Η έκθεση της αμερικανικής Γερουσίας για τις ρωσικές παρεμβάσεις στις εκλογές του 2016 [έγγραφο]

Από το Kappa Newsdesk

Συνεργασία στελεχών της προεκλογικής καμπάνιας του Ντόναλντ Τραμπ το 2016 με ρωσικές μυστικές υπηρεσίες καταδεικνύει η διακομματική έκθεση της ειδικής επιτροπής της Γερουσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, το οποίο δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα. Η έκθεση αποτελείται από σχεδόν 1.000 σελίδες και αναφέρει λεπτομερώς πώς οι συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ είχαν τακτική επαφή με Ρώσους και ανέμεναν να επωφεληθεί η προεκλογική καμπάνια από τη βοήθεια του Κρεμλίνου.

Η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο η Ρωσία ξεκίνησε μια επιθετική προσπάθεια παρέμβασης στις αμερικανικές εκλογές για λογαριασμό του Τραμπ και αναφέρει πως ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ Πολ Μάναφορτ είχε τακτικές επαφές με τον Ρώσο αξιωματικό των μυστικών υπηρεσιών Κονσταντίν Κιλίμνικ και ότι άλλοι συνεργάτες του Τραμπ ήταν πρόθυμοι να εκμεταλλευτούν τη βοήθεια του Κρεμλίνου, ιδίως με την εκμετάλλευση του αντίκτυπου που θα είχε στην αμερικανική κοινή γνώμη η αποκάλυψη της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του Δημοκρατικού Κόμματος, που είχε υποκλαπεί από στελέχη των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.

Η έρευνα διήρκεσε περισσότερα από τρία χρόνια καθώς οι επικεφαλής της επιτροπής δήλωσαν ότι ήθελαν να τεκμηριώσουν διεξοδικά την άνευ προηγουμένου επίθεση στην εκλογική διαδικασία των Ηνωμένων Πολιτειών. Τα ευρήματα συμπίπτουν σε σε μεγάλο βαθμό τις έρευνες του ειδικού ανακριτή για τη Ρωσία Ρόμπερτ Μάλερ και φαίνεται να καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς του Ντόναλντ Τραμπ, ότι το FBI δεν είχε καμία αρμοδιότητα να διερευνήσει εάν η προεκλογική του εκστρατεία συνωμότησε με τη Ρωσία. Ο Τραμπ, ο οποίος έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει τις ρωσικές έρευνες “φάρσα”, είπε την Τρίτη πως “δεν ήξερε τίποτε” για την έκθεση, ούτε για τη Ρωσία ή την Ουκρανία και πως δεν είχε καμία σχέση με τη Ρωσία.

Η έκθεση επίσης δεν βρήκε αξιόλογα στοιχεία για τους ισχυρισμούς του Τραμπ ότι η Ουκρανία παρενέβη στις εκλογές του 2016, αλλά βρήκε ότι μερικές από τις πρώτες δημόσιες αναφορές αυτής της θεωρίας συνδέονται με τον Κιλίμνικ και καταλήγει στοσυμπέρασμα ότι η θεωρία αυτή διαδόθηκε από όργανα της Ρωσικής Κυβέρνησης που προσπάθησαν να δυσφημίσουν τις αμερικανικές έρευνες για τις ρωσικές παρεμβάσεις.

Η έκθεση τέλος επιρρίπτει ευθύνες στο FBI για πράξεις και παραλείψεις, αναφέροντας για παράδειγμα ότι οι ομοσπονδιακοί πράκτορες δεν ανταποκρίθηκαν με επείγοντα τρόπο στην υποκλοπή των servers της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος, με αποτέλεσμα την εκμετάλλευση της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της ηγεσίας του κόμματος από ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Επικρίνεται επίσης νομιμότητα των αρχικών του ερευνών του FBI, που βασίστηκε σε έναν φάκελο που συντάχθηκε από τον πρώην Βρετανό κατάσκοπο Κρίστοφερ Στιλ, η έρευνα του οποίου είχε χρηματοδοτηθεί από το Δημοκρατικό Κόμμα.

Η έκθεση δεν καταλήγει σε τελικό συμπέρασμα και αφήνει τα συμπεράσματα ανοικτά σε ερμηνείες. Την πλειοψηφία της διερευνητικής επιτροπής είχαν Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές και ο επικεφαλής της επιτροπής Μάρκο Ρούμπιο συνυπέγραψε το τελικό κείμενο της έκθεσης, αν και ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές ζήτησαν να προστεθεί αναφορά ότι “η έκθεση αποδεικνύει ότι η προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ δεν συνεργάστηκε με ρωσικές υπηρεσίες, παρότι παραδέχονται ότι η ρωσική Κυβέρνηση “παρενέβη ανάρμοστα” στις εκλογές του 2016. Δημοκρατικοί γερουσιαστές από την πλευρά τους ανέφεραν ότι “η έκθεση καταδεικνύει χωρίς αμφιβολία ότι μέλη της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ συνεργάστηκαν με τις ρωσικές προσπάθειες να εκλεγεί ο Τραμπ”.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την έκθεση της αμερικανικής Γερουσίας: