Η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας επιβαρύνει τις αγορές

Από το Kappa Newsdesk

Σε νέα φάση πέρασε την Παρασκευή η κλιμακούμενη ένταση ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να ανακοινώνει τον τερματισμό του ειδικού εμπορικού καθεστώτος για το Χονγκ Κονγκ με αποτέλεσμα οι επενδυτές να ανησυχούν για τις επιπτώσεις στο παγκόσμιο εμπόριο και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να κλείσουν την εβδομάδα με απώλειες.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ παρότι ανακοίνωσε τον τερματισμό των σχέσεων της χώρας του με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δεν ανέφερε στη δήλωσή του εάν τα μέτρα κατά της Κίνας θα συμπεριλαμβάνουν και ακύρωση της διμερούς εμπορικής συμφωνίας και η Wall Street θεώρησε πως η νέα αυτή όξυνση των αμερικανοκινεζικών σχέσεων δεν θα λάβει μεγάλες διαστάσεις. Έτσι οι μετοχές στο κλείσιμο της συνεδρίασης δεν πιέστηκαν όσο φοβόντουσαν κάποιοι αναλυτές.

Στην Ευρώπη οι ανησυχίες των επενδυτών συνδυάστηκαν και με profit-taking μετά από τέσσερεις συνεχείς συνεδριάσεις με σημαντικά κέρδη. Έτσι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε τον Μάιο με κέρδη 3%, ενώ ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη έκλεισε τον μήνα με κέρδη 6,8%. Αξιοσημείωτες πάντως ήταν και οι δηλώσεις του Προέδρου της Federal Reserve Τζερόουμ Πάουελ σε διαδικτυακή εκδήλωση. Ο Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης είπε πως ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο θα ήταν καταστροφικό και πως η Fed διαθέτει ακόμη εργαλεία για να στηρίξει και άλλο την αμερικανική οικονομία.

Το ευρώ είχε ακόμη μια μικρή άνοδο έναντι του δολλαρίου και έκλεισε στα 1,1110 ευρώ ανά δολλάριο. Ο χρυσός έκλεισε με άνοδο πάνω από 1% στα 1.731,6 δολλάρια η ουγγιά. Το επιτόκιο του ελληνικού 10ετούς ομολόγου είχε μικρή άνοδο και έκλεισε στο 1,501%. Η τουρκική λίρα είχε νέα μικρή πτώση και έκλεισε στις 6,8220 λίρες ανά δολλάριο.

Το πετρέλαιο σημείωσε νέα άνοδο την Παρασκευή, μετά από νέα στοιχεία για αύξηση της ζήτηση και μείωση των αποθεμάτων. Το αμερικανικό αργό WTI έκλεισε στα 35,5 δολλάρια το βαρέλι με άνοδο 5,3%, ενώ το Brent έκλεισε στα 35,3 δολλάρια για συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου που εξέπνευσαν στο τέλος της συνεδρίασης, ενώ τα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου σημείωσαν άνοδο 5% και έκλεισαν στα 37,8 δολλάρια. Συνολικά για τον Μάιο το Brent σημείωσε άνοδο 39,8%.

Τα χρηματιστήρια

Ο δείκτης Stoxx 600 των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εταιρειών έκλεισε με άνοδο 1,64%, ο δείκτης STOXXE των εταιρειών της Ευρωζώνης ανέβηκε κατά 1,51%, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX-30 σημείωσε πτώση κατά 1,65%, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έπεσε κατά 2,29%, το Παρίσι έκλεισε στο -1,59%, το Μιλάνο στο -0,84%, ενώ η Μαδρίτη είχε πτώση κατά 1,77%.

Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 652,58 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 1,87%, μετά από μια συνεδρίαση όπου παρουσιάστηκε μεγάλος τζίρος και μεγάλες διακυμάνσεις. Οι Τράπεζες σημείωσαν σημαντική πτώση, καθώς Alpha Bank, Eurobank και Εθνική αφαιρέθηκαν  από τον δείκτη MSCI Greece Standard και εισάγονται από τη Δευτέρα στο δείκτη της μικρής κεφαλαιοποίησης (MSCI Small Cap). Με κέρδη και πάλι η ΔΕΗ στο +3,7%, ενώ η Aegean σημείωσε απώλειες 6,1%.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε στις 25,383.11 μονάδες, σημειώνοντας  πτώση κατά 0,07%, ο δείκτης S&P 500 έκλεισε στις 3,044.31 μονάδες, με άνοδο κατά 0,48% και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε στις 9,489.87 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο κατά 1,29%.