Ο Ερντογάν αντικατέστησε αιφνιδιαστικά τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας

Από το Kappa Newsdesk

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν αντικατέστησε αιφνιδιαστικά με προεδρικό διάταγμα μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας (TCMB) της χώρας Μουράτ Ουϊσάλ με τον πρώην Υπουργό Οικονομικών Νατσί Αγμπάλ.

Η τουρκική Προεδρία δεν ανακοίνωσε τους λόγους της αντικατάστασης του διοικητή της TCMB, ενώ την Παρασκευή η τουρκική λίρα συνέχισε την πτωτική της πορεία, με την ισοτιμία έναντι του δολαρίου ΗΠΑ να φτάνει στο αρνητικό ρεκόρ των 8,58 λιρών.

Ο νέος διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας διετέλεσε Υπουργός Οικονομικών από τον Νοέμβριο 2015 μέχρι τον Ιούλιο 2018, όταν και αντικαταστάθηκε από τον γαμπρό του Ερντογάν Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Έκτοτε ο Νατσί Αγμπάλ ήταν επικεφαλής του προεδρικού συμβουλίου Στρατηγικής και Προϋπολογισμού. Θεωρείται οπαδός της δημοσιονομικής πειθαρχίας και διαθέτει εμπειρία ως στέλεχος του τουρκικού Υπουργείου Οικονομικών από το 2003 έως το 2009, όταν και ανέλαβε Υφυπουργός Οικονομικών.

Fitch: Η Τουρκία θα αναγκαστεί να αυξήσει τα επιτόκια

Ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch θεωρεί ότι η τουρκική Κυβέρνησης δεν έχει προβεί στις αναγκαίες κινήσεις περιορισμού της νομισματικής επέκτασης για να υποστηριχθεί η ισοτιμία της λίρας και θα αναγκαστεί να αυξήσει τα επιτόκια μέχρι το τέλος του έτους εάν συνεχιστεί η ίδια νομισματική πολιτική.

Ο βασικός αναλυτής της Fitch για την Τουρκία Ντάγκλας Ουίνσλοου δήλωσε στο Reuters πως τα χαμηλά συναλλαγματικά αποθέματα και οι μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας από το εξωτερικό εξακολουθούν να αποτελούν “αδύναμα σημεία”, αν και ανέφερε πως η σημαντική πτώση της ισοτιμίας της λίρας δεν έχει προκαλέσει σοβαρές πιέσεις στις χρηματοδοτικές ροές των τουρκικών Τραπεζών ή των επιχειρήσεων, ενώ τα συναλλαγματικά αποθέματα έχουν σχετικά σταθεροποιηθεί.

Ενημέρωση 1 – 7/11/2020 14:00 | Πηγές της τουρκικής Προεδρίας: Ο Ουϊσάλ αντικαταστάθηκε διότι δεν κατάφερε να περιορίσει την πτώση της ισοτιμίας της λίρας

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, αξιωματούχοι της τουρκικής Προεδρίας ανέφεραν πως ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας Μουράτ Ουϊσάλ αντικαταστάθηκε διότι, παρόλες τις διαβεβαιώσεις που είχε δώσει, δεν κατάφερε να αποτρέψει την πτώση της ισοτιμίας της λίρας και οι πολιτικές της TCMB δεν ήταν επιτυχείς. “Υπήρξε δυσαρέσκεια για την άνοδο της ισοτιμίας του δολαρίου και το γεγονός ότι οι κινήσεις που έγιναν δεν έφεραν αποτελέσματα. Η άνοδος της ισοτιμίας πραγματικά ξεπέρασε αρνητικά τις προσδοκίες σε πολύ σύντομο διάστημα. Κάποια βήματα αναμενόταν να φέρουν αποτελέσματα, αλλά αυτό δεν συνέβη”΄δήλωσε ένας Τούρκος αξιωματούχος.

Η επιλογή του Νατσί Αγμπάλ έγινε λόγω της εγγύτητας που έχει ο 52χρονος πρώην Υπουργός Οικονομικών με τον Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρόσθεσε ο αξιωματούχος. “Η ταχύτητα με την οποία ο Αγμπάλ μπορεί να έχει πρόσβαση στον Ερντογάν είναι κρίσιμη για αυτήν την περίοδο. Θα πείσει τους πολιτικούς για κάποια θέματα”, τόνισε.