Κάλιν: “Πήγε καλά” ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών – Ο Μητσοτάκης προκάλεσε στην Κύπρο

Από το Kappa Newsdesk

Την άποψη ότι οι δηλώσεις στην Κύπρο του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν αυτές που προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασε ο επικεφαλής σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου Ιμπραήμ Κάλιν, προσθέτοντας όμως ότι δεν περιμένει να επηρεαστεί η πορεία των διερευνητικών επαφών μεταξύ των δυο χωρών.

“Προκλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη στην Κύπρο”

Σε συνέντευξή του το βράδυ της Πέμπτης στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι TRT, ο Κάλιν αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο στις 8 Φεβρουαρίου, όπου ο Έλληνας Πρωθυπουργός χαρακτήρισε τα τουρκικά στρατεύματα στην Κύπρο “στρατεύματα κατοχής”. Ο επικεφαλής σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου είπε πως ήταν μια “προκλητική δήλωση” από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και πως “υπάρχουν τόνοι” από αντίστοιχες δηλώσεις που “δεν συνάδουν με τη συνεργασία που περιμένουμε στην Ανατολική Μεσόγειο και σε άλλα ζητήματα με την Τουρκία”.

“Εγγυητές της ειρήνης οι Τούρκοι στρατιώτες στην Κύπρο”

Ο Κάλιν ανέφερε πως τα τουρκικά στρατεύματα στην Κύπρο “δεν είναι εισβολείς” και πως οι Τούρκοι στρατιώτες είναι “εγγυητές της ειρήνης και της σταθερότητας στην Κύπρο” και πως “όλοι γνωρίζουν τι συνέβη το 1974”. Ο επικεφαλής σύμβουλος του Ερντογάν τόνισε πως “δεν πρόκειται να αφήσουμε το μέλλον των Τούρκων αδελφών μας στο νησί στο έλεος της ελληνικής πλευράς. Αυτός ήταν ο λόγος για την Κυπριακή Ειρηνευτική Επιχείρηση”, εννοώντας τον ”Αττίλα”. ”Αντιδράσαμε ως αποτέλεσμα ενός γεγονότος που συνέβη και είμαστε εκεί έκτοτε ως εγγυητές. Ναι, φυσικά θα συνεχίσουμε να είμαστε εκεί. Όσο αυτή η ισορροπία συνεχίζεται στο νησί, θα συνεχίσουμε να είμαστε εκεί”.

“Πήγε καλά ” ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών

“Εμείς πάντως θα συνεχίσουμε τον εποικοδομητική ρητορική και οι διερευνητικές συνομιλίες θα συνεχισθούν”, τόνισε ο Κάλιν, και πρόσθεσε πως ο 61ος γύρος που πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη “πήγε καλά”. “Η συνάντηση αποκλιμάκωσε την ένταση, δημιούργησε ένα κλίμα που ανοίγει τον δρόμο για διαπραγματεύσεις και αναμένονται θετικά μηνύματα και συμπεριφορές από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση”, ανέφερε ο σύμβουλος του Ερντογάν, και πρόσθεσε πως η κατάσταση έφτασε σε αυτό το θετικό σημείο λόγω της “ηγετικής στάσης του Προέδρου Ερντογάν, ο οποίος έλεγε πάντα ‛Ας δώσουμε ακόμη μια ευκαιρία στη διπλωματία, ας της δώσουμε ακόμη μια ευκαιρία’”. Ο Κάλιν ανέφερε ότι ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών θα πραγματοποοιηθεί στην Αθήνα “όπως έχουμε συμφωνήσει”, και πως “δεν υπάρχει ακόμη οριστική ημερομηνία, αλλά ελπίζω ότι θα πραγματοποιηθεί κάποια στιγμή μέσα στον Μάρτιο”.

“Να μιλήσουμε πλέον για τη λύση των δύο κρατών” στην Κύπρο

Αναφερόμενος στις επικείμενες συνομιλίες για το Κυπριακό υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, ο Κάλιν ανέφερε πως όπως είπε και ο Πρόεδρος Ερντογάν “δεν υπάρχει άλλη διέξοδος πέρα από τη λύση των δυο κρατών” και πως “το συζητούμε αυτό το θέμα εδώ και ένα διάστημα με τους Ευρωπαίους, τους Αμερικανούς, άλλους διεθνείς παράγοντες και αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών”. “Η θέση μας είναι ότι η λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας συζητείται εδώ και σχεδόν 40 χρόνια. Αυτό ήταν το κεντρικό θέμα στο Σχέδιο Ανάν και στο Κραν Μοντανά. Τώρα πρέπει να συζητήσουμε τη λύση των δυο κρατών”, ανέφερε ο Κάλιν και πρόσθεσε πως “όλες οι άλλες εκδοχές δοκιμάστηκαν, όλες οι εναλλακτικές έχουν εξαντληθεί. Δεν υπάρχει λόγος να επαναλαμβάνουμε το ίδιο πράγμα”. “Το βασικό ζήτημα είναι ότι οι Έλληνες [ΣΣ: οι Ελληνοκύπριοι] δεν θέλουν την πολιτική ισότητα με τους Τουρκοκύπριους. Αυτό το ζήτημα έχει μπλοκάρει τις συνομιλίες εδώ και 40 χρόνια. Δεν βλέπουν τους Τουρκοκύπριους ως ίσους, θεωρούν ότι είναι ανώτεροι”, ανέφερε ο Ιμπραήμ Κάλιν.