Από το Kappa Newsdesk
Την πλήρη αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα και την Κύπρο εκφράζει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στα συμπεράσματα της τηλεδιάσκεψης του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που διεξήχθη στην Τετάρτη και παραπέμπει για τελικές αποφάσεις ως προς την Τουρκία στο ειδικό Συμβούλιο που θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο.
Η αναφορά στην Ανατολική Μεσόγειο:
1. Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και οι σχέσεις με την Τουρκία τέθηκαν από ορισμένα κράτη-μέλη. Ανησυχούμε ολοένα και περισσότερο για τις αυξανόμενες εντάσεις και τονίσαμε την επείγουσα ανάγκη για αποκλιμάκωση.
2. Εκφράσαμε την πλήρη αλληλεγγύη μας προς την Ελλάδα και την Κύπρο και επαναλάβαμε και επαναβεβαιώσαμε τα προηγούμενα συμπεράσματά μας σχετικά με τις παράνομες γεωτρητικές δραστηριότητες. Συμφωνήσαμε να επανέλθουμε σε αυτά τα θέματα κατά τη συνάντησή μας τον Σεπτέμβριο. Όλες οι επιλογές θα είναι στο τραπέζι.
Η δήλωση του Σαρλ Μισέλ στη συνέντευξη Τύπου:
Μέρκελ: Υποστηρίζουμε την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας
Η γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε στη δική της συνέντευξη Τύπου στην υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου και τόνισε ότι η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι “πολύ επικίνδυνη”. Πρόσθεσε πως η Γερμανία υποστηρίζει την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου που διακόπηκαν το 2016 και ανέφερε πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ασχοληθεί με τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, “οι οποίες έχουν πολλές πτυχές”, στο ειδικό Συμβούλιο του Σεπτεμβρίου.
Η δήλωση της Άνγκελα Μέρκελ: