Από το Kappa Newsdesk
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει να σκληραίνει τη στάση της απέναντι στην Τουρκία, ύστερα και από την προκλητική επίσκεψη του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα της Κύπρου και την περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων. Το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας συζητήθηκε στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών την Πέμπτη, ενώ στο ζήτημα αναφέρθηκε και η Άνγκελα Μέρκελ μετά τη λήξη της τηλεδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Υπουργοί Εξωτερικών ΕΕ: Απαιτείται ριζική αλλαγή της συμπεριφοράς της Τουρκίας
Στα συμπεράσματα της τηλεδιάσκεψης των Υπουργών Εξωτερικών αναφέρεται πως “οι Υπουργοί συζήτησαν την περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και επιβεβαίωσαν την αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Κύπρο και την Ελλάδα. Οι πρόσφατες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας σχετικά με την Κύπρο θεωρήθηκαν αντίθετες προς τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και πως προκαλούν περαιτέρω εντάσεις”. Αναφέρεται επίσης πως “είναι σημαντικό να κατανοήσει η Τουρκία πως η συμπεριφορά της διευρύνει το χάσμα της από την ΕΕ”. “Για να υπάρξει επιστροφή σε θετική ατζέντα, όπως επιθυμούμε, θα απαιτήσουμε τη ριζική αλλαγή της συμπεριφοράς από την τουρκική πλευρά”, σημειώνεται στα συμπεράσματα και προστίθεται πως “το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πάρει κρίσιμες αποφάσεις τον επόμενο μήνα, ενώ ο χρόνος κυλά και πλησιάζουμε σε μια καθοριστική στιγμή για τις σχέσεις μας με την Τουρκία”.
Μέρκελ: Τα πράγματα δεν έχουν εξελιχθεί με την Τουρκία όπως θα θέλαμε
Το ζήτημα της Τουρκίας δεν συζητήθηκε μεν ανάμεσα στους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά η Καγκελάριος της Γερμανίας ρωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. Η Άνγκελα Μέρκελ απάντησε για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας πως “δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου, αλλά το ζήτημα της Τουρκίας, αυτό είναι βέβαιο. Αυτό που μπορώ να πω είναι πως μέχρι στιγμής τα πράγματα δεν έχουν εξελιχθεί όπως θα θέλαμε”.
Μάας: Εάν δεν δούμε θετικά σήματα από την Τουρκία, τότε θα έχουμε μια δύσκολη συζήτηση τον Δεκέμβριο
Στο ζήτημα τοποθετήθηκε και ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος δήλωσε πριν την έναρξη της τηλεδιάσκεψης του Συμβουλίου Υπουργών πως “εξαρτάται από την Τουρκία τι είδους απόφαση θα ληφθεί τον Δεκέμβριο”. “Εάν δεν δούμε θετικά σήματα από την Τουρκία μέχρι τον Δεκέμβριο, παρά μόνο προκλήσεις όπως η επίσκεψη Ερντογάν στη βόρεια Κύπρο, τότε θα οδηγηθούμε σε μια δύσκολη συζήτηση”, τόνισε ο Μάας και πρόσθεσε πως “το ζήτημα της επιβολής κυρώσεων θα έρθει τότε σίγουρα ξανά στο τραπέζι”.
Δένδιας: Δεν φαίνεται να υπάρχει περιθώριο για θετικό διάλογο με την Τουρκία
Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε στη τηλεδιάσκεψη πως “δυστυχώς, με υπευθυνότητα της Τουρκίας, δεν φαίνεται να υπάρχει περιθώριο για ‘θετικό διάλογο με την Τουρκία”, και ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση “να προετοιμάσει και να υιοθετήσει άμεσα τα κατάλληλα μέτρα που θα αναγκάσουν την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο”. Ο Νίκος Δένδιας, σύμφωνα με πηγή του Υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρθηκε διεξοδικά στις συνεχιζόμενες παράνομες προκλητικές τουρκικές ενέργειες και συγκεκριμένα επισήμανε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 1-2 Οκτωβρίου είχε αποφασίσει να ξεκινήσει ένα “θετικό διάλογο” με την Τουρκία, υπό τον σαφή όρο “ότι η Τουρκία θα προέβαινε σε εποικοδομητικές προσπάθειες προκειμένου να σταματήσουν οριστικά οι παράνομες ενέργειες εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου”. Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών φέρεται να υπογράμμισε στο πλαίσιο αυτό, ότι η Τουρκία έκανε ακριβώς το αντίθετο, κλιμακώνοντας τις παράνομες ενέργειές της σε περιοχή που επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, και ουσιαστικά αγνοεί την πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για οποιαδήποτε προοπτική βελτίωσης των σχέσεών της με την ΕΕ και τα κράτη-μέλη της. Επίσης ο Νίκος Δένδιας μίλησε για την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα Βαρώσια, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η περίκλειστη πόλη “δεν είναι χώρος για πικ-νικ” και πως η ενέργεια αυτή αποτελεί προσβολή για όλους τους Κυπρίους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Επανέλαβε επί τούτου, ότι η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την ενέργεια αυτή, που παραβαίνει ανοιχτά αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.