Ασταμάτητο το ράλι στις αγορές

Από το Kappa Newsdesk

Δεν φαίνεται να έχει φρένο η αισιοδοξία των επενδυτών και για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση οι αγορές παρουσίασαν σημαντική άνοδο την Τετάρτη, οδηγώντας τους χρηματιστηριακούς σε προ πανδημικής κρίσης επίπεδα. Στην Ευρώπη το θετικό μομέντουμ ενισχύεται από το πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ που αποφάσισε η Κυβέρνηση της Γερμανίας, όπως και από την προσδοκία ενίσχυσης του προγράμματος ποσοτικής επέκτασης PSPP από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ασφαλιστικές εταιρείες, Τράπεζες, αυτοκινητοβιομηχανίες και τουριστικές επιχειρήσεις σημείωσαν σημαντικά κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς όλες σχεδόν οι ευρωπαϊκές χώρες ανακοινώνουν άρση των περιοριστικών μέτρων γαι την πανδημία και σημαντικά βελτιωμένα στοιχεία για τα κρούσματα. Τον τόνο έδωσε η γαλλική ασφαλιστική AXA, η οποία ανακοίνωσε ότι θα αποκόψει μέρισμα για τη χρήση του 2019 και η μετοχή της ανέβηκε πάνω από 10%, ενώ ο δείκτης SXIP των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών εταιρειών σημείωσε άνοδο κατά 6,8%. Η μετοχή της Renault σημείωσε νέα άνοδο κατά 10,5%, ενώ ο δείκτης SXAP των αυτοκινητοβιομηχανιών σημείωσε άνοδο κατά 4,4%.

Στις ΗΠΑ, οι επενδυτές συνέχισαν να αψηφούν την κοινωνική αναταραχή και τις βίαιες διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει σε πολλές πόλεις μετά την ανθρωποκτονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς στη Μινεάπολη, και οδηγούν τους δείκτες σε νέα υψηλά πολλών εβδομάδων, ενώ ο Nasdaq πλησιάζει στο ιστορικό του ρεκόρ. Οι επενδυτές νιώθουν πεπεισμένοι ότι η Federal Reserve και η αμερικανική Κυβέρνηση και το Κογκρέσο θα συνεχίσουν να στηρίζουν την οικονομία με όσα μέτρα κριθούν απαραίτητα.

Το πετρέλαιο συνέχισε την άνοδο των τελευταίων ημερών και το αμερικανικό αργό WTI έκλεισε στα 37,3 δολλάρια το βαρέλι με άνοδο 1,3%, ενώ το Brent έκλεισε στα 39.8 δολλάρια με άνοδο 0,6%. Το ευρώ συνέχισε να ανεβαίνει και έκλεισε στα 1,1220 δολλάρια. Το επιτόκιο του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έκλεισε στο 1,485%.

Τα χρηματιστήρια

Ο δείκτης Stoxx 600 των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εταιρειών έκλεισε με άνοδο 2,54%, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX-30 σημείωσε σημαντική άνοδο κατά 3,88%, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 ανέβηκε κατά 2,61%, το Παρίσι έκλεισε στο +3,36%, το Μιλάνο στο +3,54%, ενώ η Μαδρίτη είχε άνοδο κατά 2,95%.

Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 674,07 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 0,46%, ενώ οι Τράπεζες ενισχύθηκαν κατά 4,1%, με την μετοχή της Alpha Bank να είναι η περισσότερο ενισχυμένη κατά 5,8%, και την Εθνική στο +5,4%. Από τους μη τραπεζικούς τίτλους, η μετοχή της Aegean σημείωσε άνοδο κατά 1,8%, η Lamda Development ανέβηκε κατά 3,1% και η Viohalco στο +1,6%.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε στις 26,269.89 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο κατά 2,05%, ο δείκτης S&P 500 έκλεισε στις 3,122.87 μονάδες, με άνοδο κατά 1,36% και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε στις 9,682.91 μονάδες, σημειώνοντας κέρδη κατά 0,78%.