Αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από τη Moody’s

Από το Kappa Newsdesk

Την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, ανεβάζοντάς την στην κατηγορία Ba3 από την κατηγορία Β1.

Η Moody’s αναφέρει στο σκεπτικό της δυο βασικές αιτίες για τη θετική αξιολόγηση της Ελλάδας:

Α) Τις συνεχιζόμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, “οι οποίες υποστηρίζουν τη βιώσιμη βελτίωση της ανθεκτικότητας των θεσμών και έχουν ήδη φέρει ορατή πρόοδο σε τομείς όπως η φορολογική διοίκηση και η μάχη κατά της διαφθοράς”.
Β) Τις προοπτικές της ανάπτυξης, οι οποίες “παραμένουν θετικές, παρόλη την βαραχυπρόθεσμα αρνητική επίδραση από την πανδήμία, ειδικά στον τουριστικό κλάδο. Η ελληνική οικονομία θα ωφεληθεί, κατά τη Moody’s, από τις “συνεχείς προσπάθειες για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, σε συνδυασμό με εισροές πολύ σημαντικών ευρωπαϊκών πόρων για την ανάκαμψη”.

“Θα πάρει χρόνο μέχρι να γίνουν ορατά τα οφέλη από τις μεταρρυθμίσεις”

Η Moody’s αναφέρει ότι διατηρεί τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας στην κατηγορία “σταθερές”, διότι όπως αναφέρει, “θα χρειαστεί κάποιος χρόνος μέχρι να φανούν τα οφέλη από τις μεταρρυθμίσεις στους θεσμούς και τη διακυβέρνηση”, και ο τραπεζικός κλάδος, παρόλες τις συνεχιζόμενες βελτιώσεις τον τελευταίο χρόνο, θα χρειαστεί “ισχυρές δράσεις” για να βελτιώσει την αδύναμη ποιότητα του ενεργητικού.

Σταϊκούρας: Εξαιρετικά θετική εξέλιξη για την Ελλάδα η αναβάθμιση από τη Moody’s

Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε πως η αναβάθμιση από τη Moody’s αποτελεί μια “εξαιρετικά θετική εξέλιξη για την Ελλάδα και την οικονομία της. Μάλιστα, η αξιολόγηση έγινε σε συνθήκες πρωτοφανούς ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας και των επιμέρους εθνικών οικονομιών, καθώς και υψηλής αβεβαιότητας που η πανδημία έχει επιφέρει.”

Ο Χρήστος Σταϊκούρας πρόσθεσε πως “η εξέλιξη αυτή συνιστά αποδεικτικό στοιχείο αυξημένης εμπιστοσύνης προς τη χώρα και την Κυβέρνηση, για τη διαχείριση της τρέχουσας κρίσης, τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της αλλά και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.”

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το σκεπτικό της Moody’s