Επικρατούν και πάλι στις αγορές οι ανησυχίες για αναζωπύρωση της πανδημίας

Από το Kappa Newsdesk

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια συνέχισαν την ανοδική τους πορεία την Τετάρτη, με βάση κυρίως στις δηλώσεις του Προέδρου της Fed, αλλά στη Wall Street επικράτησαν και πάλι οι ανησυχίες για αναζωπύρωση της πανδημίας, καθώς τα στοιχεία δείχνουν κορύφωση των κρουσμάτων σε έξη αμερικανικές πολιτείες.

Η επανεκκίνηση των αεροπορικών πτήσεων στην Ευρώπη και τα βελτιωμένα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή ενίσχυσαν τη διάθεση των επενδυτών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ θετικά επενέργησε και η δυναμική δημοσιονομική επέκταση από τη γερμανική Κυβέρνηση. Η προσοχή των ευρωπαϊκών αγορών περνά πλέον στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα διεξαχθεί μέσω τηλεδιάσκεψης την Παρασκευή, όπου θα συζητηθεί το πρόγραμμα Next Generation EU της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Πρόεδρος της Fed Τζερόουμ Πάουελ επανέλαβε την Τετάρτη τις εκκλήσεις του για νέα πακέτα δημοσιονομικής στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, αλλά η αύξηση των κρουσμάτων σε αρκετές μεσοδυτικές και νότιες πολιτείες έχουν ανησυχήσει έντονα τους επενδυτές. Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έσπευσε να δηλώσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καινούργιο λόκνταουν, ενώ προγραμματίζει για το Σάββατο την πρώτη του ανοικτή προεκλογική συγκέντρωση στην Τούλσα της Οκλαχόμα.

Commodities, ομόλογα, νομίσματα

Το πετρέλαιο σημείωση πτώση την Τετάρτη, καθώς ο OPEC ανακοίνωσε πως προβλέπει πτώση της παγκόσμιας ζήτησης στο β’ εξάμηνο του 2020. Το αργό Brent παράδοσης Αυγούστου σημείωσε πτώση 0,6% και έκλεισε στα 40,7 δολλάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό WTI παράδοσης Ιουλίου έκλεισε στα 38,0 δολλάρια το βαρέλι με πτώση 1,1%. Το ευρώ έκλεισε στα 1,1240 δολλάρια, σημειώνοντας οριακή πτώση. Ο χρυσός σημείωσε μικρή πτώ σηκαι έκλεισε στα 1.735,35 δολλάρια η ουγγιά. Το επιτόκιο του ελληνικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε άνοδο και έκλεισε στο 1,204%, αφού ενδοσυνεδριακά εκτινάχθηκε και στο 1,300%.

Τα χρηματιστήρια

Ο δείκτης Stoxx 600 των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εταιρειών έκλεισε με άνοδο 0,7%, ο δείκτης STOXXE των εταιρειών της Ευρωζώνης ανέβηκε κατά 0,8%, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX-30 σημείωσε άνοδο κατά 0,54%, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 ανέβηκε κατά 0,17%, το Παρίσι έκλεισε στο +0,88%, το Μιλάνο στο -0,20%, ενώ η Μαδρίτη είχε πτώση κατά 0,22%.

Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 672,50 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 0,65%. Οι Τράπεζες κινήθηκαν πτωτικά προς το τέλος της συνεδρίασης και και ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση κατά 0,8%, με σημαντική εξαίρεση την μετοχή της Πειραιώς που έκλεισε στο +6,3%. Από τους μη τραπεζικούς τίτλους, η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στο -1,7%, τα Ελληνικά Πετρέλαια στο +1,0%, ενώ η Aegean ανέβηκε κατά 0,3%.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε στις 26,119.61 μονάδες, σημειώνοντας πτώση κατά 0,65%, ο δείκτης S&P 500 έκλεισε στις 3,113.49 μονάδες, με πτώση κατά 0,36%, και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε στις 9,910.53 μονάδες, σημειώνοντας κέρδη κατά 0,15%.