράλι στις ευρωπαϊκές αγορές την Πέμπτη, με τους επενδυτές να στρέφονται σε τίτλους του φαρμακευτικού κλάδου και του κλάδου αναψυχής, αντλώντας αισιοδοξία από τη συνεχή άρση των μέτρων περιορισμού στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στο ενδεχόμενο να επεκτείνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και μετοχών. Στη Wall Street η αρχική άνοδος αναχαιτίστηκε από την πρόθεση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να παραχωρήσει την Παρασκευή συνέντευξη Τύπου για το θέμα των σχέσεων με την Κίνα.

Οι ευρωπαϊκές αγορές συνέχισαν και την Πέμπτη να ενισχύονται από τον απόηχο των ανακοινώσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πρόγραμμα Next Generation EU ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο δημιούργησε εξαιρετικά θετικές εντυπώσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Οι περισσότεροι αναλυτές δέχθηκαν θετικά την πρόταση της Κομισιόν και οι περισσότεροι θεωρούν ότι θα υπάρξει συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα είναι πολύ κοντά σε αυτό που πρότειναν οι Βρυξέλλες.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού υπάρχει σκεπτικισμός στη Wall Street για το βαθμό που η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας θα λάβει τη μορφή κανονικής κρίσης. Κάποιοι αναλυτές προτάσσουν την ορθολογική ανάλυση, σύμφωνα με την οποία κανένα από τα δυο μέρη δεν έχει συμφέρον από την κλιμάκωση της κρίσης, άλλοι όμως αναλυτές διαβλέπουν μια στρατηγική στην πλευρά του Ντόναλντ Τραμπ να κλιμακώσει την ένταση για πολιτικούς λόγους ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου.

Ανησυχία επίσης έχει προκληθεί και από την κόντρα του Ντόναλντ Τραμπ με το Twitter, λόγω της απόφασης της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης να τοποθετήσει έλεγχο αλήθειας σε δυο tweets του Αμερικανού Προέδρου. Το απόγευμα της Πέμπτης ο Τραμπ υπέγραψε προεδρικό διάταγμα, βάσει του οποίου διευκολύνονται οι αστικές διεκδικήσεις κατά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Το πετρέλαιο έκλεισε με κέρδη την Πέμπτη, ανατρέποντας την πτώση στην αρχή της συνεδρίασης. Το αμερικανικό αργό WTI έκλεισε στα 33,7%, σημειώνοντας άνοδο κατά 2,7%, ενώ το Brent έκλεισε στα 35,3 δολλάρια, σημειώνοντας άνοδο 1,6%.

Το ευρώ συνέχισε και την Πέμπτη την πορεία του πάνω από τα 1,10 δολλάρια και έκλεισε στα $1,1080. Το επιτόκιο του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κάτω από το 1,5% και έκλεισε στο 1,494%. Η τουρκική λίρα υποχώρησε στις 6,8150 λίρες ανά δολλάριο ΗΠΑ. Ο χρυσός σημείωσε νέα μικρή άνοδο και έκλεισε στα 1.717  δολλάρια ανά ουγγιά.

Τα χρηματιστήρια

Ο δείκτης Stoxx 600 των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εταιρειών έκλεισε με άνοδο 1,64%, ο δείκτης STOXXE των εταιρειών της Ευρωζώνης ανέβηκε κατά 1,51%, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX-30 σημείωσε άνοδο κατά 1,06%, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 ανέβηκε κατά 1,21%, το Παρίσι έκλεισε στο +1,76%, το Μιλάνο στο +2,46%, ενώ η Μαδρίτη είχε άνοδο κατά 0,69%.

Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 665,04 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 0,72%, μετά από μια συνεδρίαση μεγάλης μεταβλητότητας και με τις Τράπεζες να κλείνουν τελικά με μεικτή εικόνα. Η ΔΕΗ ξεχώρισε με κέρδη 5,2%, ενώ η Aegean έκλεισε στο χαμηλό ημέρας -0,9% μετά τις ανακοινώσεις της για αναζήτηση τραπεζικού δανεισμού.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε στις 25,400.64 μονάδες, σημειώνοντας  πτώση κατά 0,58%, ο δείκτης S&P 500 έκλεισε στις 3,029.73 μονάδες, με πτώση κατά 0,21% και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε στις 9,368.99 μονάδες, σημειώνοντας πτώση κατά 0,46%.