Από το Kappa Newsdesk
Η πρώτη επικοινωνία ανάμεσα στην Κυβέρνηση Μπάιντεν και την Κυβέρνηση της Τουρκίας πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης, με την τηλεφωνική συνομιλία ανάμεσα στον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου Τζέικ Σάλιβαν και τον επικεφαλής σύμβουλο του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν Ιμπραήμ Κάλιν.
“Ανησυχία” για τους S-400
Σύμφωνα με ανακοίνωση της εκπροσώπου του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Τζέικ Σάλιβαν “υπογράμμισε” τη βούληση της αμερικανικής Κυβέρνησης “να χτίσει εποικοδομητικές αμερικανοτουρκικές σχέσεις, να διευρύνει τα πεδία συνεργασίας και να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις διαφωνίες”. Ο Σάλιβαν “μετέφερε τη πρόθεση της Κυβέρνησης Μπάιντεν να ενδυναμώσει την διατλαντική ασφάλεια μέσω του ΝΑΤΟ, εκφράζοντας ανησυχία για το γεγονός ότι η προμήθεια του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 υπονομεύει τη συνοχή και αποτελεσματικότητα της Συμμαχίας”.
“Θετική υποδοχή των διερευνητικών συνομιλιών”
Ο Αμερικανός αξιωματούχος “υποδέχθηκε θετικά” την επανάληψη των διερευνητικών συνομιλιών ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα, και “εξέφρασε την υποστήριξή του” στην πρόθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες να επανεκκινήσει τις συνομιλίες για το Κυπριακό.
Ο Τζέικ Σάλιβαν “υπογράμμισε τη γενική δέσμευση της Προεδρίας Μπάιντεν στην υποστήριξη των δημοκρατικών θεσμών και του κράτους δικαίου”. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι δύο αξιωματούχοι συμφώνησαν να συνεργαστούν “για τις παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η πανδημία της COVID-19 και η κλιματική αλλαγή, και να συνεργαστούν στενά στα περιφερειακά ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος”.
Τουρκική Προεδρία: Συζητήθηκαν η Συρία, η Λιβύη, ο Καύκασος και το Αφγανιστάν
Πηγή της τουρκικής Προεδρίας που μίλησε στο κρατικό πρακτορείο Anadolu, ανέφερε πως η συνομιλία των δυο αξιωματούχων διήρκεσε μια ώρα και πως εκτός από τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, των S-400 και του Κυπριακού, συζητήθηκε επίσης η κατάσταση στη Συρία, με έμφαση την κρίση στο Ίντλιμπ, η Λιβύη, ο Καύκασος και το Αφγανιστάν. Όπως ανέφερε η πηγή της τουρκικής Προεδρίας, “αναμένεται μια ισχυρό, βιώσιμο και εποικοδομητικό μοντέλο σχέσης για την νέα περίοδο”, και πως κατά την τηλεφωνική επικοινωνία υπήρξε συναίνεση ως προς την ενίσχυση του NATO και την ανάληψη πρωτοβουλιών για την ενλισχυση της περιφερειακής και παγκόσμιας ειρήνης και σταθερότητας.