Ακάρ: Τα προβλήματά μας με την Ελλάδα μπορούν να λυθούν στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων

Από το Kappa Newsdesk

Νέα πρόσκληση προς την Ελλάδα για διαπραγματεύσεις επί όλων των διμερών διαφορών απηύθυνε ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, χωρίς αυτήν τη φορά να κατηγορήσει την Αθήνα ότι αποφεύγει την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ο Τούρκος Υπουργός έκανε δηλώσεις κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον πρέσβη της Γερμανία στην Άγκυρα Γιούργκεν Σουλτς στο τουρκικό Υπουργείο Άμυνας, και αναφέρθηκε αποκλειστικά στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και τον μεσολαβητικό ρόλο που διαδραμάτισε η Γερμανία το καλοκαίρι και το φθινόπωρο κατά τη διάρκεια της ελληνοτουρκικής κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκεριμένα ο Χουλουσί Ακάρ δήλωσε:

Όπως έχουμε δηλώσει επανειλημμένα από την πρώτη μέρα σε κάθε περίσταση, είμαστε υπέρ του διεθνούς δικαίου. Επιθυμούμε και αναμένουμε την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και των διμερών συμφωνιών. Δίνουμε μεγάλη σημασία στις σχέσεις καλής γειτονίας σε αυτό το θέμα. Πιστεύουμε ότι όλα τα προβλήματα πρέπει να επιλυθούν μέσω διαπραγματεύσεων, πρέπει να βρούμε πολιτικές λύσεις. Πολλά από τα θέματα έχουν τεθεί στην ημερήσια διάταξη στο πλαίσιο των εργασιών που έχουν γίνει μέχρι στιγμής. Θα υπάρξουν συστηματικές συζητήσεις, αφενός η πρωτοβουλία για τις διερευνητικές επαφές, και αφετέρου οι συζητήσεις στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Περιμένουμε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες συμφωνήθηκαν ως αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων, οι οποίες ήταν σημαντικές για εμάς. Πιστεύουμε πραγματικά ότι τα προβλήματά μας μπορούν και πρέπει να επιλυθούν στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων.

Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας ευχαρίστησε επίσης τη Γερμανία για τη διαμεσολάβησή της. “Η συμβολή σας υπήρξε πολύ σημαντική. Αναμένουμε τη συνέχιση αυτής της συμβολής όσον αφορά τα προβλήματα ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα, καθώς και τη συνέχιση της αντικειμενικής αξιολόγησης, την οποία θα ήθελα να πω πως αναμένουμε και από όλους τους τρίτους”.

Σύμφωνα με το Anadolu, ο Γερμανός διπλωμάτης δήλωσε πως η Γερμανία ελπίζει οι εντάσεις να επιλυθούν το συντομότερο δυνατό και πως ο καλύτερος δρόμος για αυτό είναι οι διμερείς συνομιλίες.