Μακρόν: Θέσαμε κόκκινες γραμμές στην Τουρκία διότι μόνο αυτήν τη γλώσσα καταλαβαίνει

Από το Kappa Newsdesk

Η Γαλλία αποφάσισε να θέσει κόκκινες γραμμές προς την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, διότι η Άγκυρα σέβεται μόνο τις πράξεις και όχι τα λόγια, δήλωσε ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν το απόγευμα της Παρασκευής.

Ο Γάλλος Πρόεδρος είπε πως “όσον αφορά την κυριαρχία της Μεσογείου, έπρεπε να φανώ συνεπής ως προς τις πράξεις και τα λόγια” και πρόσθεσε πως “οι Τούρκοι αντιλαμβάνονται και σέβονται μόνο αυτό. Εάν κάποιος πει μόνο λόγια που δεν ακολουθούνται από πράξεις…” “Αυτό που έκανε η Γαλλία αυτό το καλοκαίρι ήταν σημαντικό, είναι μια πολιτική κόκκινων γραμμών. Το έκανα στη Συρία”, είπε ο Μακρόν αναφερόμενος στους γαλλικούς βομβαρδισμούς εναντίον στόχων στη Συρία που φέρονταν να κρύβουν χημικά όπλα. “Ήταν αναλογική [η ενέργεια]. Δεν στείλαμε μια ολόκληρη αρμάδα”, είπε.

“Η Γερμανία αρχίζει να συμφωνεί μαζί μας ότι η ατζέντα της Τουρκίας είναι προβληματική”

“Δεν πιστεύω ότι τα τελευταία χρόνια η στρατηγική της Τουρκίας είναι στρατηγική μιας χώρας συμμάχου στο ΝΑΤΟ … όταν έχετε μια χώρα που επιτίθεται στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες ή στην εθνική κυριαρχία δύο κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε ο Γάλλος Πρόεδρος περιγράφοντας τη δράση της Τουρκίας ως πρόκληση. “Ποια θα ήταν η αξιοπιστία μας στο χειρισμό του ζητήματος της Λευκορωσίας, εάν δεν αντιδράσουμε σε επιθέσεις κατά της εθνικής κυριαρχίας των κρατών-μελών μας;”, πρόσθεσε ο Μακρόν. “Η Γερμανία και άλλοι εταίροι αρχίζουν να συμφωνούν μαζί μας ότι η ατζέντα της Τουρκίας είναι προβληματική πλέον”, δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος. “Ενώ πριν από έξι μήνες κάποιοι έλεγαν ότι μόνο η Γαλλία κατηγορεί την Τουρκία για διάφορα πράγματα, τώρα όλοι βλέπουν ότι υπάρχει πρόβλημα”.

“Να φτιάξουμε μια Pax Mediterranea”

Ο Εμανουέλ Μακρόν απηύθυνε το Σάββατο κάλεσμα για τη δημιουργία μιας “Pax Mediterranea” όπως την αποκάλεσε, για την υπέρβαση των συγκρούσεων και της στασιμότητας στη Μεσόγειο και τη χρήση των ενεργειακών κοιτασμάτων για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου όλων των λαών της περιοχής.

Απευθυνόμενος με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα προς τους συμμετέχοντες του συνεδρίου Middle East Mediterranean MEM Summer Summit, ο Γάλλος Πρόεδρος περιέγραψε με μελανά χρώματα τις προσπάθειες της Ρωσίας και της Τουρκίας να επεκτείνουν την κυριαρχία τους στην περιοχή και κατηγόρησε την Άγκυρα ότι διακατέχεται από σύνδρομο αναβίωσης ενός αυτοκρατορικού παρελθόντος.