Από το Kappa Newsdesk
Ο υποψήφιος νέος Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν αποκάλεσε “απαράδεκτες” τις ενέργειες της Τουρκίας σε σχέση με την αγορά των S-400 και την προκλητική της συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη, τη Συρία και τον Καύκασο, κατά τη διάρκεια της ακρόασής του στη Γερουσία το βράδυ της Τρίτης, και πρόσθεσε πως η νέα Κυβέρνηση Μπάιντεν “θα εξετάσει” εάν θα πρέπει να επιβληθούν νέες κυρώσεις στην Άγκυρα.
Ο 58χρονος έμπειρος διπλωμάτης επιλέχθηκε από τον εκλεγμένο νέο Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να διαδεχθεί τον Μάικ Πομπέο στην ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και προσήλθε στην Επιτροπή Εξωτερικών της αμερικανικής Γερουσίας για να τοποθετηθεί επί της εξωτερικής πολιτικής που σκοπεύει να ακολουθήσει και να απαντήσει στις ερωτήσεις των γερουσιαστών. Κατά τη διάρκεια της τετράωρης ακρόασης ο Μπλίνκεν ρωτήθηκε από τον γερουσιαστή Λίντσεϊ Γρέιαμ για το ζήτημα της αγοράς από την Τουρκία των ρωσικών S-400 και απάντησε πως “είναι απαράδεκτο ένας λεγόμενος στρατηγικός μας εταίρος να βρίσκεται σε κοινή γραμή με έναν από τους μεγαλύτερους στρατηγικούς μας ανταγωνιστές, τη Ρωσία”. Πρόσθεσε δε πως “θα πρέπει να δούμε εάν χρειάζεται να γίνουν περισσότερα πράγματα” σε σχέση με τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Άγκυρα για την παραβίαση του νόμου CAATSA.
“Η Τουρκία εν πολλοίς δεν συμπεριφέρεται ως σύμμαχος”
Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, γνωστός για τις φιλελληνικές του θέσεις, ρώτησε τον Μπλίνκεν εάν έχει καθαρή εικόνα ως προς τις “αποσταθεροποιητικές” ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή, και ειδικότερα τη Συρία, τις παράνομες γεωτρήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, τις αξιώσεις επί της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Ελλάδας με προέκταση έως τη Λιβύη, και την παρέμβασή της στον πόλεμο στον Καύκασο, όπως επίσης και για τις φυλακίσεις εκατοντάδων δικηγόρων και δημοσιογράφων, τις περισσότερες από κάθε χώρα του κόσμου. Ο υποψήφιος νέος Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ απάντησε: “Έχουμε πολύ καθαρή εικόνα. Κατ’ ουσίαν η Τουρκία είναι ένας σύμμαχος, ο οποίος εν πολλοίς δεν συμπεριφέρεται όπως πρέπει για σύμμαχος. Και αυτό είναι μια πολύ πολύ σημαντική πρόκληση για εμάς, και έχουμε πολύ ξεκάθαρη εικόνα για αυτό”.
Δείτε εδώ ολόκληρη την ακρόαση του Άντονι Μπλίνκεν στην Επιτροπή Εξωτερικών της Γερουσίας: