Η ‛δύσκολη’ αποστολή του Μάριο Ντράγκι

Από το Kappa Newsdesk

“Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη στιγμή”, είπε την Τετάρτη ο “Σούπερ Μάριο” Ντράγκι μόλις ανέλαβε από τον Πρόεδρο της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα την εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης “εθνικής ενότητας”, δείχνοντας ότι έχει σαφή αντίληψη της πρόκλησης με την οποία είναι αντιμέτωπος. Ο Καθηγητής Μακροοικονομίας, πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs και τέως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανέλαβε μια εξαιρετικά ευαίσθητη και δύσκολη αποστολή, που είναι αφενός να βρει αρκετούς συμμάχους στο ιταλικό Κοινοβούλιο, και αφετέρου να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Ιταλών πολιτών, που είναι εξαιρετικά δύσπιστοι απέναντι σε Κυβερνήσεις τεχνοκρατών, ειδικά μετά την εμπειρία της διακυβέρνησης Μόντι.

Η κυβερνητική κρίση στην Ιταλία, που ξεκίνησε από τον τορπιλισμό της Κυβέρνησης Κόντε από τον “ανήσυχο” Ματέο Ρέντσι, βρίσκει τη χώρα σε μια πραγματικά “δύσκολη στιγμή”, καθώς η Οικονομία βρίσκεται σε τέλμα, η πανδημία δεν υποχωρεί σε ικανοποιητικό βαθμό ενώ επίκειται και τρίτο κύμα, και με το πολιτικό σύστημα να μην μπορεί κοινό τόπο για το πως πρέπει να διατεθούν τα δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ που θα λάβει η χώρα ως ενίσχυση από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. “Η επίγνωση του επείγοντος της κατάστασης απαιτεί απαντήσεις που θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, και με αυτήν την ελπίδα ανταποκρίνομαι στην πρόταση του Προέδρου”, ανέφερε ο 73χρονος Ντράγκι και πρόσθεσε πως είναι βέβαιος πως “θα προκύψει ενότητα και δυνατότητα υπεύθυνης απάντησης μέσα από τις διαβουλεύσεις με τα κόμματα, τις κοινοβουλευτικές ομάδες και τους κοινωνικούς φορείς”.

Ερωτηματικό η Κεντροδεξιά αλλά και το Κίνημα 5 Αστέρων

Η αναζήτηση κοινοβουλευτικής στήριξης ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης από τον Ντράγκι, ο οποίος επιδιώκει την ευρύτερη δυνατή πλειοψηφία για να δικαιολογήσει την εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης “εθνικής ενότητας”, αλλά και να έχει επαρκή πολιτικό χώρο για την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τη διάθεση του πακέτου του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι μόνοι σίγουροι υποστηρικτές του εντολοδόχου υποψήφιου Πρωθυπουργού είναι το Δημοκρατικό Κόμμα, το κόμμα “Italia Viva” του Ματέο Ρέντσι, το “Più Europa” της Έμα Μπονίνο και κάποιοι ανεξάρτητοι βουλευτές και γερουσιαστές. Το σύνολο όμως των εδρών των βέβαιων υποστηρικτών μιας Κυβέρνησης Ντράγκι φτάνει οριακά τις 150~160, όταν για την πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή απαιτούνται τουλάχιστον 315 έδρες.

Σε δίλημμα βρίσκεται το κεντροδεξιό κόμμα Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που διαθέτει μια ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα με 91 έδρες, καθώς ο “Καβαλιέρε” και τα στελέχη του κόμματός επιθυμούν την στήριξη του Ντράγκι, αλλά δεν θέλουν να διαφοροποιηθούν από τα άλλα δυο κόμματα της λεγόμενης Κεντροδεξιάς, τη Lega του Ματέο Σαλβίνι και το ανερχόμενο δημοσκοπικά ακροδεξιό κόμμα Fratelli d’Italia υπό την Τζόρτζια Μελόνι. Ο Σαλβίνι είναι μεν αρνητικός αλλά αφήνει και ένα παράθυρο υποστήριξης στην περίπτωση που ο Ντράγκι συμφωνήσει σε μια σειρά από οικονομικές μεταρρυθμίσεις και μείωση της φορολογίας. Οι FdI είναι γενικά αρνητικοί αλλά αφήνουν να διαρρεύσει ότι μπορεί και να δηλώσουν παρών στη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης.

Σε δύσκολη θέση βρίσκεται το Κίνημα 5 Αστέρων, καθώς ο Μάριο Ντράγκι είναι ένα εξαιρετικά αρνητικό πρόσωπο για την εκλογική βάση του κόμματος και τυχόν στήριξη μιας Κυβέρνησης τεχνοκρατών υπό τον πρώην κεντρικό τραπεζίτη της Ευρωζώνης ενδέχεται να οδηγήσει ακόμη και στη διάλυση του λαϊκιστικού αυτού κινήματος. Το κόμμα της Αριστεράς “Liberi e Uguali” που διαθέτει 12 έδρες δηλώνει θετικό προς τη στήριξη μιας Κυβέρνησης υπό τον Ντράγκι, υπό την προϋπόθεση όμως ότι αυτό δεν θα τυγχάνει της στήριξης της Lega και των FdI.

Ρυθμιστικός παράγοντας και οι πρόωρες εκλογές

Ενώ οι επόμενες εθνικές εκλογές είναι προγραμματισμένο να γίνουν τον Μάιο του 2023, οι ηγεσίες των κομμάτων συνυπολογίζουν σοβαρά και το ενδεχόμενο διενέργειας πρόωρων εκλογών, το οποίο ο Πρόεδρος Ματαρέλα έχει δηλώσει πως θέλει να αποφύγει, αλλά θα καταστεί μάλλον αναπόφευκτο σε περίπτωση που ο Ντράγκι αποτύχει να συγκεντρώσει την εμπιστοσύνη του Κοινοβουλίου. Υπέρ της διενέργειας πρόωρων εκλογών τάσσονται ανοικτά η Lega και οι FdI, ενώ κατά των πρόωρων εκλογών τάσσονται όλα σχεδόν τα υπόλοιπα κόμματα, με προεξάρχον το Κίνημα 5 Αστέρων, το οποίο βρίσκεται σε δημοσκοπική καθίζηση.