Παραπλανητικά μαθήματα ευρωπαϊκής λειτουργίας από τον Σύριζα

Γράφει ο Ολύμπιος Ράπτης

Στην επίσημη ανακοίνωση του ο Σύριζα με τον πρωτότυπο – αν μη τι άλλο – τίτλο: «Ευρωομάδα Σύριζα: Απλά Μαθήματα Ευρωπαϊκής Λειτουργίας» (30/05/2020) κατηγορεί την ΝΔ και διάφορα μέσα ενημέρωσης για fake news αναφορικά με το πως τοποθετήθηκε στις συζητήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο για τα υπό συζήτηση πακέτα διάσωσης από τις Βρυξέλλες.

Μας λέει λοιπόν ο Σύριζα ότι πρόκειται περί «εσκεμμένης σύγχυσης», και «διασποράς ψευδών εντυπώσεων», η σύνδεση:

• των δύο φηφοφοριών στο Ευρωκοινοβούλιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνεπειών της και το Ευρωπαϊκό Πλάνο Ανάκαμψης & τον Πολυετή Προϋπολογισμό της Ε.Ε. (17/4 και 15/5 αντίστοιχα) που δεν στήριξε (αποχή)

• την τελευταία πρόταση της Επιτροπής για πακέτο 750 δις λίγες μέρες μετά την ιστορική συμφωνία Μέρκελ – Μακρόν για 500 δις την οποία την χαρακτηρίζει ως «θετικό βήμα στην σωστή κατεύθυνση» και η οποία δεν έχει ακόμα έρθει προς ψήφιση στο Ευρωκοινοβούλιο.

Το απλό αυτό – και σύντομο – μάθημα ευρωπαϊκής λειτουργίας κλείνει με την παρατήρηση ότι «Ο κόσμος όμως δεν τρώει πλέον κουτόχορτο και ό,τι του πασάρετε. Σας έμαθε πια!»

Ας προσπαθήσουμε να δούμε πόση αλήθεια υπάρχει στα μαθήματα αυτά.

1. Ο Σύριζα αποφεύγει να μας πει ποιοι άλλοι πολιτικοί χώροι δεν στήριξαν τα δύο ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου

• Στο πρώτο ψήφισμα της 17/4 για την αντιμετώπιση της πανδήμιας και των συνεπειών της, η ευρωπαϊκή Αριστερά συντάχθηκε στην άρνηση της (ο Σύριζα απείχε πλην Πέτρου Κόκκαλη που υπερψήφισε) με τις πολιτικές ομάδες των ευρωσκεπτικιστών (ECR – Συντηρητικοί & Μεταρρυθμιστές) αλλά και με τους ακροδεξιούς της Μαρί Λεπέν (IDG), ακόμα και με την Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ (ανένταχτοι).

• Στο δεύτερο ψήφισμα (15/5) ο Σύριζα περιθωριοποιήθηκε ακόμα περαιτέρω. Πάλι με εξαίρεση τον Πέτρο Κόκκαλη, ο Σύριζα πήγε αντίθετα σε 3 στους 4 ευρωβουλευτές στο Ευρωκοινοβούλιο (73%). Να σημειωθεί ότι τα υπέρ ήρθαν όχι μόνο από την πλειοφηφία των Κεντροδεξιών του EPP, των Φιλελευθέρων (Renew Europe), των Πράσινων, των Σοσιαλδημοκρατών, αλλά ακόμα και το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα του Μελανσόν και τους Ποδέμος της Ισπανίας!

Έτσι ο Σύριζα, δεν έβρισκε την πρόταση των 2 τρις ευρώ ως φρέσκο χρήμα αρκούντως αριστερή και συντάχθηκε στην άρνηση με, προσοχή, όχι μόνο τους ακροδεξιούς και τους ανένταχτους, αλλά επίσης και με φιλελευθέρους από τις «σφιχτοχέρες 4» χώρες του Βορρά (Ολλανδία, Δανία, Σουηδία και Αυστρία)! Στην Αθήνα λοιπόν ο Σύριζα ζητά την αλληλεγγύη του Βορρά προς τον Νότο και στις Βρυξέλλες την καταψηφίζει.

2. Ο Σύριζα λέει ότι τα ψηφίσματα αυτά δεν ανταποκρίνονταν ικανοποιητικά στα αιτήματα του…

Αυτό φαίνεται παράδοξο αν συνειδητοποιήσουμε πόσο και τα δύο ψηφίσματα ήταν συμβατά με τις θέσεις του Σύριζα και της Αριστεράς – Απόδειξη όπως είπαμε, η στήριξη και από το ΚΚ της Γαλλίας και τους Ποδέμος της Ισπανίας!

– Ψήφισμα της 17/4 για την πανδημία και την αντιμετώπιση των συνεπειών της:

  • Είναι διανθισμένο με όρους που τους έχει κατοχυρώσει η Αριστερά, όπως η «αλληλεγγύη». Όχι μόνο καμία χώρα δεν πρέπει να αφεθεί μόνη στην μάχη αυτή (ενδεικτικά §§ 3, 4, 5, 47, 50, 53), αλλά – το κυριότερο – “ο νέος Πολυετής Προϋπολογισμός της Ε.Ε. πρέπει να είναι εργαλείο αλληλεγγύης και συνοχής” (§21)
  • Επαναλαμβάνει το πάγιο αίτημα του ΕΚ για σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού της Ε.Ε. και ζητάει επισήμως “ομόλογα ανάκαμψης”
  • Εκφράζει ακόμα και την δυσαρέσκεια του για τις εξελίξεις στην Πολωνία και την Ουγγαρία (!), μέχρι και την ανάγκη να πραγματοποιηθούν μελέτες για τον κίνδυνο διόγκωσης των ανισοτήτων των φύλων κατά την μάχη έναντι της πανδημίας (§30).

– Ψήφισμα της 15/5 για τον Πολυετή Προϋπολογισμό της Ε.Ε., τους Ιδίους Πόρους της και το Πλάνο Ανάκαμψης:

  • To EK ζητά έκτακτο πακέτο 2 τρις ευρώ (!) μέσω της έκδοσης ευρωπαϊκών ομολόγων μακράς χρονικής διάρκειας και το πακέτο αυτό μάλιστα να έρθει ως συμπλήρωμα ενός σημαντικά αυξημένου Προϋπολογισμού της Ε.Ε.
  • Τα λεφτά να πάνε κυρίως σε επιχορηγήσεις, όχι δάνεια
  • Οι προσπάθειες ανάκαμψης να έχουν «έντονη κοινωνική διάσταση αντιμετωπίζοντας τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες»
  • Το ΕΚ θα ασκήσει βέτο αν οι προτάσεις του δεν υιοθετηθούν!
  • Έμφαση στην Πράσινη ανάπτυξη, την ψηφιακή οικονομία καθώς και ένα νέο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Υγείας (ως συμπλήρωμα των εθνικών).

Κι όμως, αγαπητοί αναγνώστες και αναγνώστριες ο Σύριζα και απείχε και μας παραπλανά συνειδητά.

Το δελτίο Τύπου του Σύριζα παραθέτει την δήλωση του αγαπητού ευρωβουλευτή κ. Παπαδημούλη από την συζήτηση του με τον Επίτροπο Προϋπολογισμού Γιοχάνες Χαν, όπου επισημαίνεται πως «είναι σημαντικό βήμα προς την ορθή κατεύθυνση η πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά ότι είναι ανεπαρκής η πρόταση για το Νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021~2027 και ότι μας χωρίζουν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ από την πρόταση του Κοινοβουλίου». Μα το ίδιο το Ευρωκοινοβούλιο έχει επανειλλημένως αποφανθεί ότι είναι ανεπαρκείς οι προτάσεις της Επιτροπής για το Νέο ΠΔΠ 2021-2027 και ότι το σύστημα των Ιδίων Πόρων πρέπει να αναμορφωθεί και να αυξηθεί σημαντικά (βλ. πχ ψήφισμα περί Ιδίων Πόρων, 14/11/2018).

3. …Ενώ η πρόταση της Επιτροπής των 750 δις είναι θετική!

Η εξήγηση είναι απλή. Τα δύο ψηφίσματα του Κοινοβουλίου ήταν αυτό: ψηφίσματα, όχι στάδια πάνω σε δρομολογημένη νομοθετική διαδικασία. Πείτε τα αλλιώς και ευχολόγια. Ο Σύριζα δεν είχε κανένα πολιτικό συμφέρον, έτσι έκρινε, να συνταχθεί με την ΝΔ και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τους Φιλελεύθερους του Μακρόν και του Φερχόφσταντ, με το ΠΑΣΟΚ και λοιπούς Σοσιαλδημοκράτες σε θέσεις που θεωρούνταν ούλτρα φιλοευρωπαϊκές και ούτως ή άλλως αδύνατον να γίνουν δεκτές από τα Κράτη-Μέλη της Ε.Ε.

Όταν όμως Μέρκελ και Μακρόν έσπασαν τα ταμπού, ανοίγοντας για πρώτη φορά στην ιστορία της Ε.Ε. τον δρόμο προς την έκδοση ευρωπαϊκού χρέους και ευρωπαϊκής φορολογίας – που θα εστιάζει μάλιστα μεταξύ άλλων στις μεγάλες επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν για να χρηματοδοτήσει μεταξύ άλλων την Πράσινη Ανάπτυξη – η συζήτηση απέκτησε άλλη διάσταση. Ήταν πλέον εξαιρετικά δύσκολο για τον Σύριζα να φανεί ότι αρνείται το πρωτόγνωρο ποσό που θα πέσει από το ευρωπαϊκό λεφτόδεντρο για την Ελλάδα, ακόμα και αν θα το διαχειριστεί η μισητή γι’ αυτόν ΝΔ.

Τελικά ποιος τρώει και ποιος σερβίρει κουτόχορτο, αλήθεια;