Σε τροχιά σύγκρουσης η Ουγγαρία και η Πολωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση

Από το Kappa Newsdesk

Σφοδρές αντιδράσεις που φτάνουν ακόμη και στην απειλή του βέτο από τις Κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας για το ενδεχόμενο να απωλέσουν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε ευρωπαϊκά κονδύλια λόγω της διασύνδεσης της εκταμίευσης των ποσών του Ταμείου Ανάκαμψης και του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου με κριτήρια τήρησης και εφαρμογής των αρχών του κράτους δικαίου από τις λήπτριες χώρες.

Προστασία των θεμελιωδών αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η συμφωνία την περασμένη εβδομάδα ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον μηχανισμό αιρεσιμότητα στη διάθεση των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα κράτη-μέλη προκάλεσε μια σειρά οργισμένων αντιδράσεων στη Βουδαπέστη και τη Βαρσοβία, καθώς οι δυο αυτές χώρες βρίσκονται ήδη σε καθεστώς παραβίασης των ευρωπαϊκών κανόνων και το πιθανό φάσμα της ύπαρξης ενός μηχανισμού που θα ελέγχει την τήρηση του ευρωπαϊκού δικαίου θα καταστήσει αμφίβολη την εκταμίευση σημαντικών ποσών προς την Ουγγαρία και την Πολωνία.

Με τη συμφωνία ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο διασφαλίζεται ότι οι νέοι κανόνες δεν θα εφαρμόζονται μόνο σε περίπτωση άμεσης κατάχρησης κονδυλίων της ΕΕ, όπως περιπτώσεις διαφθοράς ή απάτης, αλλά θα ισχύουν επίσης για συστημικές πτυχές που συνδέονται με τις θεμελιώδεις αξίες της Ένωσης, τις οποίες πρέπει να σέβονται όλα τα κράτη μέλη, όπως η ελευθερία, η δημοκρατία, η ισότητα και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

Όρμπαν: Πολιτικά τα κριτήρια, θα μεταβληθεί σε Σοβιετική Ένωση η ΕΕ αν εγκριθεί ο μηχανισμός

Οι αντιρρήσεις της ουγγρικής και της πολωνικής Κυβέρνησης βασίζονται κυρίως στο επιχείρημα ότι τα κριτήρια για την τήρηση του κράτους δικαίου είναι “πολιτικά” και αυθαίρετα, και πως η Ένωση δεν έχει το δικαίωμα να επεμβαίνει στα εσωτερικά των κρατών-μελών. Ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε την Παρασκευή σε πολωνικό ραδιόφωνο πως μίλησε με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ την Πέμπτη. “Της είπα ότι εάν η ρύθμιση αυτή γίνει αποδεκτή [από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο], απαιτείται πλειοψηφία δυο τρίτων και δεν μπορούμε να την μπλοκάρουμε, τότε θα έχουμε μετατρέψει την ΕΕ σε μια Σοβιετική Ένωση” είπε ο Όρμπαν, και συμπλήρωσε πως “τα κριτήρια συνιστούν έναν ιδεολογικό εκβιασμό, χωρίς να υπάρχει αντικειμενικότητα. Και οι Σοβιετικοί είχαν δημιουργήσει ένα καθεστώς με αυθαίρετα κριτήρια και εάν δεν τα τηρούσες, σε τιμωρούσαν”. “Αυτό δεν είναι εκείνο που θέλουμε…δεν δημιουργήσαμε την Ευρωπαϊκή Ένωση για έχουμε μια δεύτερη Σοβιετική Ένωση”.

Απειλή βέτο από την Πολωνία

Ο Πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι έστειλε επιστολή στους ηγέτες της Ένωσης και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διαμαρτυρόμενος για τη ρύθμιση που συμφώνησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το Συμβούλιο, λέγοντας ότι η Πολωνία δεν αποδέχεται τη διασύνδεση μεταξύ της εκταμίευσης ευρωπαϊκών κονδυλίων και της τήρησης του κράτους δικαίου, διότι “ο μηχανισμός βασίζεται σε αυθαίρετα και ιδεολογικά κριτήρια”. Ο Πολωνός Πρωθυπουργός αφήνει να εννοηθεί ότι η Πολωνία δεν θα επικυρώσει την Απόφαση για τους Ίδιους Πόρους της Ένωσης, η οποία για να ισχύσει απαιτείται επικύρωση από όλες ανεξαιρέτως τις Κυβερνήσεις και τα Κοινοβούλια της ΕΕ.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο Μοραβιέτσκι ισχυρίζεται ότι ο μηχανισμός για την τήρηση του κράτους δικαίου θα δημιουργήσει διπλά μέτρα και σταθμά εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πως η συμφωνία Ευρωκοινοβουλίου-Συμβουλίου αντιβαίνει στα όσα συμφωνήθηκαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 20/21ης Ιουλίου. “Η Πολωνία δεν μπορεί να αποδεχθεί την υπερίσχυση αυθαίρετων κριτηρίων έναντι της ουσιαστικής αξιολόγησης”, τόνισε ο Πολωνός Πρωθυπουργός.

Νέο θρίλερ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου;

Η συγκεκριμένη διαφωνία στους κόλπους της ΕΕ θεωρείται πολύ δύσκολο να επιλυθεί σε επίπεδο κατώτερο από το επίπεδο των ηγετών και είναι πολύ πιθανό να αποτελέσει ένα από τα φλέγοντα ζητήματα που θα απασχολήσουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 10/11 Δεκεμβρίου. Οποιαδήποτε όμως συμβιβαστική λύση και αν βρεθεί στο επίπεδο των ηγετών θα πρέπει να επικυρωθεί από την πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κάτι που θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο πολιτικά. Ακόμη και η ευρωομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο φιλοξενεί στους κόλπους του το κόμμα Fidesz του Βίκτορ Όρμπαν, δήλωσε μέσω του επικεφαλής του Μάνφρεντ Βέμπερ,  ότι “υπάρχει μεγάλη ενότητα [στο Ευρωκοινοβούλιο] γύρω από το Ταμείο Ανάκαμψης, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και τον μηχανισμό ελέγχου του κράτους δικαίου” και πως “αυτά τα σημαντικά αποτελέσματα δεν επιτρέπεται να μπλοκαριστούν από μεμονωμένα κράτη-μέλη”. Οι δε ευρωομάδες των Σοσιαλιστών, των κεντρών και φιλελεύθερων του Renew Europe, των Πρασίνων και της Αριστεράς δεν συζητούν καμία απολύτως υποχώρηση σε σχέση με τον συμβιβασμό που έχει επιτευχθεί.