Συνεχίζεται με γερμανική βοήθεια το ράλι στις αγορές

Από το Kappa Newsdesk

Συνεχίστηκε και την Τρίτη το ράλι στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με ισχυρή ώθηση από τα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας που σχεδιάζει η γερμανική Κυβέρνηση, ενώ και στις ΗΠΑ οι εταιρείες τεχνολογίας και ψηφιακού εμπορίου ωθούν υψηλότερα την αγορά και ανεβάζουν την αισιοδοξία των επενδυτών, παρά τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις και τα μέτρα καταστολής.

Η έγκριση των όρων της διάδωσης της Lufthansa (+6,3%) από το διοικητικό συμβούλιο της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας και η πρόταση για δημοσιονομικό πακέτο ενίσχυσης της γερμανικής οικονομίας ύψους 80 δισεκατομμυρίων ευρώ γέμισαν με αισιοδοξία τους επενδυτές όχι μόνο στη Φρανκφούρτη, αλλά και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, σε συνέχεια της ανόδου στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Μεγάλες κερδισμένες οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίοι αναμένεται να ενισχυθούν σημαντικά από τα μέτρα της γερμανικής Κυβέρνησης.

H Wall Street είχε ανοδικό κλείσιμο μετά από μια μέτρια συνεδρίαση, με μεγάλες βοήθειες από τον τεχνολογικό κλάδο και τις κυκλικές μετοχές, όπως οι Τράπεζες και η βαρειά βιομηχανία. Οι επενδυτές συνεχίζουν να παραβλέπουν τις επιπτώσεις της σοβαρής κοινωνικής αναταραχής που έχει προκαλέσει η ανθρωποκτονία του μαύρου πολίτη Τζορτζ Φλόιντ, αν και αρκετοί αναλυτές ανησυχούν ότι αν οι διαδηλώσεις συνεχιστούν θα παρουσιαστούν προβλήματα σε πολλές πλευρές της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ.

Το πετρέλαιο συνέχισε την άνοδο των τελευταίων συνεδριάσεων, καθώς οι πληροφορίες από τον OPEC+ αναφέρουν ότι είναι πιθανή η συμφωνία για παράταση των περικοπών στην παραγωγή. Το αμερικανικό αργό έκλεισε στα 36,8 δολλάρια το βαρέλι με άνοδο 3,9%, ενώ το Brent έκλεισε 39,6 δολλάρια με άνοδο 3,3%.

Το ευρώ σημείωσε μικρή άνοδο στα 1,1168 δολλάρια. Ο χρυσός σημείωσε πτώση και έκλεισε στα 1.734 δολλάρια η ουγγιά. Το επιτόκιο του ελληνικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε μικρή πτώση και έκλεισε στο 1,482%. Η τουρκική λίρα σημείωσε άνοδο και έκλεισε στις 6,7150 λίρες ανά δολλάρια, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε και στις 6,6900 λίρες.

Τα χρηματιστήρια

Ο δείκτης Stoxx 600 των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εταιρειών έκλεισε με άνοδο 1,57%, ο δείκτης STOXXE των εταιρειών της Ευρωζώνης ανέβηκε κατά 2,28%, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX-30 σημείωσε σημαντική άνοδο κατά 3,75%, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 ανέβηκε κατά 0,87%, το Παρίσι έκλεισε στο +2,02%, το Μιλάνο στο +2,42%, ενώ η Μαδρίτη είχε άνοδο κατά 2,59%.

Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 609,20 μονάδες σημειώνοντας μικρή άνοδο κατά 0,14%, ενώ οι Τράπεζες ενισχύθηκαν κατά 1,9%, με την μετοχή της Εθνικής να είναι η περισσότερο ενισχυμένη κατά 3,2%, και την Alpha Bank στο +1,4%. Από τους μη τραπεζικούς τίτλους, η η μετοχή της Motor Oil απώλειες 1,8%, η Aegean πτώση 0,2% και Τέρνα Ενεργειακή στο +5,6%.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε στις 24,465.16 μονάδες, σημειώνοντας μικρή πτώση κατά 0,04%, ο δείκτης S&P 500 έκλεισε στις 2,956.20 μονάδες, με άνοδο κατά 0,26% και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε στις 9,324.59 μονάδες, σημειώνοντας κέρδη κατά 0,43%.