EASO: Μηδενικές σχεδόν οι εκκρεμείς υποθέσεις αιτούντων άσυλο στα ελληνικά νησιά

Από το Kappa Newsdesk

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (European Asylum Support Office – EASO) είναι ένας οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ιδρύθηκε με τον  κανονισμό (ΕΕ) 439/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και:

  • ενεργεί ως κέντρο εμπειρογνωμοσύνης για το άσυλο ·
  • συμβάλλει στην ανάπτυξη του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου διευκολύνοντας, συντονίζοντας και ενισχύοντας την πρακτική συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών σχετικά με τις πολλές πτυχές του ασύλου ·
  • βοηθά τα κράτη μέλη να εκπληρώσουν τις ευρωπαϊκές και διεθνείς υποχρεώσεις τους για προστασία σε άτομα που έχουν ανάγκη ·
  • παρέχει πρακτική και τεχνική υποστήριξη στα κράτη μέλη και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ·
  • παρέχει επιχειρησιακή υποστήριξη σε κράτη μέλη με ειδικές ανάγκες και σε κράτη μέλη των οποίων τα συστήματα ασύλου και υποδοχής βρίσκονται υπό ιδιαίτερη πίεση ·
  • παρέχει τεκμηριωμένα στοιχεία για τη χάραξη πολιτικής και τη νομοθεσία της ΕΕ σε όλους τους τομείς που έχουν άμεσο ή έμμεσο αντίκτυπο στο άσυλο.

Σύμφωνα με την Εκτελεστική του Διευθύντρια, κα. Νίνα Γκρέγκορι  το 2020 είχαμε αύξηση των πόρων της ΕΑSO στις επιχειρήσεις του στη χώρα μας, συμπεριλαμβανομένου σημειωτέον του διπλασιασμού του προσωπικού της στην ελληνική επικράτεια.

Συγκεκριμένα το 2020, κοντά στο 40% (πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ υπόψιν) του συνολικού προϋπολογισμού της EASO διατίθεται στην Ελλάδα.

Επιπροσθέτως καταγράφεται 73% πτώση στις αφίξεις προσφύγων στη χώρα μας (12.200 μέχρι στιγμής φέτος έναντι 44.000 κατά την ίδια περίοδο το 2019) κι αντιστοίχως αύξηση κατά 82% στις ολοκληρωμένες αποφάσεις σχετικά με αιτήσεις ασύλου του τρέχοντος έτους. Παράλληλα έχουμε 36% μείωση σε εκκρεμείς αιτήσεις, όπως ανέφερε.

Επίσης καθώς η EASO και η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψαν συμφωνία έδρας για τη φιλοξενία του Επιχειρησιακού Γραφείου της EASO στην Ελλάδα, παρέχεται η νομική και διοικητική σαφήνεια στο καθεστώς της EASO στη χώρα. Επιπλέον η συμφωνία φιλοξενίας παρέχει το προσωπικό και τα περιουσιακά της στοιχεία, προκειμένου η EASO να βελτιώσει τη στήριξή της στις ελληνικές αρχές ασύλου και υποδοχής. H κα. Γκρέγκορι επισήμανε συγκεκριμένα ότι σε σχέση με προηγούμενες κυβερνήσεις, το νυν κυβερνητικό σχήμα ενισχύει τη «διαρκή εποικοδομητική προσέγγιση» με την υπηρεσία μας.

Αξίζει μάλιστα να επισημανθεί πως με το επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο υπεγράφη μεταξύ της EASO και της Ελλάδας, η εν λόγω Υπηρεσία ενισχύει ήδη την επιχειρησιακή της παρουσία προς υποστήριξη των ελληνικών αρχών. Το προσωπικό που απασχολεί η EASO από 900 άτομα σήμερα (450 το 2019), αναμένεται να φτάσει τα 1000 μέχρι το τέλος του έτους και θα εργαστεί για να υποστηρίξει την Ελληνική Υπηρεσία Ασύλου, την Εθνική Μονάδα του Δουβλίνου, την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης και την Αρχή Προσφυγών. Το προσωπικό θα περιλαμβάνει τους χειριστές υποθέσεων, το προσωπικό υποστήριξης πεδίου, το προσωπικό υποδοχής, τους υπαλλήλους έρευνας της Αρχής Προσφυγών, τους διερμηνείς και το διοικητικό προσωπικό. Προς το παρόν το 1/3 αυτού αφορά σε διερμηνείς, ανέφερε η Εκτελεστική Διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο.

Παρά τη πανδημία μάλιστα του κορονοϊού, όπως τόνισε μάλιστα σε σημερινή συνέντευξη τύπου η  κα. Γκρέγκορι, «ο οργανισμός αύξησε την παραγωγικότητά του στην Ελλάδα κατά 160%», ενώ «σχεδόν μηδενίστηκαν όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις (backlogs) αιτούντων άσυλο στα νησιά». Επίσης υποστήριξε ότι εξαιτίας της μείωσης των ροών κατά την πανδημία, αλλά και της αύξησης των εργαζόμενων στο πεδίο, «μπορέσαμε να μειώσουμε με τις ελληνικές αρχές όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις, από 120.000 σε 70.000 τους τελευταίους οκτώ μήνες».

Να σημειωθεί πως η διευθύντρια της EASO εξήρε την «καλή συνεργασία με το ελληνικό υπουργείο και την κυβέρνηση» επισημαίνοντας ότι εν μέσω της πανδημίας η EASO και το υπουργείο Μετανάστευσης εισήγαν τις συνεντεύξεις εξ αποστάσεως «και αυτό είναι κάτι που θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε το 2021 και θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα καλής πρακτικής στην Ευρώπη, καθώς δεν μπορούν να το εφαρμόσουν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ», όπως υπογράμμισε.

Η κα. Γκρέγκορι βρίσκεται υπόψιν στη χώρα μας από την περασμένη Παρασκευή και έχει επισκεφτεί μεταξύ άλλων τις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Ασύλου και της EASO στην Παγανή, αλλά και το προσωρινό καμπ στο Καρά Τεπέ, για το οποίο σχολίασε κατά τη συνέντευξη τύπου ότι «οι άνθρωποί μας δουλεύουν στο καμπ σε πολύ δύσκολες συνθήκες» τονίζοντας ωστόσο ότι «η ελληνική κυβέρνηση και οι διεθνείς οργανισμοί κατέβαλαν τεράστιες προσπάθειες να το στήσουν γρήγορα», αλλά και ότι έχει προσωρινό χαρακτήρα.

Σημειώνεται ότι η EASO προσφέρει υποστήριξη σε 14 σημεία, μεταξύ των οποίων τα επτά καινούρια. Επί συνόλω,  ο εν λόγω οργανισμός είναι παρών σε πάνω από 40 σημεία σε όλη την Ελλάδα, ενώ στόχος του, σύμφωνα με την κα. Γκρέγκορι, είναι το 2021 να επεκταθεί και σε άλλα σημεία, στη βόρεια  αλλά και στη νότια Ελλάδα.

Όσον αφορά την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο το προηγούμενο μήνα (23/9), η εκτελεστική διευθύντρια της EASO χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι «η Επιτροπή όντως προσπάθησε να προτείνει περισσότερο αποτελεσματικές και γρήγορες διαδικασίες, όχι μόνο για το άσυλο αλλά και για τις διαδικασίες ελέγχου στα σύνορα», ενώ επισήμανε ότι για τον οργανισμό το πιο σημαντικό σημείο είναι η πρόταση της Επιτροπής για νέο κανονισμό της νέας ευρωπαϊκής υπηρεσίας για το άσυλο. Δεν παρέλειψε εντούτοις να τονίσει  ότι ίσως είναι χρήσιμο αυτός να συζητηθεί ξεχωριστά από το υπόλοιπο Σύμφωνο και να υιοθετηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Συγκεκριμένα για τη κα. Γκρέγκορι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση η πρόταση για θέσπιση ολοκληρωμένης διαδικασίας στα σύνορα, η οποία μάλιστα περιλαμβάνει για πρώτη φορά έλεγχο διαλογής πριν από την είσοδο, ο οποίος συνεπάγεται την ταυτοποίηση όλων των ατόμων που διέρχονται τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ χωρίς άδεια ή έχουν αποβιβαστεί μετά από επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Είναι δε σημαντικό, όπως υποστήριξε, ότι ο εν λόγω έλεγχος διαλογής συνεπάγεται υγειονομικό έλεγχο και έλεγχο ασφαλείας. Μετά τον έλεγχο διαλογής, τα άτομα μπορούν να κατευθυνθούν στη σωστή διαδικασία, είτε στα σύνορα για ορισμένες κατηγορίες αιτούντων, είτε σε συνήθη διαδικασία ασύλου. Έτσι θα λαμβάνονται ταχείες αποφάσεις σχετικά με το άσυλο ή την επιστροφή, οι οποίες θα παρέχουν άμεση βεβαιότητα στα άτομα των οποίων οι υποθέσεις μπορούν να εξεταστούν ταχέως.