Διακόπουλος: Η Ελλάδα νομιμοποιείται να κινηθεί δυναμικά για να αποτρέψει τουρκικές γεωτρήσεις

Από το Kappa Newsdesk

Ο τέως Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού αντιναύαρχος ε.α. Αλέξανδρος Διακόπουλος ήταν καλεσμένος στο 2ο Kappa News Talks και συζήτησε με τον διευθυντή έκδοσης του Kappa News Γιάννη Κουτσομύτη για όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, τις “έρευνες” του Όρουτς Ρέις στην ελληνική ΑΟΖ, τις “κόκκινες γραμμές” της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, τις συμμαχίες της χώρας στην περιοχή, το ζήτημα της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το θέμα των αμυντικών εξοπλισμών και το βαθμό εμπλοκής του Κυπριακού ζητήματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

“Δεν δημιουργούν τετελεσμένα οι έρευνες του Όρουτς Ρέις”

Ο αντιναύαρχος Διακόπουλος υποστήριξε πως οι όποιες έρευνες, τις οποίες πραγματοποιεί το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Όρουτς Ρέις, δεν δημιουργούν τετελεσμένα εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, καθώς “καμία παρανομία δεν παράγει έννομα αποτελέσματα” και διευκρίνησε πως η συγκεκριμένη επιχείρηση του Όρουτς Ρέις διαφέρει ουσιαστικά από αντίστοιχες τουρκικές προσπάθειες στο παρελθόν, όπως με το σκάφος Μπαρμπαρός τον Νοέμβριο του 2018, καθώς αυτήν τη φορά η Τουρκία κινητοποίησε 10 πολεμικά σκάφη.

H Ελλάδα νομιμοποιείται να κινηθεί δυναμικά για να αποτρέψει τουρκικές γεωτρήσεις”

Απαντώντας σε ερώτηση του Γιάννη Κουτσομύτη για το πως πρέπει να κινηθεί η Ελλάδα σε περίπτωση τουρκικών γεωτρήσεων νοτιοανατολικά της Ρόδου, της Καρπάθου και της Κρήτης, ο Αλέξανδρος Διακόπουλος απάντησε πως μια τέτοια κίνηση από την πλευρά της Τουρκίας θα έπληττε τα ζωτικά συμφέροντα της Ελλάδας, καθώς θα βασίζεται στο μνημόνιο που υπέγραψε η τουρκική Κυβέρνηση με την μη νομιμοποιημένη λιβυκή διοίκηση της Τρίπολης, και πως σε αυτήν την περίπτωση η ελληνική Κυβέρνηση είναι πολύ πιθανό να κινηθεί δυναμικά για να αποτρέψει αυτές τις γεωτρήσεις, καθώς νομιμοποιείται σε αυτήν την περίπτωση από το διεθνές δίκαιο. Το μνημόνιο Ερντογάν-Σαράζ μας περιορίζει στο χώρο του Αιγαίου και αυτό είναι κάτι που η Ελλάδα “δεν το αποδέχεται και δεν πάει περίπτωση να το αποδεχτεί”.

“Η αποχώρηση των ΗΠΑ από την περιοχή άνοιξε την όρεξη στην Τουρκία”

Ως προς το ζήτημα των συμμαχιών της Ελλάδας στην περιοχή, ο αντιναύαρχος Διακόπουλος ανέφερε πως οι φιλικές σχέσεις και συνεργασίες της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, το Ισραήλ και την Αίγυπτο έχουν δημιουργήσει ένα πλαίσιο αρχιτεκτονικής ασφαλείας στην περιοχή και μια πιθανή αποσταθεροποίηση της Ελλάδος να έπληττε και μέρος των συμφερόντων και των άλλων χωρών, γεγονός που δίνει ένα κίνητρο στις φίλες χώρες να παρέμβουν για να προσπαθήσουν να αποτρέψουν οποιαδήποτε εξέλιξη θα οδηγούσε στην αποσταθεροποίηση. Πρόσθεσε δε, πως η μερική αποχώρηση των ΗΠΑ από την περιοχή ήταν εκείνη που άνοιξε την όρεξη στην Τουρκία για επεκτατικές ενέργειες, αλλά το τελευταίο διάστημα η Ουάσιγκτον κινείται “περισσότερο από όσο φαίνεται σε πρώτη ματιά”.

Απαραίτητη η ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με σύγχρονες φρεγάτες

Για το θέμα των αναγκαίων ενισχύσεων των Ενόπλων Δυνάμεων σε αμυντικά συστήματα, ο Αλέξανδρος Διακόπουλος ανέφερε πως, παρότι οι Ένοπλες Δυνάμεις υπέστησαν σημαντικές περικοπές δαπανών τα τελευταία 10 χρόνια, υπάρχει ακόμη μια ικανή αποτρεπτική ισχύς, η οποία φάνηκε και από τις πρόσφατες επιχειρήσεις στην περίπτωση του Όρουτς Ρέις. Επειδή όμως τα αμυντικά συστήματα των Ενόπλων Δυνάμων έχουν φτάσει στα όριά τους, ο τέως Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας υποστήριξε πως είναι πρωτίστως απαραίτητη προμήθεια σύγχρονων φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό, “για να μπορεί η χώρα να κάνει προβολή ισχύος στις τέσσερεις θάλασσες, το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, το Ιόνιο και το Λυβικό Πέλαγος”.

Δεν είναι πανάκεια η Χάγη, αλλά μια απόφαση θα είναι πολύ ισχυρό χαρτί

Σε παρατήρηση του Γιάννη Κουτσομύτη, ότι η τουρκική ηγεσία δεν αναγνωρίζει κατηγορηματικά τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και πως ακόμη και μια τελεσίδικη απόφαση για το καθεστώς των θαλασσίων ζωνών δεν θα εξασφαλίσει οριστικά την Ελλάδα, ο αντιναύαρχος Διακόπουλος ανέφερε πως η Χάγη δεν αποτελεί πανάκεια, αλλά δεν μπορούμε να σκεφτούμε κάποιον άλλο καλύτερο τρόπο, ο οποίος θα μπορεί να ρυθμίσει τα προβλήματα και τις διεκδικήσεις στην περιοχή.

Η μη επίλυση του Κυπριακού περιπλέκει πολύ την κατάσταση

Όσον αφορά το κατά πόσον η μη επίλυση του Κυπριακού επηρεάζει τη διένεξη για τις θαλάσσιες ζώνες, ο Αλέξανδρος Διακόπουλος ανέφερε πως πρόκειται για ένα πολύ περίπλοκο ζήτημα και πως αν λυνόταν θα έφευγε από τη μέση το 80% των προβλημάτων.

Δείτε εδώ ολόκληρο το 2ο Kappa News Talks: