Αναζωπύρωση της πανδημίας και υπόθεση Wirecard πιέζουν τις αγορές

Από το Kappa Newsdesk

Υπό πίεση παρέμειναν και την Πέμπτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω των συνεχιζόμενων ανησυχιών για την αύξηση των κρουσμάτων της COVID-19 στις ΗΠΑ και την Κίνα, και του διαφαινόμενου σκανδάλου υπεξαίρεσης στη γερμανική εταιρεία ηλεκτρονικών πληρωμών Wirecard. Στη Wall Street υπήρξε μερική ανάκαμψη των δεικτών προς το κλείσιμο της συνεδρίασης, η οποία χαρακτηρίστηκε από την αμηχανία των επενδυτών και των αναλυτών για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και των χρηματιστηριακών αγορών.

Η υπόθεση Wirecard επηρέασε αρνητικά στο σύνολό τους τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η ίδια η εταιρεία ανακοίνωσε το πρωί πως οι ορκωτικοί ελεγκτές της EY δεν μπορούν να εντοπίσουν ποσό σε μετρητά ύψους 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ στο ενεργητικό της γερμανικής επιχείρησης. Η μετοχή της εταιρείας κατακρημνίστηκε κατά 61,8%, συμπαρασύροντας σε αρνητικό έδαφος και πολλές άλλες εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα. Εκτός αυτού ενισχύονται ανάμεσα στους αναλυτές οι ανησυχίες για την ταχύτητα με την οποία θα κάνει rebound η οικονομία. Όπως δήλωσε στο Reuters ο Μάικλ Χιούσον της CMC Markets UK, “εντείνονται οι ανησυχίες ότι παρά τις δυναμικές κινήσεις των κεντρικών Τραπεζών, το rebound θα είναι λιγότερο σχήματος “V” και περισσότερο σχήματος “U”.

Στις ΗΠΑ παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων της COVID-19 στις πολυπληθείς πολιτείες της Καλιφόρνια και του Τέξας, και οι ειδικοί προεδοποιούν ότι πλησιάζουμε στο σημείο που η πανδημία “θα ξεφύγει”, ενώ ο Πρόεδρος Τραμπ δεν φαίνεται σε θέση να μπορεί ή να θέλει να παρέμβει στην κατάσταση. Παράλληλα, η αγορά εργασίας δεν δείχνει να αποκαθίσταται με το ρυθμό που ήλπιζε η Κυβέρνηση Τραμπ και η Fed και κάποιες επιχειρήσεις βρίσκονται προ του φάσματος ενός δεύτερου κύματος απολύσεων. Το δε Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει μεγαλύτερη του αναμενομένου ύφεση της αμερικανικής οικονομίας για το β’ τρίμηνο της χρονιάς. Στη Wall Street ο αριθμός των πτωτικών μετοχών υπερκέρασε τις ανοδικές μετοχές σε λόγο 1,4 προς 1, ενώ εξαίρεση αποτέλεσε για ακόμη μια φορά ο Nasdaq όπου ήταν μοιρασμένες οι κερδισμένες με τις χαμένες μετοχές.

Commodities, ομόλογα, νομίσματα

Το πετρέλαιο σημείωση άνοδο την Πέμπτη, καθώς το Συμβούλιο Υπουργών του OPEC+ ανακοίνωσε μετά τη συνεδρίασή του ότι θα καλύψει πλήρως και τα τελευταία υπόλοιπα της συμφωνημένης περικοπής της παραγωγής. Το αργό Brent παράδοσης Αυγούστου σημείωσε άνοδο 2,0% και έκλεισε στα 41,5 δολλάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό WTI παράδοσης Ιουλίου έκλεισε στα 38,8 δολλάρια το βαρέλι με άνοδο 2,3%. Το ευρώ έκλεισε στα 1,1204 δολλάρια, σημειώνοντας μικρή πτώση. Ο χρυσός σημείωσε μικρή πτώση και έκλεισε στα 1.729,85 δολλάρια η ουγγιά. Το επιτόκιο του ελληνικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε οριακή άνοδο και έκλεισε στο 1,210%, αφού ενδοσυνεδριακά είχε εκτιναχθεί πάνω από το 1,275%.

Τα χρηματιστήρια

Ο δείκτης Stoxx 600 των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εταιρειών έκλεισε με πτώση 0,71%, ο δείκτης STOXXE των εταιρειών της Ευρωζώνης έπεσε κατά 0,53, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX-30 σημείωσε πτώση κατά 0,81%, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έπεσε κατά 0,47%, το Παρίσι έκλεισε στο -0,75%, το Μιλάνο στο -0,51%, ενώ η Μαδρίτη είχε πτώση κατά 1,18%.

Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 662,39 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 1,50%. Οι Τράπεζες κινήθηκαν πτωτικά και ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση κατά 0,75%, με την Alpha Bank στο -1,5%, την Εθνική στο -0,4%, την Eurobank στο -1,0%, ενώ μόνο η Τράπεζα Πειραιώς κινήθηκε θετικά στο +0,6%. Από τους μη τραπεζικούς τίτλους, οι μετοχές της Lamda Development και της Μυτιληναίος διατηρήθηκαν σε θετικό έδαφος ανεβαίνοντας κατά 0,6%, ενώ αρνητικά κινήθηκε το σύνολο σχεδόν των υπόλοιπων μετοχών,  με την Motor Oil στο -2,7%, τα Ελληνικά Πετρέλαια στο -4,0%, ενώ η Aegean έπεσε κατά 4,2%.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε στις 26,080.10 μονάδες, σημειώνοντας πτώση κατά 0,15%, ο δείκτης S&P 500 έκλεισε στις 3,115.34 μονάδες, με οριακή άνοδο κατά 0,06%, και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε στις 9,943.05 μονάδες, σημειώνοντας κέρδη κατά 0,33%.