54 γερουσιαστές ζητούν από τον Μπάιντεν να πιέσει την Τουρκία για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Από το Kappa Newsdesk

Επιστολή στον Τζο Μπάιντεν απέστειλαν 54 γερουσιαστές, με την οποία ζητούν από τον Αμερικανό Πρόεδρο να πιέσει την Τουρκία και τον Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και να σταματήσει την καταπίεση της αντιπολίτευσης και τις διώξεις των αντιφρονούντων.

Την επιστολή συνέταξαν ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρον Γουάιντεν, ο οποίος είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας, και ο Ρεπουμπλικανός Μαρκ Ρούμπιο, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών, και την συνυπογράφουν εξέχοντα μέλη της Γερουσίας, όπως ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ, ο Μιτ Ρόμνεϊ, ο Κρις Βαν Χόλεν, η Έιμι Κλόμπουτσαρ, η Ελίζαμπεθ Γουόρεν, ο Κόρεϊ Μπούκερ κ.ά.

Στη διακομματική επιστολή οι 54 γερουσιαστές (από τους 100 συνολικά της Γερουσίας), κατηγορούν τον Ερντογάν ότι έχει οδηγήσει την Τουρκία σε ένα αυταρχικό δρόμο, χρησιμοποιώντας αντιδημοκρατικές μεθόδους όπως περιθωριοποίηση της αντιπολίτευσης, καταστολή των αντιπολιτευτικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, εκδίωξη ανεξάρτητων δικαστών και αντικατάστασή τους με πιστούς του κόμματος AKP και φυλάκιση πολλών δημοσιογράφων.

Οι γερουσιαστές αναφέρουν συγκεκριμένα: “Η εξωτερική πολιτική του Προέδρου Ερντογάν έχει μετεξελιχεί με την πάροδο του χρόνου σε πιο επιθετική και πολεμοχαρής. Τα τελευταία χρόνια, επιτέθηκε ανενδοίαστα στους Κούρδους που υποστηρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, αγόρασε ρωσικά συστήματα αεροπορικής άμυνας παρά τις προειδοποιήσεις ότι ήταν ασύμβατα με την τεχνολογία των ΗΠΑ, και ενθάρρυνε το Αζερμπαϊτζάν να χρησιμοποιήσει βία για να διευθετήσει μια εδαφική διαμάχη με την Αρμενία”. “Ο Πρόεδρος Ερντογάν προσπάθησε επίσης να πιέσει τις ΗΠΑ και άλλες χώρες να εκδώσουν Τούρκους υπηκόους, τους οποίους κατηγορεί για το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016. Η κυβέρνηση Ερντογάν προσπάθησε να κάνει να σιωπήσουν άνθρωποι στις ΗΠΑ που τον επικρίνουν, όπως ο Ένες Κάντερ, παίκτης του ΝΒΑ και υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταδιώκοντας την οικογένειά του στην Τουρκία και εκδίδοντας για αυτόν ένταλμα σύλληψης μέσω της Interpol”.

Οι γερουσιαστές σημειώνουν ότι “οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μια σημαντική ευκαιρία να επηρεάσουν το ανησυχητικό ρεκόρ της Τουρκίας στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επειδή είναι ένας σημαντικός σύμμαχος σε μια βασική περιοχή του κόσμου”. “Η Τουρκία παραμένει ένας σημαντικός σύμμαχος σε μια σημαντική περιοχή του κόσμου και αυτός είναι ο λόγος που γράφουμε αυτή την επιστολή. Πιστεύουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να κρατούν τους συμμάχους και εταίρους του σε ένα υψηλό επίπεδο και να μιλήσουν ειλικρινά μαζί τους για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οπισθοδρόμησης ως προς τη δημοκρατία. Σας παροτρύνουμε να τονίσετε στον Πρόεδρο Ερντογάν και την Κυβέρνησή του, ότι πρέπει να τερματίσουν αμέσως την καταστολή προς τους διαφωνούντες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, να απελευθερώσουν τους πολιτικούς κρατούμενους και κρατούμενους συνείδησης και να αναστρέψουν την αυταρχική τους πορεία”, αναφέρουν οι γερουσιαστές.

Διαβάστε την επιστολή εδώ: