Από το Kappa Newsdesk
Εκτενείς δηλώσεις για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό έκανε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα πλαίσια συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, ενώ σχολίασε με διπλωματικό τρόπο τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως “δεν ξέρει” αν μπορεί “να τα βρει” η Ελλάδα με την Τουρκία, και πρόσθεσε πως “το να τα βρει είναι σχετικό. Η Ελλάδα έχει ένα πλαίσιο με το οποίο προσέρχεται. Πρέπει να υπάρχει καλή διάθεση και από την άλλη μεριά. Εάν το κλίμα δεν είναι καλό, εάν το κλίμα δυναμιτίζεται από συνεχείς δηλώσεις, αν η εξωτερική πολιτική μονίμως γίνεται εργαλείο εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης, τότε τα πράγματα εκ των πραγμάτων δυσχεραίνουν πάρα πολύ.” Ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως “υπάρχει και το σενάριο να μην είμαστε σε απόλυτη ένταση και να μην έχουμε λύσει τη βασική μας διαφορά. Στο κάτω-κάτω υπήρχαν περίοδοι τα τελευταία 40 χρόνια, μεγάλες περίοδοι, που αυτό συνέβαινε”, αλλά πρόσθεσε πως “για να γίνει αυτό πρέπει να μιλάμε και να συζητάμε, έστω κι αν αυτές οι συζητήσεις μπορεί να πάρουν καιρό. Να υπάρχει βασικά μια καλή διάθεση”. “Από εμένα υπάρχει”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
“Δεν υφίσταται κανένα ζήτημα αποστρατικοποίησης νησιών και γκρίζων ζωνών”
Για το θέμα των διερευνητικών συνομιλιών, ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως “έχουμε προσκαλέσει τους τούρκους συνομιλητές μας να έρθουν στην Αθήνα και είμαστε στη φάση όπου τους έχουμε προτείνει ημερομηνίες και περιμένουμε την απάντησή τους. Το πλαίσιο των διερευνητικών είναι συγκεκριμένο: Οριοθέτηση Θαλασσίων Ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.” Και πρόσθεσε: “Αποτελεί επιτυχία -πιστεύω- και για την Ελλάδα και μία ένδειξη ωριμότητας της ελληνικής κοινής γνώμης το γεγονός ότι λέμε ξεκάθαρα ότι αν διαφωνούμε για το θέμα αυτό να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο. Όταν πάει κανείς σε ένα Διεθνές Δικαστήριο ξέρει ότι μπορεί να μην πετύχει το μέγιστο των διεκδικήσεών του. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Όμως το λέμε και το εννοούμε γιατί πιστεύουμε ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Και αποδείξαμε ότι μπορούμε τέτοιες συμφωνίες να τις κάνουμε, όπως κάναμε με την Αίγυπτο, όπως κάναμε με την Ιταλία. Με την Αίγυπτο ήταν πολύ πιο δύσκολη, πιο σύνθετη.” Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει συζήτησης με την Τουρκία για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου και γκρίζων ζωνών. “Ξέρετε, και στο παρελθόν αυτά τα θέματα μπαίναν και βγαίναν. Δηλαδή μπορεί να γίνει μια κουβέντα, είναι θέματα τα οποία εμείς δεν συζητάμε. Είναι σαφές αυτό. Ξέρετε, μερικές φορές τα παρακολουθείτε πολύ καλά, υπάρχει μια χορογραφία, λέγονται πράγματα, παίρνονται απαντήσεις και τελικά καθόμαστε να συζητήσουμε αυτό που είναι το ουσιαστικό μας πρόβλημα. Δεν υφίσταται κανένα ζήτημα ούτε αποστρατικοποίησης, ούτε προφανώς γκρίζων ζωνών.”
“Αποτελεσματική η πολιτική της απειλής των κυρώσεων”
Για το θέμα των κυρώσεων ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως η απειλή των κυρώσεων προς την Τουρκία υπήρξε αποτελεσματική. “Η Τουρκία έκατσε στο τραπέζι των συζητήσεων, δεν έχουμε ένταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο είναι καλοδεχούμενο, και νομίζω σε αυτό πρέπει να επιμείνουμε”. Και πρόσθεσε: “Συνέτεινε νομίζω και η τακτική των Ηνωμένων Πολιτειών, που ξεκαθάρισε ότι για επιλογές όπως οι S-400 θα υπάρχουν επιπτώσεις και κυρώσεις με δόντια. Και η Ευρώπη, έστω με τους δικούς της ρυθμούς, έχει βάλει πια τις κυρώσεις στο τραπέζι των συζητήσεων. Εγώ επιμένω, ότι οι κυρώσεις είναι αποτελεσματικές όταν είναι μία απειλή η οποία όμως έχει ουσία, όταν ο άλλος ξέρει ότι αν ξεπεράσει, αν συνεχίζει να ξεπερνάει κάποιες γραμμές θα βρεθεί αντιμέτωπος με το φάσμα των κυρώσεων. Και η τουρκική οικονομία δεν είναι ακριβώς σε λαμπρή κατάσταση. Έτσι δεν είναι; Που να μπορεί να αντέχει ένα τέτοιο πλέγμα.”
“Αυτός ο οποίος οξύνει συνήθως δεν έχει το δίκιο με το μέρος του”
Για το θέμα των προκλητικών δηλώσεων του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν το μεσημέρι της Τετάρτης και την ευθεία επίθεση στο πρόσωπό του, ο Πρωθυπουργός δήλωσε πως “η εμπειρία μου λέει ότι αυτός ο οποίος οξύνει συνήθως δεν έχει το δίκιο με το μέρος του. Αυτό είναι ένας κανόνας που νομίζω ότι ισχύει στην πολιτική. Εμείς παραμένουμε προσηλωμένοι στις θέσεις μας”. Και πρόσθεσε: “Δεν θα μείνω στη σημερινή τοποθέτηση. Νομίζω ότι τα έχω ξαναδεί αυτά στο παρελθόν. Τέτοιες εξάρσεις μερικές φορές μπορεί να γίνονται και για εσωτερικούς λόγους, αν και δεν υποτιμώ τη σημασία της ρητορικής στη διαμόρφωση καλού κλίματος.” “Εγώ ελπίζω και εύχομαι η σημερινή έξαρση να είναι μια έξαρση της στιγμής”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
“Για το Κυπριακό υπάρχει ένα πλαίσιο: λέγεται Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία”
Σχετικά με τις αναφορές Ερντογάν στο Κυπριακό και τη λύση των “δυο κρατών”, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως “υπάρχει ένα πλαίσιο: λέγεται Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία”, και πρόσθεσε πως όλοι, και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη Ευρωπαϊκή Ένωση συμφωνούν σε αυτό. “Μπορεί να συζητήσει κανείς τους βαθμούς αυτονομίας που θα υπάρξουν σε αυτό το σχήμα, αλλά αυτό είναι το πλαίσιο από το οποίο δεν μπορούμε να αποκλίνουμε”, ανέφερε ο Πρωθυπουργός. “Και όταν θα συγκληθεί η πενταμερής με την Ευρωπαϊκή Ένωση παρατηρητή, πιστεύω ότι από αυτό το πλαίσιο θα ξεκινήσουν και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να κινηθούν. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν το λέω μόνο εγώ, το λένε όλοι πλην της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων”.
Προϋποθέσεις και όροι για την Τουρκία από την ΕΕ
Για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως στη Σύνοδο του Μαρτίου θα υπάρχει μία έκθεση προόδου για την Τουρκία, που θα παρουσιάζει συνολικά τη συμπεριφορά της Τουρκίας. “Θα δίνει στην Τουρκία μια θετική προοπτική και πρέπει να τη δίνει, αλλά θα βάζει και τις προϋποθέσεις και τους όρους υπό τους οποίους αυτή η λεγόμενη θετική ατζέντα μπορεί να υλοποιηθεί”.