Γράφει ο Γιάννης Κουτσομύτης
Ανεξάρτητα από τη γνώμη που έχει κάποιος για την υπόθεση της ανθρωποκτονίας του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι πλέον κοινός τόπος ότι η πολιτική αντιμετώπιση του θέματος από τον Ντόναλντ Τραμπ είναι παταγωδώς αποτυχημένη, αφού οι απειλές του για επιβολή στρατιωτικού νόμου εξόργισαν την πλειοψηφία των ακομμάτιστων πολιτών και κυρίως, οδήγησαν σημαντικές προσωπικότητες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και πρώην μέλη της ίδιας του της Κυβέρνησης να τον αποκηρύξουν με δημόσιες τοποθετήσεις τους.
Τελευταία προσθήκη στα φίλια πυρά κατά του Αμερικανού Προέδρου ο Κόλιν Πάουελ, πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Κυβέρνησης Τζορτζ Μπους του νεότερου, ο οποίος διέβη τον πολιτικό Ρουβίκωνα και δήλωσε σήμερα στο CNN ότι στις εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου θα ψηφίσει τον Μπάιντεν, διότι “δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ψηφίσει αυτό το πρόσωπο” και πως “ο Πρόεδρος παρέκκλινε από το πνεύμα του Συντάγματος” και το κράτος δικαίου.
Στο μέτωπο δε των δημοσκοπήσεων συνεχίζονται τα άσχημα νέα για τον Τραμπ, καθώς πέρα από το ότι υπολείπεται του Μπάιντεν σταθερά σε όλες τις μετρήσεις 7 έως 11 μονάδες, φαίνεται να χάνει και στα κρίσιμα swing states που θα κρίνουν και τον αριθμό των εκλεκτόρων και εν τέλει και τον νικητή. Στην τελευταία δημοσκόπηση για την πολιτεία του Μίσιγκαν, ο Μπάιντεν διπλασίασε το προβάδισμά του έναντι του Τραμπ και προηγείται πλέον κατά δώδεκα μονάδες. Τα ποιοτικά στοιχεία δε των δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι παρότι ο Τραμπ θεωρείται από την πλειοψηφία των Αμερικανών πολιτών ως καταλληλότερος για τη διαχείριση της οικονομίας, η ίδια πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί τον Μπάιντεν καταλληλότερο συνολικά για να κυβερνήσει τη χώρα.
Είναι πιθανό λοιπόν να καταρριφθεί το περίφημο αξίωμα της πολιτικής επιστήμης “it’s the economy, stupid”, και η στρατηγική του Τραμπ για ανανέωση της θητείας του στον Λευκό Οίκο μέσω σύντομης και ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας να αποδειχθεί ανεπαρκής. Πέντε μήνες είναι βέβαια ένα μεγάλο διάστημα και πολλά μπορεί να συμβούν μέχρι τον Νοέμβριο, αλλά όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, η θέση του Τραμπ είναι ιδιαίτερα επισφαλής.