Οργανωμένο δίκτυο προπαγάνδας και επιρροής από τον Ερντογάν στη Γαλλία: υπηρεσίες ασφαλείας

Από το Kappa Newsdesk

Ένα εκτεταμένο και καλά οργανωμένο δίκτυο προπαγάνδας, κατασκοπίας και καταστολής αντιφρονούντων έχει στηθεί στη Γαλλία από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και κομματικά όργανα του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπό τον μανδύα τουρκόφωνων σχολείων και ισλαμικών τεμενών. Αυτό είναι το συμπέρασμα εκθέσεων που έχουν συνταχθεί από τις γαλλικές υπηρεσίες ασφαλείας και έχουν τεθεί υπόψη της γαλλικής Κυβέρνησης και του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Journal du Dimanche.

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, οι εκθέσεις στάλθηκαν στο Εlysée από τη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφάλειας (DGSI), τη Γενική Διεύθυνση Εξωτερικής Ασφάλειας (DGSE) και τη Διεύθυνση Πληροφοριών της Αστυνομίας (DRPP) στα τέλη Οκτωβρίου 2020, και αποκαλύπτουν το πεδίο, τις μορφές και τους στόχους μιας πραγματικής στρατηγικής διείσδυσης που ξεκίνησε από την Άγκυρα μέσω δικτύων που διευθύνονται από την τουρκική πρεσβεία στο Παρίσι και την MIT, την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών. Αυτοί οι “φορείς επιρροής”,  που επισημαίνουν οι Γάλλοι εμπειρογνώμονες, εστιάζονται κυρίως σε Τούρκους μετανάστες, αλλά και μέσω μουσουλμανικών οργανώσεων, ακόμη και πρόσφατα στην τοπική πολιτική ζωή, μέσω της υποστήριξης που δόθηκε σε συγκεκριμένα μέλη της τουρκικής κοινότητας που εκλέχθηκαν σύμβουλοι σε δήμους και περιφέρειες της χώρας.

Σχολεία όπου όλοι οι Τούρκοι δάσκαλοι “είναι όργανα στο AKP”

Το πρωτοσέλιδο της γαλλικής εφημερίδας Le Journal du Dimanche [7/2/2021]

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι γαλλικές υπηρεσίες ασφαλείας διατηρούσαν ένα επίπεδο συνεργασίας με τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Τουρκίας. Ο Μανουέλ Βαλς, πρώην Υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας στο διάστημα από το 2012 έως το 2014, αναφέρει πως υπήρχε “καλή συνεργασία”, όσον αφορά την επιτήρηση της κουρδικής αυτονομιστικής οργάνωσης PKK, τις προσφυγικές ροές και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Προσθέτει όμως: “Μέσα σε ένα είδος αφέλειας, δεν είδαμε έγκαιρα το διπλό παιχνίδι του Ερντογάν. Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία ήταν η εξέλιξη που αποκάλυψε το πραγματικό του πρόσωπο και τις πραγματικές του προθέσεις”.

Σύμφωνα με τις γαλλικές υπηρεσίες, το καθεστώς της Άγκυρας έχει θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο “ελέγχου της τουρκικής κοινότητας”, χάρη σε ενός δικτύου περίπου 650 τουρκικών μεταναστευτικών ενώσεων, το οποίο συντονίζεται από μια συνομοσπονδία που απλώνεται όχι μόνο στη Γαλλία αλλά και στη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ολλανδία. Από την άνοδό του στην εξουσία το 2003, ο Ερντογάν έχει μεγάλη δημοφιλία ανάμεσα στην τουρκική διασπορά, ιδιαίτερα στη Γαλλία και σε όλη τη βόρεια Ευρώπη. Αυτή η βάση του επιτρέπει ταυτόχρονα να έχει έναν ενισχυτή για την προπαγάνδα του, να παρακολουθεί τους εξόριστους αντικαθεστωτικούς και να “καταστέλλει εν τη γενέσει τους τα κινήματα της αντιπολίτευσης”. “Θέλει να εξαλείψει οποιαδήποτε διαφωνία”, ανέφερε ένας αξιωματούχος του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Στοχεύοντας μακροπρόθεσμα, η τουρκική Κυβέρνηση έχει επενδύσει επίσης στη δημιουργία ενός δικτύου σχολείων για την εκπαίδευση των παιδιών σύμφωνα με τις ισλαμιστικές αρχές του AKP. “Το πρόβλημα είναι ότι εκπαιδεύει μελλοντικούς πολίτες διπλής εθνικής ταυτότητας”, ανέφερε ένας αξιωματούχος στη Journal du Dimanche. “Γάλλοι που διαπαιδαγωγούνται από ένα ξένο κράτος για να είναι επιρρεπείς σε ισλαμιστικές θέσεις”. Η διδασκαλία παρέχεται από Τούρκους δασκάλους, που όλοι τους “είναι όργανα του AKP”, ως μέρος του γαλλικού εκπαιδευτικού συστήματος ELCO [διδασκαλία της γλώσσας και του πολιτισμού της χώρας προέλευσης], το οποίο ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει να καταργήσει. Βασίζεται επίσης σε ένα τουρκικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, το οποίο ονομάζεται Maarif. Ιδρύθηκε το 2016 από Τούρκους θεολόγους και εκπαιδευτικούς που ελέγχονται από το AKP, και εμφανίζεται ως δίκτυο ιδιωτικών ιδρυμάτων, διατηρώντας υποδομές και υποκαταστήματα σε 60 χώρες, με αντικείμενο την “πολιτιστική επιρροή της Τουρκίας”.

Για τις γαλλικές υπηρεσίες ασφαλείας, ο πραγματικός στόχος του τουρκικού ιδρύματος είναι μάλλον “η προώθηση της εκπαίδευσης σύμφωνα με την ισλαμιστική-εθνικιστική γραμμή που υποστηρίζει το AKP”. Ο γαλλικός κλάδος του Maarif έχει την έδρα του στην περιφέρεια της Αλσατίας, όπου υπάρχει πολυάριθμη τουρκική κοινότητα, και παρακολουθείται στενά από τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες θεωρούν αυτά τα σχολεία “τόπους διάδοσης της ιδεολογίας του AKP” καθώς και “χώρους συλλογής πληροφοριών”. Μια από τις εκθέσεις που έφτασαν στο γραφείο του Γάλλου Πρόεδρου, αναφέρει σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, πως οι Τούρκοι εκπαιδευτικοί που αποσπάστηκαν από την Τουρκία για το ELCO είναι πιθανό “να συγκεντρώσουν πληροφορίες ή να παρέχουν κάλυψη σε πράκτορες της MIT ”, υπονοώντας ότι κάτω από τον μανδύα των δασκάλων κρύβονται συνεργάτες και εκπαιδευτές Τούρκων κατάσκοπων.

Οργανωμένη διάδοση του Ισλαμισμού και της επιρροής του Ερντογάν

Μια άλλη οργάνωση που βρίσκεται υπό τη στενή παρακολούθηση των γαλλικών αρχών είναι η “Ένωση Διεθνών Δημοκρατών” [Union of International Democrats – UID], η οποία φέρεται να στοχεύει στη διείσδυση οπαδών του Ερντογάν και του AKP σε ευρωπαϊκούς θεσμούς και κέντρα εξουσίας. και  Το γαλλικό της υποκατάστημα, το οποίο δημιουργήθηκε το 2006, βασίζεται σε επτά τοπικές ενώσεις που είναι υπεύθυνες για την προώθηση των ομάδων πίεσης υπέρ του Ερντογάν, προκειμένου να “βελτιωθεί η εικόνα” του τουρκικού καθεστώτος, “οργανώνοντας διαδηλώσεις” και παρέχοντας υλικοτεχνική υποστήριξης “στο AKP. Η οργάνωση έχει ένα κίνημα για νέους, με επικεφαλής έναν 32χρονο Γαλλο-Τούρκο, και ένα τμήμα γυναικών, με επικεφαλής έναν Τούρκο μετανάστη που είναι ύποπτος ότι έχει άμεση σχέση με έναν πρώην πράκτορα της MIT και έναν ανώτερο Τούρκο διπλωμάτη, ο οποίος, σύμφωνα με την DGSI, “του δίνει οδηγίες, ιδίως στο πλαίσιο της υπεράσπισης της εικόνας της Τουρκίας στη Γαλλία και της υποστήριξης της εξουσίας του Ερντογάν”.

Στην ιδεολογική προπαγάνδα προστίθεται και η διάδοση του Ισλαμισμού, η οποία ενορχηστρώνεται από δύο κινήματα: την Επιτροπή Συντονισμού των Τούρκων Μουσουλμάνων στη Γαλλία (CCMTF) και το ισλαμιστικό Millî Görüş [“Εθνικό Όραμα”], τα οποία οι εμπειρογνώμονες των υπηρεσιών πληροφοριών αναφέρουν ότι στοχεύουν να “διεισδύσουν στις επίσημες ισλαμικές οργανώσεις στη Γαλλία”. Από το 2017 έως το 2019, το CCMTF είχε καταφέρει να προωθήσει ένα από τα στελέχη της, τον Ahmet Ogras, στην ηγεσία του CFCM, το οποίο συγκεντρώνει τις βασικές ισλαμικές οργανώσεις στη Γαλλία. Ο Ogras μετά το 2019 αρνήθηκε την πλήρη υποταγή στην Άγκυρα, αλλά χαρακτηρίζει τον Ερντογάν ως “μοντέλο δημοκρατίας ”.

Σχέδια με στόχο να εκλέξουν Ερντογανιστές σε κρίσιμες γαλλικές πολιτικές θέσεις

Το τουρκικό δίκτυο επιρροής στη Γαλλία φέρεται, σύμφωνα με τις εκθέσεις, να προσπάθησε, μέσω εσωτερικών ελιγμών και φονταμενταλιστικών αντιπροτάσεων, να σαμποτάρει τον “χάρτη αξιών” που αποτελεί τη δήλωση προσήλωσης στη δημοκρατία που ζήτησε ο Μακρόν από τους μουσουλμάνων στη Γαλλία τον Μάρτιο του 2020. Ο γενικός γραμματέας του Mîlli Görüs στη Γερμανία Μπεκίρ Αλτάς, παρακολουθούσε τηλεφωνικά τις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της CFCM και έδινε οδηγίες στους εκπροσώπους του στη Γαλλία να σαμποτάρουν τις διαβουλεύσεις. Το CCMTF, το οποίο διαχειρίζεται 250 από τους 2.500 γαλλικούς χώρους προσευχής, συνδέεται άμεσα με την ισχυρή Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της τουρκικής Κυβέρνησης.

Τέλος, σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες, ο εισοδισμός του καθεστώτος του Ερντογάν τείνει στον επηρεασμό της “γαλλικής πολιτικής ζωής στηριζόμενος σε υποψηφίους διπλής ταυτότητας στις τοπικές εκλογές”. Αρκετά πρόσωπα που υποτάσσονται στην τουρκική εξουσία θα “διείσδυαν προσεκτικά” σε προεκλογικές λίστες, ιδίως στο Στρασβούργο, στην Κολμάρ ή στη Μυλούζ στις δημοτικές εκλογές της άνοιξης του 2020. Αυτή η υπόγεια επιχείρηση εντοπίστηκε ειδικά στην Αλσατία, γεωγραφικά κοντά στη Γερμανία, το λίκνο της τουρκικής κοινότητα στην Ευρώπη, και όπου εξακολουθεί να ισχύει το Κονκορδάτο του 1801, και εξαιρείται από την εφαρμογή του νόμου του 1905 για την κοσμικότητα, προσφέροντας εγκαταστάσεις σε θρησκευτικές οργανώσεις που υπόκεινται στον έλεγχο της Άγκυρα.

Σύμφωνα με την έκθεση της DGSI, “η Υπηρεσία μπόρεσε να παρατηρήσει ότι υπήρξε σχέδιο βάσει του οποίου εμφανίστηκαν γαλλότουρκοι υποψήφιοι σε όλες σχεδόν τις προεκλογικές λίστες στην ίδια πόλη, έτσι ώστε όποιος και να αναδεικνυόταν νικητής να έχει τουλάχιστον έναν Τούρκο σύντροφο που μπορεί να συμβάλει στην υπεράσπιση της Άγκυρας στα ζητήματα ενδιαφέροντος”. “Αυτοί οι ελιγμοί”, καταλήγουν στους εμπειρογνώμονες των μυστικών υπηρεσιών, “οδήγησαν στην εκλογή πολλών δημοτικών συμβούλων, γνωστών για τις συμπάθειές τους με το καθεστώς Ερντογάν, αλλά και για τις σχέσεις τους με τους τουρκικούς φορείς επιρροής στο έδαφος μας”. “Οι λεγόμενοι δούρειοι ίπποι”,καταλήγει η έκθεση.