Η Ευρωπαϊκή Ένωση πάγωσε τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία: Reuters

Από το Kappa Newsdesk

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει παγώσει τα σχέδια επιβολής κυρώσεων σε ανώτερα στελέχη της κρατικής Τουρκικής Πετρελαϊκής Εταιρείας (TPAO), σύμφωνα με τέσσερεις Ευρωπαίους διπλωμάτες τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

“Οι διαδικασίες για πρόσθετες κυρώσεις σε Τούρκους αξιωματούχους έχουν σταματήσεις και δεν μιλάμε πλέον για οικονομικές κυρώσεις”, δήλωσε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης. Ένας άλλος Ευρωπαίος διπλωμάτης είπε σύμφωνα με το Reuters πως οι διαδικασίες “δεν ξεκίνησε ποτέ” και ένας τρίτος είπε ότι “δίνεται προτεραιότητα στη διπλωματία“.

Οι διπλωμάτες λένε ότι η αλλαγή στάσης της ΕΕ ως προς την Τουρκία επήλθε μετά από μια τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Τούρκου Προέδρου Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν και της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 9 Ιανουαρίου, και ακολούθως από τις προσωπικές συνομιλίες του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Καβούσογλου με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και ξεχωριστά με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γιένς Στόλτενμπεργκ.

Η έκθεση για τις σχέσεις της Ένωσης με την Τουρκία, η οποία ανατέθηκε στον Μπορέλ από τους ηγέτες της ΕΕ και η οποία θα παρουσιαστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 25 Μαρτίου, αναμένεται πλέον, σύμφωνα με τους Ευρωπαίους διπλωμάτες, να τηρεί μια ουδέτερη στάση απέναντι στην Τουρκία, ενώ αρχικά αναμενόταν να καταγράψει τις αντιρρήσεις της Ένωσης ως προς τις τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη μετανάστευση.

“Ανησυχίες” για το αίτημα απαγόρευσης του HDP

Το αίτημα του Τούρκου Εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου να απαγορεύσει το κουρδικό κόμμα HDP είναι απίθανο να αναζωογονήσει οποιαδήποτε συζήτηση για κυρώσεις, πρόσθεσε ένας διπλωμάτης. Ο Μπορέλ και ο Επίτροπος Διεύρυνσης Όλιβερ Βάρχελι έκαναν για αυτό το θέμα την Πέμπτη κοινή δήλωση:

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί βαθιά για την απόφαση αφαίρεσης της κοινοβουλευτικής έδρας του μέλους του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) Ομέρ Φαρούκ Γεργελίογλου και της βουλευτικής του ασυλίας και την επικείμενη φυλάκισή του, καθώς και για την αγωγή που κατέθεσε στο Ακυρωτικό Δικαστήριο ο Εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου ζητώντας το κλείσιμο του HDP. Το κλείσιμο του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης θα παραβίαζε τα δικαιώματα εκατομμυρίων ψηφοφόρων στην Τουρκία. Ενισχύει τις ανησυχίες της ΕΕ σχετικά με την υποχώρηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Τουρκία και υπονομεύει την αξιοπιστία της δεδηλωμένης δέσμευσης των τουρκικών αρχών ως προς τις μεταρρυθμίσεις. Ως υποψήφια χώρα της Έυρωπαϊκής Ένωσης και μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Τουρκία πρέπει επειγόντως να σεβαστεί τις βασικές δημοκρατικές υποχρεώσεις της, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.”

Διπλωματικές κινήσεις από την Τουρκία

Ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν Ιμπραήμ Κάλιν πραγματοποίησε συνάντηση την περασμένη εβδομάδα στην Άγκυρα με Γάλλους και Γερμανούς πολιτικούς συμβούλους. Ο δε Ερντογάν αναμένεται να πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη την Παρασκευή με τον Σαρλ Μισέλ και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ο Τσαβούσογλου δήλωσε πριν από μερικές ημέρες πως η αλλαγή του τόνου από την Τουρκία είναι ειλικρινής και πως η Άγκυρα θα ήθελε από την Ένωση να ανταποδώσει. “Εστιάζουμε στο … πώς μπορούμε να συνεργαστούμε”, δήλωσε.

Η Άγκυρα ζητά την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες στην ΕΕ, αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης και αναγνώριση των απαιτήσεων της στην ΑΟΖ της Ανατολικής Μεσογείου. Η Ένωση από την πλευρά της αναμένεται να προσφέρει νέα κεφάλαια από το 2022 και μετά για τα 4 εκατομμύρια πρόσφυγες που διαμένουν στην Τουρκία.

“Η Ένωση πρέπει να μετριάσει τις προσδοκίες της Άγκυρας”

Ωστόσο, σύμφωνα με τους διπλωμάτες που μίλησαν στο Reuters, η αναθέρμανση του κλίματος μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας δεν σημαίνει ότι έχει λυθεί τίποτα, προσθέτοντας ότι η Τουρκία πρέπει να επιτύχει τους απαιτούμενους στόχους για να σημειώσει πρόοδο στην μακροχρόνια προσπάθεια ένταξής της στην ΕΕ. Η υπεύθυνη των σχέσεων με την Τουρκία στην Υπηρεσία Εξωτερικής Βοήθειας της ΕΕ Αντζελίνα Έιχορστ, δήλωσε ότι η Ένωση πρέπει να μετριάσει τις προσδοκίες της Άγκυρας. “Κάποιοι μπορεί να πιστεύουν ότι με κάποιες λίγες ενέργειες, μπορούμε να πάμε ψηλά”, είπε πριν μερικές εβδομάδες. “Πρέπει να το ισορροπήσουμε αυτό, διότι υπάρχουν διαδικασίες που απαιτούν χρόνο”.