Από το Kappa Newsdesk
Την πρόταση για οριστική διχοτόμηση της Κύπρου και λύσης με την ύπαρξη δυο “ισότιμων” κρατών στο νησί επανέλαβε την Κυριακή ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, επ’ ευκαιρία της 37ης επετείου της ανακήρυξης του παράνομου τουρκοκυπριακού κράτους. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας μίλησε σε εκδήλωση του ψευδοκράτους στο κατεχόμενο μέρος της Λευκωσίας και στη συνέχεια μετέβη μαζί με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ στα Βαρώσια, όπου συμμετείχε σε σύντομη τελετή για το παράνομο άνοιγμα της περίκλειστης πόλης.
“Δεύτερο τουρκικό κράτος η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”
Ο Ερντογάν ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στον Τουρκοκύπριο εθνικιστή ποιητή Σουλεϊμάν Ουλουτσαμγκίλ και τον Τούρκο πιλότο Τσενγκίζ Τοπέλ που σκοτώθηκαν το 1964 κατά τη διάρκεια της μάχης της Τυλληρίας και πρόσθεσε πως η Κύπρος “έχει τη σφραγίδα του πολιτισμού μας για 1400 χρόνια και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για 450 χρόνια”, πως “η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρεια Κύπρου” αποτελεί το δεύτερο τουρκικό κράτος, και πως “παρ’ όλες τις αμέτρητες επιθέσεις κατά της ύπαρξής τους, οι Τουρκοκύπριοι ζουν με το κεφάλι τους ψηλά, αξιοπρεπείς και ελεύθεροι στη χώρα τους. Οι Τουρκοκύπριοι αδελφοί μας κοιτάζουν το μέλλον τους με μεγαλύτερη ελπίδα και εμπιστοσύνη”.
“Λύση δύο κρατών με βάση την ισότητα στην κυριαρχία”
Ο Τούρκος Πρόεδρος κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι επανειλημμένα έδειξε πως δεν επιθυμεί την πολιτική ισότητα με τους Τουρκοκύπριους και πως αρνούνται να μοιραστούν τους ενεργειακούς πόρους της Κύπρου. “Είναι προτεραιότητά μας να επιτύχουμε μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στο κυπριακό ζήτημα, με τρόπο που θα διασφαλίζει τα νόμιμα δικαιώματα και την ασφάλεια του τουρκοκυπριακού λαού. Ως τουρκική πλευρά, έχουμε εξαρχής παρουσιάσει μια πολύ ισχυρή βούληση προς αυτήν την κατεύθυνση, έχουμε παρουσιάσει εποικοδομητικές ιδέες, έχουμε επιδείξει καλή πίστη, αλλά μόνο η προσπάθεια της μιας πλευράς δεν είναι αρκετή για να ξεκλειδώσει τη λύση”.
Ο Ερντογάν πρόσθεσε πως “οι Τουρκοκύπριοι είπαν «Ναι» στο Σχέδιο Ανάν για λύση το 2004, για χάρη της ειρήνης και της δημοκρατίας. Η ελληνική πλευρά απεναντίας αρνήθηκε να χτίσει ένα κοινό μέλλον με τους Τουρκοκύπριους, ως αποτέλεσμα της εκστρατείας για το «Όχι» που διεξήγαγαν οι ηγέτες τους, οι οποίοι είχαν δεχθεί το Σχέδιο Ανάν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Το 2017 στην Ελβετία η ελληνική πλευρά απέδρασε ξανά από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, λέγοντας «δεν μοιράζομαι την πολιτική εξουσία, την πρόνοια, ακόμη και νοσοκομεία με τους Τουρκοκύπριους». Στο Μπούργκενστοκ τόσο ο Κόφι Ανάν, όσο και η δική μας πλευρά, όσο και από την Ελλάδα, καθίσαμε στο τραπέζι και μιλήσαμε, αλλά ως αποτέλεσμα όλων αυτών των συναντήσεων δυστυχώς, όταν ήρθε στο δημοψήφισμα τα πράγματα άλλαξαν.”
Ο Τούρκος Πρόεδρος κατηγόρησε επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση πως δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας, και πως “δεν έδωσε την υποστήριξή της στη Βόρεια Κύπρο, ακριβώς όπως είπε ψέματα εκείνη την ημέρα [του δημοψηφίσματος]. Δεν είναι δυνατόν να αποκατασταθεί η εταιρική σχέση, η οποία εξαλείφθηκε πλήρως με το πραξικόπημα που οργάνωσε, μαζί με τους Έλληνες”.
Ο Ερντογάν επανέλαβε την πλήρη υποστήριξή του στην πρόταση του νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ για οριστική διχοτόμηση της Κύπρου και λύση δυο κρατών. “Σήμερα υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί, δύο χωριστές δημοκρατικές οντότητες και δύο ξεχωριστά κράτη στην Κύπρο. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Τατάρ, πρέπει να συζητηθεί και να διαπραγματευτεί μια λύση δύο κρατών με βάση την ισότητα στην κυριαρχία. Η βούληση του λαού της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου εκφράστηκε στις τελευταίες εκλογές. Οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν να μοιραστούν την πολιτική εξουσία και την ευημερία ισομερώς με τους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι είναι συνιδιοκτήτες του νησιού, και αυτός είναι ο λόγος που αποφεύγουν συνεχώς να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Τουρκοκύπριους για πόρους από τους υδρογονάνθρακες. Ως εγγυήτρια, ούτε εμείς ούτε η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου μπορούμε να ανεχτούμε πια αυτά τα διπλωματικά παιχνίδια.”
“Θα ξεκινήσει νέα εποχή με το άνοιγμα των Βαρωσίων”
Ο Ερντογάν συνεχάρη τον Τατάρ για το παράνομο άνοιγμα των Βαρωσίων, λέγοντας πως το “Maraş” [Βαρώσια] “θα ξαναζωντανεύσει σε σύντομο χρονικό διάστημα και δεν θα είναι πλέον σύμβολο καταστροφής”, ενώ κατηγόρησε τον Μουσταφά Ακιντζί και τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ χωρίς να τους κατονομάσει πως “όσοι νιώθουν άβολα με αυτό το βήμα κάνουν τυμβωρυχία με τα θύματα. Τα μόνα θύματα στην Κύπρο είναι οι Τουρκοκύπριοι που αγνοούνται εδώ και χρόνια και των οποίων τα δικαιώματα καταπατώνται συνεχώς” είπε ο Τούρκος Πρόεδρος και πρόσθεσε πως “ο στόχος του βήματος που έγινε στο Maraş [Βαρώσια] δεν είναι να δημιουργήσει νέα προβλήματα, αντίθετα, αλλά να εξαλείψει τα υπάρχοντα.”
“Θα συνεχίσουμε τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι να επιτευχθεί δίκαιη συμφωνία”
Ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και επέμεινε πως η Τουρκία θα συνεχίσει τις θαλάσσιες έρευνες μέχρι να επιτευχθεί “δίκαιη λύση” και πως τα γεγονότα του τελευταίου διαστήματος “έδειξαν την ισχυρή μας βούληση σε αυτό το ζήτημα”. “Δεν στερούμε τα δικαιώματα κανενός. Προσπαθούμε μόνο να αποτρέψουμε το ελλαδο-ελληνοκυπριακό δίδυμο να σφετεριστεί τα δικαιώματά μας. Πιστεύουμε ότι η λύση του προβλήματος δεν είναι μέσω της κλιμάκωσης της έντασης, αλλά μέσω των διαπραγματεύσεων. Η διπλωματία και οι διαπραγματεύσεις είναι ο συντομότερος τρόπος για να έρθουμε σε έναν κοινό παρονομαστή. Η πρότασή μας για μια Διάσκεψη για τη Μεσόγειο είναι μια ειλικρινής έκφραση της βούλησής μας. Η επιθυμία μας είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση να μην αφήσει στο κενό την πρότασή μας και να αποφύγουμε μέτρα που θα περιπλέξουν τη λύση εν ονόματι της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.”