Ανησυχίες για δεύτερο κύμα πανδημίας πιέζουν τις αγορές

Από το Kappa Newsdesk

Με απώλειες έκλεισαν τη Δευτέρα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς τα νέα από νέα κρούσματα στην Κίνα αλλά και αύξηση των κρουσμάτων στις ΗΠΑ προκάλεσαν ανησυχία στους επενδυτές. Στη Wall Street πάντως η πτωτική πορεία διορθώθηκε από την ανακοίνωση της Federal Reserve για την έναρξη αγοράς μετοχών εμπορικών εταιρειών.

Οι αρχές του Πεκίνου επέβαλλαν νέα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας και έκλεισαν την κρεαταγορά και λαχαναγορά του Ζινφάντι, αφού παρουσιάστηκαν πάνω από 70 νέα κρούσματα τις τελευταίες τέσσερεις ημέρες. Στις ΗΠΑ υπήρξε αύξηση των κρουσμάτων, κυρίως σε νότιες πολιτείες, και έχει προκληθεί ανησυχία στην ιατρική κοινότητα και στους επενδυτές για το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης της ασθένειας. Ο Λευκός Οίκος πάντως έσπευσε να καθησυχάσει την κοινή γνώμη και αξιωματούχος της Κυβέρνησης του Προέδρου Τραμπ δήλωσε πως αυτή η αύξηση των κρουσμάτων είναι “μικρές αναταράξεις”.

Στην Ευρώπη τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε ο κλάδος των μεταλλευμάτων, αλλά και ο πετρελαϊκός κλάδος βρέθηκε υπό πίεση, καθώς η BP ανακοίνωσε πως θα εγγράψει στο παθητικό της για το 2ο τρίμηνο ζημίες ύψους 13 έως 17,5 δισεκατομμυρίων δολλαρίων. Έχει ενδιαφέρον πάντως το ρεπορτάζ του Reuters, σύμφωνα με το οποίο η BlackRock επένδυσε 16 δισεκατομμύρια ευρώ σε 810 ευρωπαϊκές εταιρείες εν μέσω της πανδημίας,

Commodities, ομόλογα, νομίσματα

Το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο τη Δευτέρα, καθώς οι περικοπές της παραγωγής δείχνουν να ισοφαρίζουν την αύξηση των αποθεμάτων. Το αργό Brent παράδοσης Αυγούστου σημείωσε άνοδο 2,6%, και έκλεισε στα 39,7 δολλάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό WTI έκλεισε στα 37,1 δολλάρια το βαρέλι με άνοδο 2,4%. Το ευρώ έκλεισε στα 1,1326 δολλάρια, με μικρή άνοδο. Ο χρυσός σημείωσε μικρή πτώση και έκλεισε στα 1.732 δολλάρια η ουγγιά. Το επιτόκιο του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε σημαντικά και έκλεισε στο 1,185%.

Τα χρηματιστήρια

Ο δείκτης Stoxx 600 των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εταιρειών έκλεισε με πτώση 0,27%, ο δείκτης STOXXE των εταιρειών της Ευρωζώνης υποχώρησε επίσης κατά 0,27%, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX-30 σημείωσε πτώση κατά 0,32%, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έπεσε κατά 0,73%, το Παρίσι έκλεισε στο -0,49%, το Μιλάνο στο +0,48%, ενώ η Μαδρίτη είχε πτώση κατά 0,46%.

Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 647,98 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 0,18%, ενώ στο σύνολο σχεδόν της συνεδρίασης κινείτο σε αρνητικό πεδίο. Οι Τράπεζες δέχθηκαν αρχικά πιέσεις αλλά στο τέλος της συνεδρίασης κάλυψαν όλο σχεδόν το χαμένο έδαφος και ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση “μόνο” κατά 0,4%. Από τους μη τραπεζικούς τίτλους, η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στο +2,5%, ο Μυτιληναίος στο +2%, ενώ η Aegean ανέβηκε κατά 0,4%.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε στις 25,763.16 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο κατά 0,62%, ο δείκτης S&P 500 έκλεισε στις 3,066.59 μονάδες, με πτώση κατά 0,83%, και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε στις 9,726.02 μονάδες, σημειώνοντας κέρδη κατά 1,43%.