Οι Χριστιανοδημοκράτες επέλεξαν τη σταθερότητα

Γράφει ο Γιάννης Κουτσομύτης

Οι σύνεδροι αποφάσισαν. Ο 59χρονος Άρμιν Λάσετ είναι ο νέος Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας, διαδεχόμενος την άχρωμη και άοσμη Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, και προβάλει πλέον ως ισχυρό φαβορί να διαδεχθεί την Άνγκελα Μέρκελ στην Καγκελαρία.

Το δίλημμα των Χριστιανοδημοκρατών ήταν ξεκάθαρο και είχε σαφές ιδεολογικό πρόσημο: Τον κεντροδεξιό Λάσετ ή τον δεξιό Μερτς; Ο τρίτος υποψήφιος Νόρμπερτ Ρέτγκεν ήταν γνωστό εξαρχής ότι είχε ελάχιστες πιθανότητες επικράτησης. Στους συνέδρους έγινε συνειδητό από πολλές πλευρές ότι κάθε επιλογή θα έκρινε την πορεία του κόμματος, της χώρας αλλά και της Ευρώπης ευρύτερα για πολλά χρόνια. Ο Λάσετ εξέφραζε τον φιλοευρωπαϊκό, κεντροδεξιό πυλώνα, σε μια πορεία συνέχειας της πολιτικής κληρονομιάς της Μέρκελ, ενώ ο Μερτς εκπροσωπούσε μια περισσότερο δεξιά και εθνοκεντρική τάση.

Στη μάχη για την ηγεσία μπήκαν και τα μεγάλα γκρουπ συμφερόντων της χώρας. Οι βιομήχανοι τάχθηκαν αναφανδόν υπέρ του Μερτς, ως τον ηγέτη που μπορεί καλύτερα να οδηγήσει τη Γερμανία στον 21ο αιώνα των μεγάλων ανακατατάξεων του παγκόσμιου καταμερισμού της βιομηχανικής παραγωγής, ενώ η πολιτική ιντελιγκέντσια (και παρασκηνιακά και η ίδια η Μέρκελ) πήραν το μέρος του Λάσετ. Στη μάχη μπήκαν βέβαια και τα εκδοτικά συγκροτήματα, με τον πανίσχυρο όμιλο Springer (Bild, Welt, Politico Europe κ.α.) να προωθεί απροκάλυπτα τον Μερτς, ενώ ο επίσης ισχυρός όμιλος Bertlesmann υποστήριξε τον Λάσετ.

Στο τέλος φάνηκε ότι η πλειοψηφία της ηγεσίας των Χριστιανοδημοκρατών επέλεξε τη λύση που εκφράζει τη συνέχεια και τη μετριοπάθεια και όχι έναν πολιτικό που φιλοδοξούσε να οδηγήσει τη Γερμανία σε έναν εθνοκεντρικό, μοναχικό δρόμο. Ο Λάσετ πλέον είναι ισχυρό φαβορί να αποτέλεσει και τον κοινό υποψήφιο Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας για τη θέση του διαδόχου της Άνγκελα Μέρκελ στην Καγκελαρία. Στην περίπτωση της νίκης του Μερτς θα ήταν πολύ πιθανή η επικράτηση του Βαυαρού Πρωθυπουργού Μάρκους Ζέντερ ως κοινού Kanzlerkandidat.

Η επιλογή Λάσετ είναι μια συνετή επιλογή για τους Χριστιανοδημοκράτες, καθώς με αυτόν τον πολιτικό έχουν ισχυρές πιθανότητες να διατηρήσουν την πολιτική ηγεμονία στον μεσαίο χώρο, περιορίζοντας τις πιθανότητες απωλειών από τους Πράσινους και τους Σοσιαλδημοκράτες. Ο Μερτς είναι πιθανόν να εξουδετέρωνε την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AFD) αλλά είναι εξαιρετικά πιθανό να έχανε με τη δεξιά στροφή ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων που αυτοπροσδιορίζονται στο κέντρο του πολιτικού φάσματος.

Κερδισμένη από αυτήν την επιλογή είναι και η Ευρώπη, καθώς ο Λάσετ είναι ξεκάθαρα φιλοευρωπαίος και συνεχιστής της ευρωπαϊκής πολιτικής κληρονομιάς του Χέλμουτ Κολ και της Άνγκελα Μέρκελ. Τυχόν επικράτηση του Μερτς θα οδηγούσε πιθανότατα σε ρήγμα με πολλούς Ευρωπαίους εταίρους και σε έναν νέο ανταγωνισμό με τη Γαλλία.