Σύλληψη του Ναβάλνι από τις ρωσικές αρχές στο αεροδρόμιο της Μόσχας

Από το Kappa Newsdesk

Η ρωσική δικαστική αστυνομία συνέλαβε τον ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι το βράδυ της Κυριακής στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας, μόλις εκείνος είχε αφηχθεί από το Βερολίνο όπου είχε νοσηλευθεί μετά την επίθεση με χημικές ουσίες που είχε δεχθεί τον περασμένο Αύγουστο.

Οι ρωσικές αρχές είχαν ανακοινώσει εδώ και ημέρες πως θα συνελάμβαναν τον Ναβάλνι μόλις εκείνος επέστρεφε στη Μόσχα, καθώς θεωρούν ότι έχει παραβιάσει τους όρους αναστολής της φυλάκισής του που του είχε επιβληθεί το 2017. Σύμφωνα με ανακοίνωση της δικαστικής αστυνομίας, ο Ναβάλνι θα κρατηθεί μέχρι να αποφανθεί το αρμόδιο δικαστήριο για το αν πρέπει να επιστρέψει στη φυλακή.

Αναγκαστική αλλαγή αεροδρομίου και συλλήψεις

Το αεροσκάφος της γραμμής Βερολίνο-Μόσχα της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας Pobeda υποχρεώθηκε από την ρωσική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας να προσγειωθεί τελικά στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας και όχι στο αεροδρόμιο Βνούκοβο, όπου ήταν προγραμματισμένο να προσγειωθεί. Στο αεροδρόμιο Βνούκοβο είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς εκατοντάδες οπαδοί του Ναβάλνι, οι οποίοι περίμεναν να τον υποδεχθούν ως ήρωα, αλλά η ρωσική αστυνομία προέβη σε δεκάδες συλλήψεις.

Διεθνείς αντιδράσεις

Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας και ηγετών ξένων χωρών. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε πως “η κράτηση του Αλεξέι Ναβάλνι κατά την άφιξή του στη Μόσχα είναι απαράδεκτη. Καλώ τις ρωσικές αρχές να τον απελευθερώσουν αμέσως”. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε πως “οι ρωσικές αρχές πρέπει να σεβαστούν τα δικαιώματα του Ναβάλνι και να τον απελευθερώσουν αμέσως. Η πολιτικοποίηση της δικαιοσύνης είναι απαράδεκτη”. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε πως “δεν κατέβαλαν τον Ναβάλνι με δηλητήριο, δεν θα τον καταβάλουν και με φυλάκιση. Ας γίνει η αλληλεγγύη μας η δύναμή του”. Ο μέλλων Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ δήλωσε πως “ο φόβος της ρωσικής Κυβέρνησης απέναντι στην νόμιμη αντιπολίτευση φάνηκε σε πλήρη ανάπτυξη ξανά σήμερα με τη σύλληψη του Ναβάλνι. Ο Πούτιν πρέπει να τον απελευθερώσει και να εμπλακεί σε πολιτικό διάλογο αντί να κρύβεται φοσβισμένος στη γωνία. Ο ρωσικός λαός αξίζει κάτι καλύτερο”. Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του εκλεγμένου Προέδρου Μπάιντεν δήλωσε “Ο κύριος Ναβάλνι πρέπει να απελευθερωθεί αμέσως, και οι δράστες της εξοργιστικής επίθεσης κατά της ζωής του πρέπει να λογοδοτήσουν. Οι επιθέσεις του Κρεμλίνου κατά του κυρίου Ναβάλνι δεν είναι μόνο παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και προσβολή του ρωσικού λαού που θέλει η φωνή του να ακουστεί”.

Δείτε το βίντεο με τη στιγμή που ο Ναβάλνι αποχαιρετά τη σύζυγό του και συλλαμβάνεται από τη ρωσική δικαστική αστυνομία στον χώρο ελέγχου διαβατηρίων του αεροδρομίου Σερεμέτιεβο της Μόσχας: