Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Επιπλέον 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Pfizer/BioNTech

Από το Kappa Newsdesk

Επιπλέον 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Comirnaty της Pfizer/BioNTech κατά της COVID-19 εξασφάλισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα κράτη-μέλη της Ένωσης, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε νέες οδηγίες χρήσης του συγκεκριμένου εμβολίου που μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση κατά 20% του αριθμού των εμβολιαζομένων.

Με το πρόγραμμα εμβολιασμών να καθυστερεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε με την κοινοπραξία Pfizer/BioNTech τον διπλασιασμό της ποσότητας προμήθειας του συγκεκριμένου εμβολίου, στις συνολικά 600 εκατομμύρια δόσεις. 75 εκατομμύρια δόσεις θα είναι διαθέσιμες ήδη κατά το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς και οι υπόλοιπες 225 εκατομμύρια δόσεις θα είναι διαθέσιμες μέχρι το τέλος του έτους. Η Κομισιόν θα έχει το δικαίωμα να μην ενεργοποιήσει προμήθεια 100 εκατομμυρίων δόσεων, εάν προκύψει υπερεπάρκεια από τα υπόλοιπα εμβόλια.

Συνολικά μέσω των συμφωνιών που έχει συνάψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ένωση έχει εξασφαλίσει έως και 2,3 δισεκατομμύρια δόσεις, και από τις δυο διαφορετικές τεχνολογίες των εμβολίων για τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 και το σύνδρομο COVID-19.

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Έξι δόσεις του εμβολίου από ένα μπουκαλάκι Στα τέλη Ιανουαρίου η αδειοδότηση της AstraZeneca/Οξφόρδη

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε την Παρασκευή νέες επικαιροποιημένες οδηγίες χρήσης του εμβολίου Comirnaty της Pfizer/BioNTech, με τις οποίες μπορούν να εξαχθούν έξι δόσεις του εμβολίου από κάθε μπουκαλάκι, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και με συγκεκριμένες σύρριγγες και βελόνες. Με το νέο πρωτόκολλο του EMA μπορεί να αυξηθεί κατά 20% ο αριθμός των εμβολιαζομένων με τον υφιστάμενο αριθμό εμβολίων.

Παράλληλα ανακοινώθηκε πως η κοινοπραξία AstraZeneca/Οξφόρδη κατέθεσε νέα στοιχεία για το εμβόλιό της και αναμένεται να καταθέσει επίσημη αίτηση για αδειοδότηση την επόμενη εβδομάδα, ενώ η αδειοδότηση αναμένεται στα τέλη Ιανουαρίου, υπό την προϋπόθεση της ομαλής εξέλιξης των στοιχείων και της αξιολόγησης.

Τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την εξέλιξη της πανδημίας

Το γραφείο του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε την Παρασκευή πως θα υπάρξει έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών στις 21 Ιανουαρίου για να συζητηθεί η εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός των Ευρωπαίων πολιτών.

Δείτε εδώ τις δηλώσεις της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τις προμήθειες εμβολίων από την ΕΕ: