Ισχυρό πλήγμα για τους Γερμανούς Χριστιανοδημοκράτες

Γράφει ο Γιάννης Κουτσομύτης

Τα είχαν σχεδιάσει από τα μέσα του 2020 όλα με πλάνο οι υπεύθυνοι στρατηγικού σχεδιασμού του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στο στρατηγείο του κόμματος, στο Konrad-Adenauer-Haus στο κέντρο του Βερολίνου. Γνώριζαν καλά οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες ότι οι περιφερειακές εκλογές της 14ης Μαρτίου στα κρατίδια της Βάδης-Βυρτεμβέργης και της Ρηνανίας-Παλατινάτου ήταν κομβικές για την πορεία προς τις ομοσπονδιακές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου. Είχαν καταφέρει, μετά από πολλά προβλήματα λόγω πανδημίας, να εκλέξουν στα μέσα Ιανουαρίου έναν νέο αρχηγό με τον Άρμιν Λάσετ και ήλπιζαν σε ένα καλό αποτέλεσμα για να ξεκινήσουν και επίσημα την προεκλογική εκστρατεία για τις κρίσιμες εθνικές εκλογές. Η κακή πορεία όμως των εμβολιασμών, την οποία έχει χρεωθεί πολιτικά το CDU, και το σκάνδαλο χρηματισμού βουλευτών ήρθαν στην χειρότερη στιγμή και συνετέλεσαν σε ένα πολύ κακό εκλογικό αποτέλεσμα στη Βάδη-Βυρτεμβέργη και τη Ρηνανία-Παλατινάτο.

Βάδη-Βυρτεμβέργη: Ιστορικό χαμηλό για το CDU, σημαντική νίκη για τους Πράσινους

Ιδιαίτερη οδυνηρή ήταν η ήττα του CDU ειδικά στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, καθώς πρόκειται για ένα κρατίδιο με μεγάλες ιστορικές αναφορές στην μεταπολεμική πορεία των Χριστιανοδημοκρατών, και αναφέρεται ως “Stammland”, δηλαδή “κρατίδιο-πατρίδα”, καθώς στις τοπικές εκλογές κυριαρχούσε σχεδόν συνεχώς από το 1953, μέχρι και το 2016 όταν έχασε για πρώτη φορά την πρωτοκαθεδρία από τους Πράσινους. Στις χθεσινές εκλογές σημείωσε το χαμηλότερο ποσοστό μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμοι με 24,1%, σημειώνοντας πτώση 2,9 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές το 2016.

 

Ο Πρωθυπουργός του κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης και ηγέτης των τοπικών Πρασίνων Βίνφριντ Κρέτσμαν.

Μεγάλοι νικητές των εκλογών στο νοτιοδυτικό κρατίδιο της Γερμανίας ήταν οι Πράσινοι, οι οποίοι αύξησαν τον εκλογικό τους ποσοστό κατά 2,3 ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας το 32,6%. Μεγάλο  ρόλο στην επικράτηση των Πρασίνων έπαιξε η προσωπικότητα του τοπικού τους ηγέτη και Πρωθυπουργού του κρατιδίου Βίνφριντ Κρέτσμαν, ενός χαρισματικού πολιτικού που έχει καταφέρει να κερδίσει οπαδούς σε ένα ευρύ φάσμα των εκλογέων. Η νίκη των Πρασίνων γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, καθώς μπορούν πλέον να επιλέξουν με ποιούς θέλουν να συγκυβερνήσουν. Μπορούν αφενός να συνεχίσουν τη συγκυβέρνηση με τους Χριστιανοδημοκράτες ή να επιδιώξουν μια τριμερή συγκυβέρνηση με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Ελεύθερους Δημοκράτες που σημείωσαν σημαντική άνοδο. Σημαντική πτώση σημείωσε το ακροδεξιό κόμμα “Εναλλακτική για τη Γερμανία”, το οποίο υποχώρησε στο 9,7%, χάνοντας 5,4 ποσοστιαίες μονάδες.

Ρηνανία-Παλατινάτο: Νίκη για το SPD, σημαντικές απώλειες για το CDU

Η Πρωθυπουργός της Ρηνανίας-Παλατινάτου και ηγέτης των τοπικών Σοσιλαδημοκρατών Μάλου Ντράγιερ.

Σε αντίθεση με τη Βάδη-Βυρτεμβέργη όπου είχαν απώλειες και κατέγραψαν μόνο το 11% των ψήφων, οι Σοσιαλδημοκράτες πέτυχαν μια καθαρή νίκη στο κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτο, κερδίζοντας το 35,7% των ψήφων, με οριακές απώλειες μισής ποσοστιαίας μονάδας και υπό την ηγεσία της χαρισματικής ηγέτιδάς τους και Πρωθυπουργού Μάλου Ντράγιερ. Οι Χριστιανοδημοκράτες σημείωσαν και εδώ σημαντικές απώλειες, φτάνοντας το 27,7% και χάνοντας 4,1 ποσοστιαίες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές το 2016. Σημαντική άνοδο κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες σημείωσαν οι Πράσινοι που έφτασαν το 9,6%. Είναι πολύ πιθανό να συνεχιστεί η συγκυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων-Ελευθέρων Δημοκρατών, καθώς το SPD δεν επιθυμεί τη συγκυβέρνηση με το CDU.

Κλονισμένο το CDU, ανοικτό το ζήτημα του υποψηφίου για την Καγκελαρία

Σοβαρός προβληματισμός επικρατεί στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα μετά τα αποτελέσματα της Κυριακής, καθώς, όπως και τα ίδια τα στελέχη του παραδέχονται, δεν είναι πλέον βέβαιο ότι το CDU και το αδερφό κόμμα της Βαυαρίας, το CSU, θα μπορέσουν να κερδίσουν τις εθνικές εκλογές. Θεωρητικά είναι εφικτή ακόμη και μια συγκυβέρνηση ανάμεσα στους Σοσιαλδημοκράτες, τους Πράσινους και την Αριστερά, αν και η δυναμική παρουσία του SPD δεν μεταφράζεται αυτόματα και σε ποσοστά πάνω από 20% σε εθνική κλίμακα.

Κυρίαρχο θέμα το επόμενο διάστημα αναμένεται να είναι για τους Χριστιανοδημοκράτες το ζήτημα του κοινού υποψηφίου CDU και CSU για την Καγκελαρία, του πολιτικού δηλαδή που θα ηγηθεί της προεκλογικής εκστρατείας και θα αντιπαρατεθεί με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους. Μέχρι στιγμής ο μοναδικός επίσημος υποψήφιος είναι αυτοδικαίως ο Πρόεδρος του CDU Άρμιν Λάσετ, αλλά είναι πολύ πιθανό να εκδηλώσει τελικά την πρόθεσή τους να γίνει Kanzlerkandidat και ο Πρόεδρος του CSU και Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ. Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί σε μια κοινή συνεδρίαση των δυο αδελφών κομμάτων κάποια στιγμή προς το τέλος Απριλίου. Ο Βαυαρός Χριστιανοκοινωνιστής ηγέτης πάντως δήλωσε τη Δευτέρα πως οι εκλογές της Κυριακής “τα πρόσωπα παίζουν σημαντικό ρόλο”. Γνωρίζει βέβαια πως οι δημοσκοπήσεις τον φέρνουν πολύ πιο ψηλά στις προτιμήσεις των οπαδών των δυο κομμάτων από τον Λάσετ.